CANLI| 16 gündür bitmeyen savaş ateşi! Katil Bibi "ölmedim" diyerek ortaya çıktı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları 17. gününe girerken Orta Doğu’daki gerilim giderek tırmanıyor. Karşılıklı saldırılar devam ederken, İran’dan İsrail ve bölgedeki ABD üslerine misillemeler geldi. Washington ve Tel Aviv’den yapılan yeni tehdit açıklamaları tansiyonu yükseltiyor. Tel Aviv’den son gelişmeleri aktaran A Haber Programlar Müdürü Emine Kavasoğlu, “öldü” denilen Katil Netanyahu’nun yeni bir video paylaştığını ancak nerede olduğunun ise hala bilinmediğini söyledi.
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik başlattığı savaş 17. gününde sürerken, Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor. Tahran yönetimi İsrail ve bölgedeki ABD-İngiliz üslerine misillemelerini sürdürürken, Mücteba Hamaney sonrası Trump-Netanyahu cephesinden tehdit mesajları geliyor. Sıcak gelişmeleri Ekber Karabağ Tahran'dan Emine Kavasoğlu ise Tel Aviv'den A Haber'e aktarırken, İsrail'in bölgedeki asıl planını uzmanlar deşifre ediyor. İşte Orta Doğu'daki kritik gelişmelerin perde arkası...
İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
ORTA DOĞU'DA 2 CEPHELİ SAVAŞ
Orta Doğu’da tansiyon düşmek bilmezken ABD ve İsrail, İran topraklarına başlattığı hava saldırıları sürüyor. Lübnan ve İran'da yürütülen eş zamanlı savaşta, dev uçak gemileri bölgeye sevk edilerek adeta güç gösterisi yapıldı. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte dev gemilerin güvenliği tartışma konusu olurken, ABD donanmasının İran kıyılarına yaklaşamadığı görüldü. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Kemal Olçar, bölgedeki deniz trafiğini ve "Gambot Diplomasisi"nin modern savaştaki etkisizliğini A Haber’e değerlendirdi.
İKİ CEPHEDE OPERASYON: LÜBNAN VE İRAN
Orta Doğu’daki çatışmaların geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirten Doç. Dr. Kemal Olçar, "İran topraklarına yönelik 15 dalgalık bir İsrail-Amerika saldırısı var. Bu savaş tek cepheli değil, iki cepheli bir savaş yürütülüyor. Lübnan cephesini İsrail tek başına idare ederken, İran cephesini Amerika ve Fransızların da katılımıyla müşterek bir şekilde yürütüyorlar" sözleriyle bölgedeki koalisyonun yapısına dikkat çekti.
UÇAK GEMİLERİ KANALDAN GEÇTİ: KIZILDENİZ’DE HAREKETLİLİK
Bölgedeki deniz gücünün stratejik değişimine vurgu yapan Doç. Dr. Kemal Olçar, "Gerald Ford uçak gemisi Akdeniz’den Süveyş Kanalı’nı geçerek Kızıldeniz’e geldi. Şu anda seyir halinde. Fransız gemisi de Umman Denizi açıklarında bulunuyor ve bu gemiler bir noktada birleşecekler" ifadelerini kullandı. Olçar, bölgedeki gemi değişiminin ardındaki kritik iddiayı ise, "300 gündür denizde olan Abraham Lincoln gemisi arızalandı ya da hasar aldı, bu yüzden bölgeyi terk ediyor. Onun yerine George Bush gemisini gönderdiler ve o da bölgeye katıldı" sözleriyle aktardı.
GAMBOT DİPLOMASİSİ İFLAS MI ETTİ?
Uçak gemilerinin gerçek bir muharebede hedeflendiği gibi etkili olamadığını savunan Doç. Dr. Kemal Olçar, "Bu uçak gemilerinin gerçek bir savaşta çok büyük bir etkisi yok. Eğer karşınızda gerçek bir ordu yoksa, sömürgeleri veya kontrol etmek istediğiniz ülkeleri korkutmak için 'Gambot Diplomasisi' ya da 'Gambot Caydırıcılığı' işe yarayabilir. Ancak burada gerçek bir savaş var" değerlendirmesinde bulundu.
İRAN SINIRINA 600 KİLOMETRE ENGELİ
İran’ın savunma kapasitesinin ABD donanmasını açık denizde kalmaya zorladığını belirten Doç. Dr. Kemal Olçar, "Gerçek bir savaş olduğu için uçak gemileri İran topraklarına 600 kilometreden fazla yaklaşamıyor, ancak güneyde konuşlanabiliyorlar. Bölgede iki dev gemi, Ford ve Bush beraber hareket ediyor. Fransa’dan gelen gemi ise kapasitesi ve yetenekleri oldukça düşük bir platform" diyerek bölgedeki askeri kısıtlamaları ve güç dengesini A Haber ekranlarında özetledi.
