Zaman gelip geçerken: Dünyaya arkanı dönmen gerek!
09.03.2019, Cumartesi
"Herkes sevilmek için çırpınıyor,o yüzden de sevmeyekimsenin mecalikalmıyor" diye yazıp konuşurdumeskiden... Şimdi "sevilmek arzusu" daşiddetini kaybetmeye başladı ve yavaşyavaş kuytuya çekiliyor. Çünkü gündelikhayat da dijital ekran yüzeyini andırmayabaşladı. Şimdi herkes birbirini"beğenip" geçmek istiyormuş gibi. Bukonuda iddiası olanlarise "beğeni"biriktiriyor. Sonuç?Gerçekte nasıl biriolduğunla ilgilenenpek az (foyalar işişten geçtikten sonraortaya çıkıyor) amanasıl "poz" verdiğinleilgilenmeyen yok!
***
Hava ılıman... Akşamın lacivert örtüsü ağır ağır açılıyor.... Çubuklu sahil yolunda birbanka oturmuş Boğaz'ı seyrediyorum... Boğaziçi güçlü ve hikmet sahibi bir nehir gibi akıyor bazen. Sularına baktıkça zihnim derinleşiyor. "Temaşa" ile "tefekkür"ün kan bağı içime işliyor. Heidegger'in "Zaman" şiirindeki "günün geç vaktinde, saat/sonsuzluktanzuhur eden/zamanın solgunbir izidir" dizeleri aklıma geliyor... Sonra birden klakson sesleri geliyor arkamdan. Sonra fren sesleri. Dönüp arkamda kalan caddeye bakıyorum. Hızla arabalar geçiyor, bir halk otobüsü savrularak virajı dönüyor. İçinde koşuşturduğumuz dünya orası işte! Orada "durmadan" bir şeyler oluyor. Bir kez daha anlıyorum ki, uzun süren ve telaş etmeyen bir zamanın içinde tefekkür edebilmek için "arkanı dönmen" gerekiyor; caddeye, yetişmeye çalışanlara, dünyaya arkanı dönmen... Zor, çok zor!
***
Minimalist, melankolik fakat yumuşak piyano dokunuşları... Okurken, yazarken, çalışırken en iyi eşlikçilerim. Favorilerim Max Richter, LudovicoEinaudi, Nils Frahm, HiroshiYamazaki.
***
Bazı modalar kot pantolon modası gibidir. Gelirler, "modadır, geçer gider" denir ama gitmezler. Bulamaç lezzetler modası da öyle olacak. Modası geçince kimse aramaz diye düşünenler yanılıyor. Her şeyi (kaşarlı böreği bile) çikolata vekrema sosuna bulamak geçecek gibi değil. Çünkü çikolatanın çok baskın bir tadı var, kendini inatla kabul ettiriyor ve diğer tatları örtüyor. Bir de peynir bulamaçları var, malum. Anlı şanlı balıkçı lokantaları şahane balık buğulamaları üzerlerinde kötü peynirleri eritip öyle sunuyorlar. Balık tadı mı? Unutun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.