Sosyal medyada yaş yasağı geliyor mu? Bakan Uraloğlu A Haber'de açıkladı: 16 yaş altına kısıtlamaları tartışıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu A Haber özel yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Şam'a yeniden uçuşların başlatıldığını belirterek Türkiye'nin Suriye'nin altyapısına destek olacağını belirtti. Bakan Uraloğlu 'Suriye demiryolu ciddi tahrip olmuş. Şam Havalimanı'nı ayağa kaldıracağız.' şeklinde konuştu. Sosyal medyada yaş yasağına ilişkin Bakan Uraloğlu '16 yaş altına kısıtlamayı tartışıyoruz' dedi. Bakan Uraloğlu 'İlk kez burada açıklıyorum. Dört tane futbol takımımızın statlarında da 5G'yi deneyimleyeceğiz.' dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu A Haber'de Haktan Uysal'ın sorularını yanıtladı. Sosyal medyada yaş yasağına ilişkin konuşan Bakan Uraloğlu 16 yaş altına kısıtlamaları tartıştıklarını belirterek "Çocuklarımız bu noktada daha çok eğitimine ve yetişmelerine zaman ayırsınlar istiyoruz." dedi.
TÜRKİYE SURİYE'NİN ALTYAPISINA EL ATACAK
Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Hava yolu ile Suriye'ye giderseniz en hızlısıdır. Biz Suriye'de yönetimin, devrimin değişikliğinin 10. günü biz ekip göndererek Şam ve Halep Havalimanlarının durumunu tespit etti. Çalışan insanların önemli bir çoğu bırakıp gitmiş. Türk Hava Yolları'nın uçmasını sağladık, haftada düzenli olarak 3 sefer yapmaya başladı. Geçen hafta cuma günü bir ekibimiz gitti ve havalimanındaki dedektörlerden tutun, bazı radarların kurulumlarına başladılar. Bir heyet gönderdik ve kara yolu, demir yolu ile ilgili neler yapabiliriz, bunlar bize rapor etti arkadaşlarımız. Mesela kara yolları noktasında Suriye daha iyi durumda ama demir yolları ciddi bir şekilde tahrip olmuş. Onları masaya yatırdık.
ŞAM VE HALEP HAVALİMANLARINI AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Suriye'de 5 tane havalimanı var. Bunların ilk etapta ayağa kaldırabilecek olanı Şam ve Halep Havalimanları. Şam da başladı. En azından bir yolcu harekete başladı. Talep üst seviyede var ve giden insanlar iş insanları. Öncelikle bu iki havalimanlarını ayağa kaldıracağız. Sonrasında da demir yolları ve kara yolları olarak devam edeceğiz.
KALKINMA YOLU PORJESİ NE DURUMDA?
Çin'den çıkan bir yükün Avrupa'ya kadar gitmesi 18 ile 45 gün arasında. Süveyş Kanalı'ndan 35 günde giden bir yük Ümit Burnu'ndan 45 günde gidiyor. Orta Koridor'dan ise demir yoluyla 18 gün. Kalkınma Yolu Projesi ise sadece Türkiye için değil, bölge ticareti açısından da stratejik bir adım. Kapıkule üzerinden Avrupa'ya, Karadeniz, Akdeniz ve Ege bağlantılarıyla küresel ticaret ağlarına entegre olacak bir lojistik koridor inşa ediyoruz.
Nihai hedefimiz, bu hattı Londra'ya kadar uzanan bir ticaret yolu haline getirerek küresel ticarette önemli bir köprü oluşturmak.
DISCORD VE ROBLOX AÇILIYOR MU?
Roblox ve Discord bizim içerik çıkarma ile ilgili taleplerimizi karşılamış olsalardı onların bir mahkeme kararı sonucunda kapanmaları gerekmeyecekti. Erişime engel konulması gerekmeyecekti. Dolayısıyla bu anlamda bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Sosyal medya platformlarının dışında zaten bir engel koyalım istemiyoruz. Ama hukuki süreç ile kapanmış olduğu için söyleyeceğimiz bir şey yok. Ancak hukuki bir süreçle tekrar onların açılması söz konusu olacak.
"ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"
Roblox ve Discord bizimle iletişime geçti "ne yapabiliriz" noktasında. Biz de ülkemizin kurallarını, kanunlarını kendilerine bildirdik. O noktada belli çalışmalar yaptıklarını söyleyebilirim. Ben bugün gördüğüm bir çalışmayı da size aktarmak istiyorum. Yaklaşık 2 bin 800 kişi üzerinde yapılmış olan bir ankette 16 yaş altındakilere bir sınırlama getirilmesinin doğru olduğunu ve bu 2 bin 800 kişinin de iyi bir temsil oranıdır. Yüzde 79.8'inin doğru bulduğunu söyleyebilirim. Şu ana kadar gerek benim sosyal çevrem de akrabam da veya iletişim içerisinde olduğum insanlarda "arkadaş niye böyle düşünüyorsunuz" diyene de rastlamadım diyebilirim. Herkes destekliyor bu da açıkçası bizim işimizi kolaylaştırıyor.
SOSYAL MEDYADA YAŞ YASAĞI GELİYOR MU?
Biz bir kere gençlerimize çocuklarımıza güveniyoruz. Asla bir güvensizlik ortamı yok. Ama bir taraftan çocuklarımızın daha iyi yetişebilmesine, odaklanmasına fırsat verme adına maalesef bazı bilgilerle de akıllarının karıştırılmaması noktasında bütün dünyada en gelişmiş ülkeden az gelişmiş ülkelere kadar bir çok yapılan işler var. Bazı sosyal medyaların herkese kısıtlanmasından yasaklanmasına ya da belli yaş gruplarına kadar belli uygulamalar getiriliyor. Dolayısıyla biz de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız başta olmak üzere 16 yaş altındaki gençlerimize çocuklarımıza bunun erişimine engel koyalım dedik.
16 YAŞ ALTINA KISITLAMALAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Çocuklarımız bu noktada daha çok eğitimine ve yetişmelerine zaman ayırsınlar istiyoruz. Bu uygulama sırasıyla; Belçika, ABD, İspanya, Hollanda, İtalya, Fransa, İrlanda, Yunanistan, Çin, Avustralya ve Mısır'da yasaklama değil de düzenlemeler yapıldı. Belçika'da Fransızca eğitim veren bazı okullarda akıllı telefonlar yasaklandı. Biz de telefonun yasaklanmasıyla ilgili bir konu gündemimizde yok. Ama okullardaki telefon kullanımıyla ilgili MEB'in bazı uygulamaları var. Bizim tamamen odaklandığımız 16 yaşın altındaki gençlerimizin çocuklarımızın sosyal medyaya girmemeleri üzerine bir çalışma.
TÜRKİYE SİBER GÜVENLİKTE ROL MODEL ÜLKELERDEN BİRİ
Yapay zeka bir taraftan işimize çok kolaylaştırırken bir taraftan da maalesef bizi yanıltıcı bazı işlerde de kullanabiliyor. Onun için biz bu dolandırıcılıkla ilgili sanal kumar vs. ile ilgili İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler ve Adalet Bakanlıkları ile işbirliği yapıyoruz. Ve gerçekten siber olaylara müdahalelere hem bizim ekiplerimiz hem de İçişleri Bakanlığı'nın ekipleri güzel işler yapıyorlar. Bu kapsamda gerekli işlemler yapılıyor. Ama bir taraftan da bir sene içerisinde bu konunun daha disipline edilmesi ve bunları yayınlandığı platformlara belirli sorumlulukların da verilerek bunu yapay zeka ile en başta engellemeleri noktasında bazı düzenlemeler yapacağımızı söyleyebilirim.
Her gün 400'den fazla büyük saldırı ve 10 milyondan fazla zararlı erişimin engelleniyor. Her gün 17 milyon IP adresi sürekli olarak taranıyor. Ve bunlar bizim dört veya beş tane yerli yazılımımızla yapılıyor. Uluslararası Haberleşme Komisyonu Birliği'nin 2024 yılı değerlendirmesinde ülkemiz siber güvenlik anlamında 100 tam puan alarak rol model ülkelerden bir tanesi oldu. Buda bizim arkadaşlarımızın ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Ve bu geliştirdiğimiz; Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca, bunlar tamamen yerli ve milli Türk mühendislerimizin yaptığı yazılımlardır. Arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz.