İSRAİL KÖŞEYE SIKIŞTI: 450 BİN YEDEK ASKER ÇAĞRILDI
Terör devleti İsrail, Lübnan’a yönelik kapsamlı bir kara harekatı için düğmeye bastı. 450 bin yedek askerin silah altına alındığı dev seferberlik ilanıyla birlikte bölgede tansiyon zirveye çıktı. Son 24 saatte 200 İran hedefini vuran katil İsrail ordusu, operasyonların en az 3 hafta daha süreceğini duyururken; hazırlıkların 2006'daki Lübnan Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük askeri tahkimat olduğu belirtildi. Öte yandan, insani krizin derinleştiği Gazze'de dünyaya açılan tek kapı olan Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılacağı bildirildi. A Haber Programlar Müdürü Emine Kavasoğlu Tel Aviv'den bölgedeki son gelişmeleri aktardı.
450 BİN YEDEK ASKER İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI
Tel Aviv'de pazar akşamı sakin görünse de askeri kanatta hareketlilik en üst seviyeye ulaştı. Bölgedeki kritik gelişmeleri aktaran Emine Kavasoğlu, "450 bin yedek asker için seferberlik çağrısı yapıldı. Günlerdir Lübnan’a bir kara harekatı olup olmayacağı konuşuluyordu ki o kara harekatının 1 ve 8 Nisan tarihlerini kapsayacak şekilde gerçekleşeceği değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı. Bu hazırlığın tarihi bir boyutu olduğunu vurgulayan Kavasoğlu, "İsrail ordusu, 2006 yılındaki Lübnan Savaşı’ndan bu yana son 20 yılın en büyük askeri seferberliğini gerçekleştiriyor" sözleriyle durumun ciddiyetini aktardı.
"SALDIRILAR 3 HAFTA DAHA SÜRECEK"
İsrail ordusunun bölgedeki operasyon kapasitesini artırdığı ve saldırılarını yoğunlaştırdığı bildiriliyor. Kavasoğlu, "İsrail ordusu tarafından operasyonların en az 3 hafta daha süreceği ve bunun için yeterli kapasitelerinin olduğu açıklandı. Son 24 saat içinde aralarında komuta merkezleri, hava savunma sistemleri ve silah depolarının da bulunduğu 200 İran hedefinin vurulduğu bilgisi paylaşıldı" şeklinde konuştu.
REFAH SINIR KAPISI YENİDEN AÇILIYOR
Savaşın gölgesinde devam eden insani drama dair Gazze cephesinden önemli bir haber geldi. Kavasoğlu, "Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan ve 28 Şubat’tan bu yana kapalı tutulan Refah Sınır Kapısı’nın çarşamba günü yeniden açılacağı duyuruldu. Gıda ve tıbbi malzeme bekleyen milyonlarca insan için bu kapı hayati bir önem taşıyor" sözleriyle insani yardım koridorundaki son gelişmeyi aktardı.
"LÜBNAN'A SON 20 YILIN EN BÜYÜK HAZIRLIĞI"
Savunma Bakanlığı ve ordu sözcülüğünden gelen açıklamalar, savaşın yeni ve daha sert bir aşamaya geçtiğine işaret ediyor. Bölgedeki atmosferi özetleyen Emine Kavasoğlu, "İsrail ordusu, Lübnan’a yönelik bu kara harekatının son 20 yılın en büyük hazırlığı olduğunu açıkça duyurdu. Tel Aviv şu an sakin bir pazar akşamı yaşasa da ordu tüm gücüyle sınır hattına odaklanmış durumda" ifadelerini kullandı.
TEL AVİV ATEŞ ALTINDA: İSRAİL’DE RADAR SİSTEMLERİ ÇÖKTÜ
Orta Doğu’da gerilim doruk noktasına çıkarken, Tel Aviv tarihinin en zorlu gecelerinden birini yaşadı. İran ordusu ve Hizbullah’ın doğrudan hedefi haline gelen kentte, ilk kez katı yakıtlı "Siccil" füzeleri kullanıldı.
Savunma sistemlerinde yaşanan "radar körlüğü" nedeniyle sirenler çalmazken, Ben Gurion Havalimanı çevresinde ağır yıkım meydana geldi. Bölgedeki son durumu aktaran A Haber Programlar Müdürü Emine Kavasoğlu, İsrail’deki bilgi karartmasını, halkın yaşadığı büyük paniği ve Netanyahu’nun gizemli bekleyişini tüm detaylarıyla paylaştı.
