Portakalın faydaları neler? Portakal suyunun ve portakal kabuğunun bilinmeyen fayları neler?
C vitamini bakımından en zengin meyve olan portakalın bilinmeyen faydaları ortaya koyuldu. İşte portakalın faydaları...
Yaz kış tüm mevsimlerde hastalıklara karşı vücudun direncini artıran ve bağışıklığı güçlendiren portakalın birçok hastalığa inanılmaz faydası var.
Portakal denince aklımıza şüphesiz kış gelir. Sabah kahvaltılarının tadı portakal suyu gelir. C vitaminin en büyüğü gelir. Kısacası kışın incisidir portakal.
Hemen hemen herkesin sevip yediği evinden eksik etmediği portakal C vitamini gereksinimini fazlası ile gideriyor. Kışın birçok hastalığa karşı cephe alıp kolay hastalanmamızı engelliyor bir deyişle. C vitamininin yanı sıra içerisinde bulunan birçok vitamine ev sahipliği ediyor
Kar, kış, soğuk ve kışın hastalıklarının başında gelen grip, soğuk algınlığı..Genellikle portakalı grip tedavisinde kullanılırız. C vitamini deposu olduğunu bildiğimiz için her grip ve soğuk algınlığında ilk yenilecekler arasında yerini hazırlarız.
Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor.
Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin. Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var. Portakal, kanseri önlemeden, kanı temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye yarıyor.
C vitamini bakımından zengin olan portakalın bir tanesi ile günlük folik asit gereksiniminin yüzde 10'u karşılanabiliyor.
Portakal, bünyesinde lif ve potasyum da barındırıyor. C vitamini cilde esneklik veren kolajenin yapısına katılıyor ve de demir emilimine yardımcı oluyor. Portakal suyu, kabukları soyulmuş portakala göre daha az lif içerir.
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor.
Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Enerji veriyor. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor.
Yapılan araştırmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery disease-PAD), damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı.
Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görüldü.
Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri ve beta-kerotenin,damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı.
Portakalda, B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli. Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor.
Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor. Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor.
Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış. Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram kadar yükseltmeleri gerekiyor. Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış. Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram kadar yükseltmeleri gerekiyor. Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak ve pek çok hastalıktan korumak için idealdir.
Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur.
Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur.
Kalbin zarar görmesini engeller, ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.
İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır.
Kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır.
Kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır.
Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir.
Kabuklarında bulunan uçucu maddenin bazı kanser türlerinin tedavilerinde çok önemli iyileştirici bir madde olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Yapısında karoten bulunduğu ve kanı temizlediği için portakal aynı zamanda cildi güzelleştirir ve ona tatlı bir pembelik kazandırır. Güney Fransa'da ve İtalya'daki köylü kızları, ciltlerinin parlaklığı ve pembeliğini portakala borçlu olduklarını söylerler. Kabuklarındaki esans sivilcelere sürüldüğünde biraz yanma yapar ama 2 ayda ortadan kaldırır.
Yapısında C, B bir, B iki ve PP gibi çok sayıda vitamin, başta kalsiyum ve potasyum olmak üzere çeşitli madensel tuzlar ve oligo-elementler, meyve şekerleri ve karoten bulunan portakalın pek çok yararlan var.
Kanı zehirlerden temizler.
Karaciğer hastalıklarına karşı etkili bir doğal ilaçtır.
Bağırsakları yumuşak tutar.
Bedene güç ve enerji verir. Organizmanın vitamin ve madensel tuz gereksinimini karşılar.
Özellikle gelişme dönemlerinde çocuklara bol bol portakal yedirmekte yarar vardır.
Portakal ağacı çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su spazmı giderir, damar sertliğini ve felci önler.
Portakal kabuk esansında da aynı olumlu etkiler mevcuttur.
PORTAKAL SUYU KAHVALTIDAN ÖNCE TÜKETİLMELİ
Kahvaltıdan önce tüketilen bir bardak portakal suyu gün boyu yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıkların yaşanmasını azaltır. Aynı zamanda folik asit içerdiğinden beyin sağlığına da olumlu katkılar sağlar.
Öksürük, astım, bronşit, göğüs gerginlik ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda uzmanların tüketilmesi gerektiğini vurguladığı en önemli besinlerin başında gelir.
Portakal kabukları yüzyıllardan beridir güzellik ürünlerinde ve kürlerinde kullanılır. Böylece cildin dermis tabakasına kadar inerek deforme olmuş hücreleri yeniler. Kırışıklık ve yaşlanmayı önleyerek vücuttaki genç hücrelerin sayısını artırır. Aynı zamanda ciltte parlaklık ve gerginlik oluşmasını sağlar. Cildin pH ve yağ dengesini korur.
Portakal suyunu kullandığınız şampuana ekleyerek parlak ve güçlü saçlar elde edebilirsiniz. Portakal suyu saçlarınızın köklerini de besleyerek daha gür çıkmasını destekler.