TÜRKİYE'DE İNTERNET HIZI
İnternet hızında ülkemizin 580 bin kilometre ağı var. Dünyayı 14-15 kat dönecek kadar bir ağımız var. İnternet hızıyla ilgili tartışma noktası şudur:
Biz fiberi sokakların başına kadar, bazılarını evlerin başına götürüyoruz. Özellikle eski evlerde iç donatı hala bakır kablolarla, dolayısıyla siz fiberi kapıya da getirseniz, hani aracınız 150 kilometre hızla gidiyor ama oradaki yol yeterli değilse o hıza erişemiyorsunuz. Evdeki kablolarda öyle. Bir de bizim insanımızın kendine yetecek kadar bir abonelik paketine talip olması, şuanda bizim sağlayabileceğimiz hızın neredeyse yarısı ortalama olarak sağlanmış oluyor. Özellikle önümüzdeki dönemde altyapıya daha fazla yatırım yapma noktasında teşvik edici olacağız ve önümüzdeki süreçte bu hızları yukarı çekeceğiz.
İLK KEZ A HABER'DE AÇIKLADI: 5G DÖRT BÜYÜKLERİN STADINA KURULACAK
Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik o da kamuoyuna duyurdu. Bu senenin ilk yarısında ihalesini yapalım, 2026'da da ilk sinyali alalım istiyoruz. Yerli ekipmanların kullanımı konusunda da bir irade ortaya koyuyoruz.
Şuan Türkiye'nin 34 lokasyonda 5G deneyimleyebiliyoruz. Bir tanesi de İstanbul Havalimanı. İlk kez burada açıklıyorum, dört büyük futbol takımlarımızın statlarında 5G'yi deneyimleyeceğiz. Bu illerde daha çok üretim tesislerinde olacak. İstanbul Havalimanı vatandaşların deneyimleyebileceği bu iller ise üretim tesisleri daha çok.
TÜRKSAT 6A
Türksat 1A ile başlayan bir uzay, uydu serüvenimiz var. Biz en son 5B'yi göndermiştik. 6A'da neredeyiz; 42'nci dereceye oturdu, testler devam ediyor. Çok şükür hiçbir sıkıntı yok. Önümüzdeki ay her şeyiyle, tam anlamıyla devreye almış oluruz. Dünyadaki 11 uydu üreticisinden birisi olduk. Haberleşme uydusu olarak şu anda uzayda beş tane aktif uydumuz var.
2025'TE HANGİ YOLLAR AÇILACAK?
Halihazırda yaklaşık 14 bin kilometre demir yolu hattımız var, 2028'de 17 bin 500 kilometreye ulaştırmış olacağız, 2053 hedefimiz de yaklaşık 28 bin 600 kilometre civarında. Kalkınma yolunun hemen devamındaki, Gaziantep'ten Mersin'e kadar burada çalışma devam ediyor, Ulukışla Karaman arasında, Yerköy Yozgat arasında bunlar hızlı tren hatları, yine Ankara'dan başlayıp İzmir'e kadar gidecek olan (şuanda inşaatı devam eden en uzun hattımız bu) devam ediyor, yine Bilecik'ten Bandırmaya kadar giden Bursa dahil bir hat var ve son olarak Halkalı Kapıkule arasındaki hatlarımız devam ediyor. Bunların tamamını 2028'e kadar bitirmiş olacağız.
ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN PROJESİ
200 kilometreye hızlı tren diyoruz, onun üzerindekilere yüksek hızlı tren diyoruz. Ankara'dan İstanbul'a, Bilecik'te 2 tünel inşaatımız var, ondan dolayı istediğimiz saatte değil ama 4 saat 20 dakikalarda gidiyoruz, 3 saat 40 dakikalara inecek o.
Bu noktada Ankara-İstanbul arasında yeni bir proje yapıyoruz, 344 kilometre uzunluğunda ve 350 kilometre saat hızla gidecek olan süper hızlı tren projesini başlattık. Böyle bir işin projesi 2-3 sene sürer. Yapımı da 7 sene süreceğini kabul edersek, 10 yılı konuşuyoruz. 2034 veya 2035 gibi bitiririz diye düşünüyorum.