Savaşın seyrini değiştiren saldırıların dozajı her geçen gün artarken, Tel Aviv artık İran’ın doğrudan menziline girdi. Bölgedeki şiddetli saldırıları aktaran Emine Kavasoğlu, "Bu gece çok zor geçti gerçekten. Saatler sabaha karşı 02:30’u gösterdiğinde başladı füze saldırısı ve gerçekten çok şiddetliydi. Artık üç günden bu yana Tel Aviv tamamen İran’ın hedefinde. Savaşın bir ilki yaşandı; katı yakıtlı Siccil füzeleri kullanıldı" ifadelerini kullandı.
Kavasoğlu, füzelerin tahrip gücüne dikkat çekerek, "Birer tonluk başlıklar kullanılıyor, durum böyle olunca müdahale edilse dahi o füzeler çok geniş bir alana yayılıyor ve Tel Aviv’i büyük tehdit altında bırakıyor" sözleriyle tehlikenin boyutunu aktardı.
RADARLARDA KÖRLÜK: SİRENLER ÇALMIYOR
İsrail’in en çok güvendiği erken uyarı ve radar sistemlerinde ciddi bir zafiyet yaşandığı bildiriliyor. Sahadaki tecrübelerini paylaşan Kavasoğlu, "Radar sistemlerinde bir körlük söz konusu. Bir haftadır telefondaki aplikasyonlara uyarı gelmiyor, sirenler çoğu zaman çalmıyor. Bir anda havada füzelerin ateşlendiğini görüyoruz. İsrail de erken uyarı sistemlerinde sıkıntılar yaşandığını inkar etmedi" dedi.
Özellikle Lübnan’dan ateşlenen füzelerde sistemin tamamen etkisiz kaldığını belirten Kavasoğlu, "Yakın mesafe olduğu için alarm sistemleri çalışmıyor, İsrail tarafı artık büyük bir güvenlik açığıyla karşı karşıya" ifadelerini kullandı.
TEL AVIV'DE HAYAT DURDU! SOKAKLAR BOMBOŞ
Saldırıların şiddetlenmesiyle birlikte İsrail’de günlük yaşam tamamen felç oldu. Kavasoğlu, "8 Nisan’a kadar, yani Hamursuz Bayramı sonuna kadar eğitim online olarak devam edecek. Okulların açılması bugün yaşananlardan sonra mümkün görünmüyor. Tel Aviv zaten bomboş, restoran ve marketlerin yüzde 95’i kapalı. Sadece sığınağı olan dükkanların açılmasına izin veriliyor ama zaten sokakta kimse yok" şeklinde konuştu.
Halkın endişe içinde olduğunu belirten Kavasoğlu, "İsrail halkı bu endişeyle yaşamaya alışık değil, tahliye olmak isteyenler için yapılan seferlerde havalimanlarında büyük izdiham yaşanıyor" sözlerini kaydetti.
BİLGİ KARARTMASI VE GERÇEK KAYIPLAR
İsrail hükümetinin askeri kayıpları gizlediği ve vurulan bölgelerde hızla temizlik çalışması yürüttüğü iddia ediliyor. Kavasoğlu, "Amerikan merkezli bir uydu görüntüleme merkezi, vurulan üslerin görüntülerine ilişkin karartma süresini 14 güne çıkardı. Büyük bir hasar var ve bunun örtbas edilmesi için çalışma yürütülüyor. Bir binaya füze parçası isabet etse, biz yayın yapana kadar orası inanılmaz bir hızla temizleniyor" dedi.
Resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını öne süren Kavasoğlu, "Sadece 2 askerin öldüğü açıklandı ama hem Hizbullah hem İran pek çok üssün vurulduğunu duyurdu. Bilgi karartması nedeniyle gerçek tabloyu göremiyoruz" ifadelerini kullandı.
NETANYAHU NEREDE? GİZEMLİ "AYAKTAYIM" MESAJI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun nerede olduğu ve sağlığına ilişkin tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor. Kavasoğlu, "Netanyahu’nun nerede olduğuna dair bilgi sahibi olamıyoruz. Geçtiğimiz cuma yapılan basın toplantısı bile online yapıldı. Bugün paylaşılan görüntüde neresi olduğu anlaşılamayan bir kafeden 'Yıkılmadım ayaktayım' mesajı verdi ama görünürde bir yerde değil. İsrail basını bile kendisini görüntüleyemiyor, sadece servis edilen fotoğraflar kullanılıyor" diyerek Netanyahu üzerindeki gizem perdesini araladı.




