Mandalinanın faydaları nelerdir?
Mandalinanın faydaları nelerdir? sorusu kış aylarının gelmesiyle yeniden gündeme geldi. Birçok hastalığa şifa olan mandalina adeta bir C vitamini deposu. Karaciğer hastalıkları ve felç gibi hayati konularda önemli faydaları olan mandalina hakkında birçok bilinmeyen konu var. Mandalinanın faydaları nelerdir? İşte Mandalinanın faydaları...
Mandalinanın faydaları sorusu yine gündeme geldi. Kış aylarında akla gelen ilk meyvelerden olan mandalina aslında bilinenden daha fazla hastalığa iyi geliyor. İşte Mandalinanın faydaları...
Çin kökenli mandalina yapraklarını dökmeyen nadir bitkilerdendir. Karbonhidrat açısından zengin olan mandalina kış sezonunda toplanır ve çiğ olarak tüketilir. Lif protein, E ve C vitaminleri içeren mandalina parfüm ve cilt bakımı ürünü olarak da kullanılır.
Kolesterol yükselmesini engelleyen synephrine üretir ve kolesterol seviyesini yükselten serbest radikallerin oluşturduğu unsurları ortadan kaldırır. Kış aylarında soğuk algınlığına iyi geldiği bilinen mandalina içerdiği bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sitemini güçlendirir.
Bilinmeyen yönüyle mandalina
Mandalinanın beklide hiç bilmediğimiz birçok yönü vardır. En önemlisi ise kabuklarının sabahuyandığımızda oluşan mide bulantılarına iyi geldiğidir.
Hem kendisinin hem de kabuklarının insan sağlığına birçok yararı olan mandalina akşam yemeklerinden sonra tüketildiğinde ise uykusuzluk problemlerinizi de giderir.
Felci önleyen nadir besinlerden biridir
Kalp ve damar tıkanıklığını önleyen mandalina kan basıncını dengeleyerek felç riskini de önleyici özelliğe sahiptir.
Mandalina kabuklarını kurutarak elde edebileceğiniz mandalina çayı bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek sindirim sisteminize yardımcı olur. Yüksek lif yapısından dolayı kabızlığa iyi gelir.
Karaciğer riskini azaltıyor
Uludağ Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalar gösteriyor ki mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalıkları riskini azaltıyor içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.
Saç ve cilt dostu
İçerdiği yüksek oranda ki C vitamini sayesinde güneş ışınlarının neden olduğu zararları giderir ve kırılgan saç yapısını ortada kaldırır. Saçınıza ve cildinize direkt uygulayarak fayda sağlayabilirsiniz.
Mandalina kaç kalori?
A ve C deposu olan mandalina kış aylarında bizleri her türlü hastalıktan koruyan güçlü bir besin kaynağıdır. Boyutuna göre değişen mandalinanın ortalama kalorisi 50 kcal dır.
Harika bir oda parfümü
Küçük bir mumluk içine koyacağınız mandalina kabuklarını yakarak evinize hoş kokular yayabilirsiniz.
GÜNDE 2-3 ADET TÜKETİLMELİ
Başdiyetisyen Yetişen, mandalinanın kabuk renklerinin, cinsine göre açık sarıdan koyu kırmızıya kadar çeşitlilik gösterdiğine işaret ederek, çok ince ve bol gözenekli bir kabuğa sahip olduğundan, meyvenin diğer turunçgillere oranla çok daha çabuk su kaybettiğini bildirdi.
Bu nedenle mandalinanın satın alındıktan sonra kısa süre içinde tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Yetişen, sonbaharın başından kışın ortalarına kadar yenebilen mandalinanın taze olarak tüketildiği gibi meyve suyu, marmelat, tatlı, reçel, şerbet yapımında da kullanıldığını ve bazı et yemeklerine de lezzet kattığını anlattı.
Yetişen, mandalinanın kabuğunun dış yüzünde bulunan içi uçucu yağ dolu kesecikler sayesinde kabukları ezildiğinde çevreye hoş bir koku yaydığını belirterek, kabukları ince kıyılıp, kek ve pastaya da katılabildiğini kaydetti.
Mandalina esansı olarak adlandırılan yağın, şekercilik ve likör sanayinde de kullanıldığını anlatan Yetişen, şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği mandalinanın mevsiminde taze olarak günde 2-3 adet sofralarda yer alması gerektiğini sözlerine ekledi.