Sumud Filosu'na İsrail'den dronlu saldırı! Türk aktivistler gemiden bağlanarak A Haber’e konuştu
Gazze'deki ablukayı kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu, katil işgalci ordu tarafından dronlu saldırıya uğradı. Filodan A Haber'e bağlanan Türk Aktivistler Sümeyye Akdeniz Ordu ile Şuayb Ordu, İsrail ordusu tarafından ses bombalarıyla hedef alındıklarını belirterek 11 saldırı gerçekleştiğini söyledi.
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak üzere yola çıkan Küresel Sumud Filosu'na İsrail'in taciz ve saldırıları sürüyor. Filoya yönelik gece saatlerinde dronlar kullanılarak ses bombaları ve tanımlanamayan kimyasallar atıldığı ve bu maddelerin filodaki iki gemiye hasar verdiği belirtildi.
Filodan A Haber'e bağlanan Türk Aktivistler Sümeyye Akdeniz Ordu ile Şuayb Ordu, İsrail ordusu tarafından hedef alındıklarını belirterek 11 saldırı gerçekleştiğini söyledi.
Türk Aktivist Sümeyye Akdeniz Ordu, filodan yaptığı telefon bağlantısı ile son gelişmelere ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Şuan da Gazze'ye yaklaşık 660 mil uzaklıktayız. Gemilerimiz arkamızda. Yaklaşık 2 saattir arkamızdan gelen yelkenlilerimize bombalı ve dronlu saldırılarda bulunuluyor. Daha 5 dakika önce 11'inci saldırı gerçekleşti.
(fotoğraf - ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)
"ETRAFA KİMYASAL SIÇRATTILAR"
Olay ilk olarak Alma gemisine 15 dronun yaklaşmasıyla başladı. Hepimiz alarm durumuna geçtik ve can yeleklerimizi giydik. Ardından bir tane gemimize direk dron saldırısı oldu. Etrafa kimyasal sıçrattılar. Aynısını bir yelkenlimize daha yaptılar. Kaptanımızın yüzü yaralandı ve yandı. Bundan sonraki saldırılar da inanılmaz derecede sesli ve ışıklı saldırılar oldu. Ses bombaları atıldı. Bu bombaların isabet ettiği yelkenlilerin baş kısmının düşmesine ve kullanılamaz hale veya tamamen kullanım dışı haline gelmesine neden oldu.
(fotoğraf - ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)
"HER 15 DAKİKADA BİR BOMBA SESİ DUYUYORUZ"
Şuan bizimle oynuyorlar. Test ediyorlar çok belli. Teknik anlamda zayıf olan yelkenlilerimize saldırmaları bizi alıkoyma hedeflerini çok net bir şekilde gösteriyor. Beklemedeyiz, nöbetteyiz ve tetikteyiz.
Şuanda da etrafımızda bir sürü dron görüyoruz. Her 15 dakikada bir bomba sesi duyuyoruz. Şuan lider gemisi içindeyiz ve burada 131 kişi buluyor. Hepimiz ayaktayız bekliyoruz. Sahil Güvenliği çağırdık. Şimdi onlardan haber bekliyoruz. Gazze'ye ulaşmaya 6-7 günümüz kaldı.
(fotoğraf - ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)
"DRONLARI MERMİ ATEŞLER GİBİ YATAYDAN FIRLATIYORLAR"
Sivil inisiyatifle kendilerini koruyan bir birlik olmadığını belirten Şuayb Ordu ise şu ifadeleri kullandı:
Resmen kedinin fare ile oynadığı gibi canları istediği gibi gelip bombalıyorlar. İsterlerse gerçek isterlerse yanıcı bomba da atabilirler. Şuan sadece ses bombası atıyorlar. Yelkenlere zarar verecek şekilde davranıyorlar. Bu demek oluyor ki muhtemelen yakınlarda bir gemi ya da gemiler var. Oradan dron kaldırıyorlar.
