Çocuklarda ayrık diş normal
Diş arasında boşlukları olan kişilerin konuşurken bazı sıkıntı ve zorluklar ile karşılaşabileceklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry, ağzında süt dişleri bulunan çocuklara diş ayrıklığı yüzünden herhangi bir tedaviye gerek olmadığı ve 16 yaşından sonra diş ayrıklığının anormal bir durum olduğunu söyledi.
Ağzında süt dişleri bulunan çocuklara diş ayrıklığı yüzünden herhangi bir tedaviye gerek olmadığını belirten ve 16 yaşından sonra diş ayrıklığının anormal bir durum olduğuna dikkat çeken Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry, bu durumun konuşma bozukluğu veya estetik kaygılarla tedavi edilebileceğini söyledi.
Diastema adı verilen iki diş arasındaki boşluk, yani aralıklı dişler, dişlerin büyüklüğü ile çene (diş arkı) uyuşmazlığından kaynaklanabilir. Bu bazen konuşma bozukluğuna yol açtığı gibi, estetik bir problem olarak da karşımıza çakabiliyor.
Konuşmada sıkıntı yaratabilir
Diş arasında boşlukları olan kişilerin konuşurken bazı sıkıntı ve zorluklar ile karşılaşabileceklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry, bunun aynı zamanda estetik bir problem olarak da görülebildiğine vurgu yapıyor: "Dişler arası boşluklardan ses gelebileceği gibi dilin dişler arasına girerek zarar görebilme ihtimalide yüksektir. Dilin sürekli boşluğa gelmesi zamanla dişlerin arasının açılmasına neden olur ve görüntü anlamında da rahatsızlık duymaya başlanır."
Diş aralığı neden oluşur?
Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry, diş aralıklarının oluşma nedenlerini şöyle sıralıyor: "Çene geniş, dişler normal boyutta olabilir. Dişler küçük veya dar, ancak çene normal boyutta olabilir. Hem çene geniş, hem de dişler küçük veya dar olabilir. Dişeti ameliyatları sonrasında dişlerde aralanmalar görülebilir. Ön kesici dişlerin yanında bulunan yan kesici dişler normalden küçük ise diş arası boşluk (diastema) oluşma sebebidir. Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir. Arka azı dişlerinin bulunduğu bölgede kalıcı dişleri hiç oluşmamış kişilerin ön dişleri geri hareket ederler ve aralarında boşluklar oluşur, bu durumda diş arası boşluklara neden olur."
Çocuklarda diş ayrıklığı
Çocuklarda süt dişlerindeki diş ayrıklığının normal bir durum olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sanaz Sadry, "Alttan çıkacak daimi dişler daha geniş olduğu için onlara yer açılabilmesi için dişler arasında mesafe bulunur. Bu mesafe olmasa alttan gelen daimi dişler yer bulamazlar, çıkamazlar veya çapraşık çıkarlar" diyor.
Ağzında süt dişleri bulunan çocuklara diş ayrıklığı yüzünden herhangi bir tedavi uygulanmadığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sadry, "16 yaşından büyük, ağzında süt dişi bulunmayan, büyümesi bitmiş çocuklardaki diş ayrıklığı ise anormal bir durumdur" diyor.
Diş ayrıklığına 12-15 aylık tedavi
Yrd. Doç. Dr. Sadry, yetişkinlerde diş ayrıklığının ortodontik yöntemlerle veya estetik (protetik) yöntemlerle yapılabildiği bilgisini paylaşırken, hareketli apareyler veya şeffaf plaklar (invisalign) ile diş ayrıklığının çözümlenmesinin pek mümkün olmadığına da dikkat çekiyor: "Diş ayrıklığının ortodontik tedavisi 12-15 ay civarında süren sabit ortodontik tedavi ile çözümlenmektedir. Tedavi süresini uzun bulan veya dişlere braket yapıştırılmasını istemeyen kişilerde diş ayrıklığı kompozit lamineyt veya porselen lamineyt ile çözümlenebilir. Sabit ortodontik tedavi ile diş ayrıklığının düzeltilmesi en sağlıklı seçenektir."