ABD gerilimi neden artırıyor? ABD Ege ve Akdeniz'de ne yapmak istiyor? Türkiye'nin Akdeniz'de hidrokarbon adımı ne ifade ediyor?
Rum kesimine 1987'den bu yana uyguladığı silah ambargosunu kaldıran ABD yönetimi, Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Son olarak ABD Savunma Bakanlığı Rum ordusunu eğitme kararı aldı. Ayrıca, New Jersey eyaleti askerleri ile Rum ordusu kardeş ilan edildi. ABD'nin Ege ve Akdeniz'de gerilimi artırması ile Türkiye ve Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşmasının ne anlama geldiğini Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar değerlendirdi.
ABD önce, silah ambargosunu kaldırdı. Ardından Rum ordusunu eğitme kararı aldı. Bir de Rumları kardeş ordu ilan etti. Doğu Akdeniz'de gerilimin adı bu kez Amerika Birleşik Devletleri...
Atina'ya verdiği destekle Yunanistan'ı askeri üssü haline getiren Washington yönetimi bu kez Kıbrıs Rum Kesimi ile yakın işbirliğine girdi. Peki ABD gerilimi neden artırıyor? ABD Ege ve Akdeniz'de ne yapmak istiyor? Türkiye'nin Akdeniz'de hidrokarbon adımı ne ifade ediyor?
Abdullah Ağar'ın öne çıkan değerlendirmeleri:
"Yunanistan ve Rum kesimini kendi menfaatleri doğrultusunda kullanma ve burada bir irade üretmek adına ABD'nin bu tür hamlelere ihtiyacı var. Sonuçta üslerle silah yardımlarıyla beraber gelen bir programın parçası. Aynısı aslında YPG/PKK terör örgütünde de gördük. Burada bütünleşik bir form var. Bu son derece tehlikeli. Koruyor, kolluyor, fonluyor, donatıyor ve eğitiyor.
Bunların akabinde de egemenliğini ve bağımsızlığını almış şekilde yönetiyor ve yönlendiriyor. Bunun bir parçası ve süreci yaşanıyor Rum kesimi ve Yunanistan'da... Bunların Türkiye ile kısmı var onun haricinde Rum kesimi ve Yunanistan yönetmesi ile ilgili kesimleri var. Enerji jeopolitiğinde önemli inisiyatifler elde etmesiyle ilgili bir sonuç üretecek.
Biz bundan sonra Doğu Akdeniz'deki enerji havzası başta olmak üzere bunları artık Amerika Birleşik Devletleri ile konuşacağız. Yunanistan ve Rum kesiminin kaşı gözü oynuyor. Bir şekilde Çin ve Rusya ile geliştirdikleri iş birlikleri vardı. Bu iş birliklerinin ortadan kaldırılması açısından Yunanistan ve Rum kesimi üzerinde ABD'nin inisiyatif üretmesi gerekiyordu.
Adalar üzerinden Rum kesimi üzerinde bir takım üs oluşumları elde ederse Yunanistan'da olduğu gibi küresel hakimiyet mücadelesine hayati derecede ihtiyaç duyduğu uçak gemilerini veya diğer gemilerini bu alanda kullanmadan karasal alanları kullanarak bu gemileri özellikle Güney Çin Denizi başta olmak üzere Çin veya Rusya ile yapacağı diğer rekabet alanlarında kullanabilecek.
Türkiye'nin hidro karbon hamlesi oldukça önemli ve kritik bir hamle. Bunların uygulanabilirliğine ve sonuçlarına bakmamız lazım. Bu süreç büyük bir mücadeleye denk geliyor. Tahmini ekonomik değeri petrol fiyatları artmadan önce Libya'nın petrol ve doğalgaz rezervlerinin değer 5,5 trilyon dolar seviyesindeydi. Muazzam bir kaynağa karşılık geliyor.
Geçenlerde Libya'da bir bakan Türkiye'nin Libya kaynaklarının yüzde 40'ı üzerinde tasarruf sahibi olduğu ifade etti. Türkiye'nin Libya'ya verdiği destek Türkiye'yi buralara taşıdı. Afrika bu adımlar sayesinde Afrika'ya yönelik önemli adımlar attı. Türkiye'nin Libya'da unsuru olması Libya'nın menfaatine yönelik hareket edecek olması önemli. Dost ülke kavramı oturttu. Türkiye yaptığı kritik hamleler kargaları ürküttü. "