Saldırılarında bombaları tepeden bırakmıyorlar. Daha çok bomboyı tıpkı mermi ateşler gibi yatay pozisyonda geminin seviyesine gelerek alçalıp bombayı gemiye fırlatıyor.
Sumud filosundaki Türk aktivist Prof. Dr. Haşmet Yazıcı
"GEMİMİZE İSABET ETTİ"
Sumud filosundaki Türk aktivist Prof. Dr. Haşmet Yazıcı da A Haber canlı yayınına bağlanarak son durumu aktardı.
İşte Yazıcı'nın açıklamalarından derlenenler:
"Biz denize açılalı yaklaşık altı gün oldu. Uzun bir hazırlık sürecinden sonra yola çıktık. Malum, büyük bir filo. Bütün teknik hazırlıklar oldu. Lakin her gece zaten dronlar tarafından tacizler oluyordu ama filolar toplandıktan sonra dün gece itibariyle yaklaşık on adet gemiye on üç adet saldırı düzenlendi, dron saldırısı olarak. Bu saldırılarda ses bombaları, kimyasal bombalar, üzerinde renkli ve kokulu olan farklı tarzda bombalar kullanıldı. Bir tanesi de gece 2:30 civarında bizim gemimize isabet etti. Ana yelkenimizi kısmi olarak yakıp yırttı.
"YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ"
Fakat şu an yolumuza devam ediyoruz. Geri dönmüyoruz. Yelkenimiz inşallah tamir edilecek. Motor takviyesiyle şu an gidiyoruz. Herhangi bir can kaybımız yok. Allah'a şükür. Yola doğru gidiyoruz, Gazze'ye doğru. İnşallah bu ablukanın kırılması için yaptığımız çalışmalar hayra vesile olur diye düşünüyoruz.
March to Gaza Greece tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 02.00 sularında yaşanan olayda, 8 tekneye yönelik saldırılarda dronlar aracılığıyla ses bombaları, kimyasal maddeler ve elektronik karıştırıcıların kullanıldığı belirtildi.
Küresel Sumud Filosu'na ses bombalarıyla 'taciz ve saldırı'
Açıklamada, teknelerde küçük çaplı hasar meydana gelmesine rağmen filonun "yoluna kararlılıkla devam ettiği" vurgulandı.
Açıklamada, Yunanistan Sahil Güvenliğinin, sorumluluk bölgesinde seyreden tüm deniz araçları ve insan hayatının güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatılarak "Yunan hükümeti ve Sahil Güvenlik derhal harekete geçmeli, olası bir trajedi yaşanmadan önlem almalıdır." çağrısında bulunuldu.
Küresel Sumud Filosu'na ses bombalarıyla 'taciz ve saldırı'
FİLODAN AÇIKLAMA
Filonun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "Filomuza yönelik dron saldırıları aralıksız devam ediyor. Ayrıca, deniz üzerinde tanımlanamayan insansız deniz araçlarının varlığı raporlanmıştır. Tunus'ta limandaki gemilerimize bırakılan ve tanımlanamayan toplardan sonra bu geceki saldırılarla ses bombaları ve tanımlanamayan kimyasallar gemilerimize atılmıştır, iki gemimizin yelkeni hasar görmüştür. Aktivistlerimizden bazıları saldırıların psikolojik olduğunu, Gazze ablukasına karşı kararlılıklarını sürdürmekte olduğunu ifade etmişlerdir. Gazze'nin ve filomuzun yaşadığı bu zorbalığı sonlandırmak için desteklerinize ihtiyacımız var. Medyada daha çok yer almak, vicdan sahiplerinin hem yasal eylemlerle hem de sosyal medyada seslerini yükseltmesi, hem Gazze hem de filomuz için hayati önemdedir. Gazze'yi, tamamen barışçıl ve sivil olan Sumud filosunu yalnız bırakmayınız." denildi.
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN