A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
26 Aralık 2025, Cuma
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Ecel terleri dökülen an! Milyoner’de son saniye kararı Tedirginlik yaratan görüntü! Çıplak şahsın garip hareketleri kamerada Regaip Kandili’nde vatandaşlardan yoğun ilgi! Camiler doldu taştı: Eller semaya açıldı Simge Sağın’dan yıllar sonra gelen evlilik itirafı! Kimse bilmiyordu Çağrı filmi ne zaman, nerede çekildi? Çağrı filminin konusu ve oyuncuları Sözde medeniyetin gerçek yüzü! Avrupa’nın utanç tarihi: Hayvanat bahçelerinde insan kafesleri 26 Aralık Cuma Hutbesi konusu ve tam metni | Kimliğimiz Geleceğimizdir Adli kontrol nedir? Adli kontrol şartı ile serbest kalmak ne anlama geliyor?
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Sağlık Haberleri Gençlerde inme vakaları patladı! Masum gibi görünen bir alışkanlık…

Gençlerde inme vakaları patladı! Masum gibi görünen bir alışkanlık…

ahaber.com.tr Haber Merkezi
AA
Giriş: 17.10.2025 12:06
Gençlerde inme vakaları patladı! Masum gibi görünen bir alışkanlık…

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, ehil olmayan kişilerce yapılan masajlar sırasında yırtılan damarın içinde oluşan pıhtının beyin damarlarını tıkayıp inmeye neden olabildiğini, özellikle gençlerde bu şekilde inme vakasının sıklıkla görüldüğünü bildirdi.

İstanbul'da düzenlenen 1. Dünya Girişimsel Nöroloji ve Nöroşirürji Kongresi'nin (WINNC 2025) düzenleme komitesinde yer alan Özdemir, AA muhabirine, inmenin beyin damarlarının tıkanması (iskemik) ve beyin kanaması şeklinde gelişen iki türünün olduğunu söyledi.

İskemik inmenin dünyada ve Türkiye'de sık görüldüğünü, özellikle kadınlarda görülme sıklığının arttığını ve meme kanserinden daha yaygın hale geldiğini belirten Özdemir, inmenin başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğunu ve erişkin yaşta kazanılmış engelliliğin en sık nedeni olması nedeniyle ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini kaydetti.

Prof. Dr. Özdemir, "ileri yaş hastalığı" olarak bilinse de inme görülenlerin ortalamasının 60'lı yaşlara kaydığını, genç yaşta geçirilen inmelerde de artış yaşandığını aktardı.

Aynı zamanda kalp hastalıklarının da önemli inme risk faktörlerinden olduğuna dikkati çeken Özdemir, kalp kaynaklı pıhtıların beyin damarını tıkaması sonucu inmeye neden olabileceğini vurguladı.

Yaşam faktörlerinin kontrol altına alınmamasının da inmeye neden olabileceğinin altını çizen Özdemir, "Şeker hastalığı, egzersiz yapılmaması, stres, viral enfeksiyon sıklığının artması inmenin daha genç yaşlarda görülme nedenlerinden sayılabilir. Sigara kullanımı da çok önemli faktörlerden birisi. İnme tıpkı kalp krizi gibi birçok risk faktörü sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu risk faktörleriyle ortaya çıkan kalp hastalıkları da inmeye neden olabilir. Tabii buradaki sıkıntı inme farkındalığı. Bu farkındalık, dünyada ve ülkemizde iyi değil." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özdemir, ani gelişen konuşma bozukluğu, yüzde kayma veya kolda güçsüzlük yakınmalarından bir veya daha fazlasının varlığında inmenin akla getirilmesi, zaman kaybetmeden 112'nin aranması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de inme tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığına değinen Özdemir, şöyle devam etti:

"Özellikle pıhtıyla tıkanan beyin damarının açılmasıyla ilgili stratejiler gelişti. İnmede erken dönemde yapılan damar açma tedavileri konusunda ülke olarak iyi durumdayız. İnme tedavisinde pıhtıyla tıkalı beyin damarının anjiyo yoluyla açılması mümkün. Böylelikle hastanın 3 ay sonra, 1 yıl sonra kendi işini yapabilecek hale getirilmesi sağlanabiliyor. İnme merkezlerinde uygulanabilen bu işlemi ilk 24 saat içerisinde belirli hasta gruplarına yapabiliyoruz. İlk 24 saat çok kritik, bu müdahaleler de sadece inme merkezlerinde yapılabiliyor."

Prof. Dr. Özdemir, inmede erken müdahaleyle felç kalmanın önüne geçildiğini, 112 Acil Sağlık ekiplerinin hastayı inme merkezine hemen ulaştırması gerektiğini dile getirdi.

Ambulans personelinin bu konularda eğitildiğini belirten Özdemir, "112'nin hastayı tanıması ve inme merkezine ulaştırması önemlidir. Ulaşamazsa hastaya müdahale mümkün olmuyor. Hastanın yüzüne soğuk su çarpmak ve beklemek, soğan veya kolonya koklatmak, 'Bir yatayım bakayım geçer mi?' demek yapılmaması gereken hatalar. Bunları demeden saydığım bulgular varsa mutlaka inme olarak kabul etmemiz ve 112'yi aramamız lazım. 112 aracılığıyla hastalar, uygun tedavinin uygulanabildiği inme merkezlerine ulaştırılmaktadır." diye konuştu.

GENÇLERDE MASAJLA GELEN İNME UYARISI

Gençlerde de son yıllarda inmenin arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Özdemir, bu yaş grubunda kalp hastalığı ile damar yırtılmasının en büyük tehlikelerden bir olduğunu vurguladı.

Özdemir, şah damarı ve boyun arkasındaki beyni besleyen damarların yırtılmasının kişilerin yapılarından kaynaklı olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"İkinci önemli neden de boyuna yapılan masajlar. Boynumuza dokundurtmamamız lazım. Oradan damarlar geçiyor ve masajlar sırasında damar yırtılıyor. Yırtılan damar içerisinde oluşan pıhtı beyin damarlarını tıkayıp inmeye neden olabiliyor. Kafa hareketleri, boyun kütletmeler ehil olmayan kişilerce yapılan masajlar, bunların hepsi yırtılmaya neden oluyor. Bu yüzden lütfen boynumuza masaj yaptırmayalım. Özellikle gençlerde bu şekilde inme vakası sıklıkla görülüyor. Yalnızca bizim kliniğimize bile ayda 1-2 olmak üzere bu şekilde vaka geliyor. Gribal enfeksiyonlarda kullanılan burun damlaları da hipertansiyon hastalarında ani tansiyon yükselmesine, beyin kanamasına ve inmeye neden olabiliyor. Hipertansiyon hastaları bu damlalardan uzak durmalı."

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Ecel terleri dökülen an! Milyoner’de son saniye kararı
İDEFİX REKLAM
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • En çok Grammy ödülü kazanan şarkıcı kimdir?
  • Soğuk Savaş döneminde Doğu veya Batı Bloku içerisinde yer almamış Üçüncü Dünya Ülkesi hangisidir?
  • Hangisi bir deyim değildir?
  • "Merserize" kelimesinin kökeni hangisinden gelmektedir?
  • Dünyada 2023'te doğan bebeklerin sayısı Türkiye nüfusunun yaklaşık ne kadarıdır?
  • İstanbul'da adında "köy" geçen kaç ilçe vardır?
  • Hangi edebiyatçı Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen ilk kişidir?
  • "Onculayın" ne demektir?
  • Simge Sağın’dan yıllar sonra gelen evlilik itirafı! Kimse bilmiyordu
  • Çağrı filmi ne zaman, nerede çekildi? Çağrı filminin konusu ve oyuncuları
  • 26 Aralık Cuma Hutbesi konusu ve tam metni | “Kimliğimiz Geleceğimizdir”
  • Adli kontrol nedir? Adli kontrol şartı ile serbest kalmak ne anlama geliyor?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS