Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan F-16 ve Türkiye'nin küresel gücü hakkında flaş açıklama! Etkimizi sınırlamak olmaz
Türkiye-ABD arasındaki kritik temas için Washington DC'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarıyla görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "F16 projesi dahil iş birliği alanlarımızı bugün değerlendirme imkanımız oldu." dedi. Türkiye'nin bölgedeki gücünü artırmaya devam edeceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye olarak etki alanımızı sadece bölgemizde sınırlarsak olmaz. Bugün Latin Amerika bölgesinde, Venezuela dahil sorunların çözümü için diyalog için çaba sarf eden bir ülkeyiz. Afrika da aynı şekilde, Filipinler de" şeklinde konuştu.
Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında ABD'nin başkenti Washington DC'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington'da Türk vatandaşlarla buluşmasında, "Türkiye sahada ve masada güçlü olmalı. Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunların çözümü için yoğun çaba sarf ediyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, daha önce daha çok New York'taki vatandaşlarla bir araya geldiklerini söyleyerek, "Biz her ziyaretimiz vesilesiyle mümkün olduğunca vatandaşlarımızla, hatta yurt dışındaki soydaşlarımız da, akraba topluluklarımızla bir araya gelmeye çalışıyoruz. Daha önceki ziyaretlerimizde daha çok New York'ta o bölgede yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geliyorduk. Bugün hatta o bölgeden gelen New York'tan, New Jersey'den gelen vatandaşlarımız, dostlarımız da aramızda. Süryani toplumunun temsilcileri de bugün aramızda. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Ankara'da misafir ettik kendilerini. Bu sefer burada Washington DC'de bir araya gelme imkanımız oldu. Malumunuz resmi ziyaret için Washington'a geldim." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, "Bugün çeşitli etkinliklere katıldık buradan Houston'a geçerek oradaki başkonsolosluğumuzun yeni binasının resmi açılışını yapacağız. Vatandaşlarımızla orada da bir araya geleceğiz. Ayrıca Houston merkezli bir Think Tank'ta da öğle yemeğinde Türkiye'nin dış politikasını Türkiye- ABD ilişkilerini değerlendireceğiz. Tıpkı bugün sabah SETA'nın düzenlediği bir etkinlikte yaptığımız gibi. Biraz önce yine büyükelçimizin organizasyonunda burada birçok Think Tank ve değişik toplumun toplumun farklı toplumların temsilcileriyle yaptığımız gibi" ifadelerini kullandı.

"İKİLİ TİCARET HACMİMİZ ENERJİ KONUSUNDA YENİ FIRSATLAR VAR"
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bugün Dışişleri Bakanı Sekreter Blinken'la çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Dün bizim uzmanlarımızla, farklı bakanlıklardan ve kurumlardan arkadaşlarımızla ABD muhataplarıyla da çok faydalı bir görüşme ya da görüşmeler gerçekleştirdik. Büyükelçimiz ve Dışişleri Bakan Yardımcımız Sedat Bey'in başkanlığında Türk heyeti olarak. Ve iyi ilişkilerimizin tüm boyutlarını değerlendirdik. F16 projesi dahil iş birliği alanlarımızı bugün değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle ikili ticaret hacmimiz enerji konusunda yeni fırsatlar var. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bizim LNC ithalatımız dördüncü sıraya yükseldiğini de öğrendim. Çünkü geçen sene beşinci sıradaydı. Bu işbirliğimizi daha da arttıracağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldırarak yüz milyar dolara ulaşmamız gerekiyor. Yine farklı alanlarda pozitif gündeme nasıl odaklanabiliriz Bu amaçla zaten stratejik mekanizmayı kurmuştuk 2021 yılında ABD'nin teklifi üzerine. Bu mekanizmanın bir amacı var olan sorunları diyalog yoluyla çözmek. Buradaki FETÖ mevcudiyeti aynı şekilde yaptırımlar ve de ABD'nin Suriye'deki PKK, YPG'ye verdiği destek ilişkilerimizi gölgeleyen problemler. Dolayısıyla bunları aşmak ama aynı zamanda da pozitif gündeme odaklanarak iş birliğimizi genişletmek için bu mekanizmayı kurduk" dedi.











