C-130 askeri kargo uçağının sicili! Uçakta yaş önemli mi? Neden düştü?
Düşen askeri uçak ile ilgili A Haber'de değerlendirmelerde bulunan pilot ve elektronik yüksek mühendisi Ahmet İzgi, enkazın geniş bir alana yayılmasının tek bir anlama geldiğini belirtti ve "Uçak yere çarpmadan havada bir felaket yaşadı." dedi. İzgi'ye göre olay o kadar ani gelişti ki mürettebatın acil durum çağrısı yapmasına bile imkan kalmadı. Ahmet İzgi uçakta yaş konusuna dair de önemli bilgiler paylaştı.
Pilot ve elektronik yüksek mühendisi Ahmet İzgi, Azerbaycan'dan dönen askeri kargo uçağının düşmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede enkazın geniş bir alana yayılmasının uçağın yere çarpmadan, havada bir olay yaşadığının en net göstergesi olduğunu belirtti.
İzgi'ye göre, yaşanan olay mürettebata iletişim kurma fırsatı vermeyecek kadar ani ve hızlı gelişti. Ahmet İzgi uçakta yaş konusuna dair de önemli bilgiler paylaştı.
Ekran görüntüsü / A Haber
"ENKAZIN DAĞILIMI UÇAĞIN HAVADA PARÇALANDIĞINI GÖSTERİYOR"
Kazanın oluş şekline dair en önemli ipucunun enkazın durumu olduğunu vurgulayan İzgi, "Uçağın enkazının bin 500 metrelik bir çap içerisine dağılmış. Derinlemesine bakarsak bu 2-2,5-3 kilometrelik bir çap diyebiliriz" dedi.
Bu durumun uçağın yerden 7-8 kilometre yükseklikte parçalandığını ve parçaların geniş bir alana yayıldığını ortaya koyduğunu ifade etti. İzgi, "Eğer uçak mecburi inişte veya iniş anında kaza kırıma uğrasaydı, Isparta Atlasjet kazası gibi, Diyarbakır kazası gibi, Schiphol Amsterdam kazası gibi uçak bütünlüğü düştüğü yerde hala olurdu. Parçalar birbirlerine yakın olur idi. Şimdi burada parçalar birbirine yakın değil." diyerek durumu açıkladı.
Ekran görüntüsü / A Haber
"İLETİŞİM KURULAMAMASI OLAYIN ANİ OLDUĞUNUN KANITI"
Ahmet İzgi, pilotların kuleyle herhangi bir acil durum veya irtibat bilgisi paylaşmamasının, olayın ne kadar hızlı gerçekleştiğine işaret ettiğini belirtti. Normal şartlarda tüm motorlar dursa veya bütün elektrik sistemleri bozulsa dahi uçağın 3.5 ila 5 dakika süzülebileceğini ve bu sürenin iletişim kurmak için yeterli olduğunu söyledi.
İzgi, "Bu süre içerisinde yedek el telsizleriyle bile en yakın Tiflis veya Gence kuleyle iletişim kurabilirlerdi. Hiçbir görüşme yok. Bu da bize, ne olduysa çok hızlı olduğunu ve insanların buna müdahil olamadığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.







