A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
14 Aralık 2025, Pazar
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Zemheri ayı nedir, kaç gün sürer? İşte 2025-2026 Zemheri başlangıç ve bitiş tarihi Türkiye’nin en nadir bebek isimleri: Sadece bir kişide var! İşte TÜİK’in o listesi İŞKUR İspanya ağır vasıta şoför başvuru ekranı açıldı mı? Kimler başvurabilecek? Asgari ücrette zam artışı ne kadar olacak? Masadaki rakamlar tek tek belli oldu Google 67 akımı nedir, ekran neden sallanıyor? 6-7 akımı ne anlama geliyor? Memur maaşları ocakta ne kadar olacak? Zamlı tablo ortaya çıktı: Polis, doktor... Besicinin korku dolu anları! Birden saldırdı Kim Jong Un’dan Ukrayna savaşı itirafı: Rusya’ya asker gönderdik...
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Gündem Haberleri Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ'nün ilk kurşunu

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ'nün ilk kurşunu

Giriş: 19.01.2023 08:17 Güncelleme: 19.01.2023 12:07
Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

FETÖ’nün, 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte attığı ilk kurşun olarak nitelendirilen gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden 16 yıl geçti. Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarına kapı aralayan cinayet, FETÖ’nün amacına hizmet eden bir araçtı.

Hrant Dink anısına! Aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu!Hrant Dink anısına! Aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu! HRANT DİNK ANISINA! ARAMIZDAN AYRILALI 16 YIL OLDU!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte attığı ilk kurşun olarak nitelendirilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 16 yıl geçti. Bu sürede yapılan soruşturma ve yargılamalarla tetikçi ve arkasındakiler ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

Cinayette parmağı olduğu iddiasıyla yargılanan birçok kamu görevlisi FETÖ'cü çıktı. Dosyayı 3 yıl boyunca sumen altı eden Fikret Seçen, Muammer Akkaş, Hikmet Usta gibi ilk başta Dink soruşturması ve davasına bakan hâkim ve savcıların tamamına yakını FETÖ'den tutuklandı veya yurtdışına kaçtı.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

Dink cinayeti, Emniyet ve Jandarma İstihbarat'taki FETÖ üyeleri tarafından bilinmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadı, cinayet özellikle başta Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yürütecek İstanbul Emniyeti ve TSK'nın dizayn edilebilmesi için 'araç' olarak kullanıldı. Savcılık, Dink cinayetini "FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte attığı ilk kurşun" ve "yol verilen cinayet" olarak nitelendirdi.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

İşte 16 yıllık suikast davasının özeti:

* Hrant Dink 19 Ocak 2007'de İstanbul Şişli'de, genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.
* Suikatın hemen ardından güvenlik kameralarından tespit edilen 17 yaşındaki Ogün Samast, 20 Ocak 2007'de Samsun Otogarında yakalandı.
* Cinayete ilişkin ilk soruşturmayı İstanbul Beşiktaş Adliyesinde, dönemin özel yetkili savcıları Selim Berna Altay ve şu an FETÖ firarisi olan Fikret Seçen yürüttü.
* Seçen ve Altay iddianamelerini 20 Nisan 2007'de tamamlayıp ilk davayı açtı. Bu davada tetikçi Ogün Samast'ın yanı sıra onu azmettiren Yasin Hayal ve emniyet muhbiri Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 18 sanık vardı.
* İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu iddianameyi, eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle savcılığa iade etti ancak savcılığın itirazı üzerine mahkeme heyeti iddianameyi kabul etti.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

KABUL ETMEYEN HAKİMİ TASFİYE ETTİLER

* İddianameyi savcılığa iade eden mahkeme heyeti başkanı Erkan Canak, 4 Aralık 2010'da görevden alındı ve Sakarya'ya sürüldü. Yerine aynı mahkemenin üye hakimi Rüstem Eryılmaz başkan yapıldı.
* Sonraki aylarda hazırlanan yeni iddianamelerle sanık sayısı 20'ye yükseldi.
* Daha sonra tetikçi Samast'ın dosyası, yaşının küçük olması nedeniyle ana davadan ayrıldı, çocuk mahkemesine gönderildi. Samast 25 Temmuz 2011'de "tasarlayarak öldürme" ve "ruhsatsız silah taşıma" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

FETÖ'CÜ SAVCI 'ERGENEKON' DEDİ

* İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki ana davada ise duruşma savcısı Hikmet Usta, cinayetin ulusalcı Ergenekon terör örgütünün Trabzon'daki hücresi tarafından işlendiğini iddia etti.

* Mahkeme heyeti, kararını 17 Ocak 2012'de açıkladı. Sanıkları cinayetten mahkum eden heyet, terör örgütü üyeliğinden beraat kararı verdi.
* Yargıtay 13 Mayıs 2013'te örgüt yönünden verilen beraat kararını bozdu. Yargıtay Ceza Dairesi, sanıkların "silahlı terör örgütü değil", "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyeliği" suçundan yargılanmaları gerektiğini kaydetti.
* Yargıtay'ın bozma kararı üzerine dava İstanbul'da yeniden görülmeye başlandı.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

ALKAŞ 3 YIL SÜMEN ALTI ETTİ

* Savcılıkta ise dönemin kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmayı özel yetkili savcı Muammer Akkaş yürütüyordu. Akkaş, 2013 yılında hükümete karşı meşhur 25 Aralık operasyonunu yapacak olan savcıydı.
* Yargı ve emniyetteki FETÖ'cülerin 25 Aralık 2013'teki darbe girişiminin ardından Akkaş görevden alındı.
* Akkaş'ın, 3 yıl boyunca Dink cinayetindeki şüpheli kamu görevlileriyle ilgili hiç bir işlem yapmadığı, dosyayı sümen altı ettiği ortaya çıktı.
* Akkaş'ın yerine görevlendirilen savcı Yusuf Hakkı Doğan, cinayete ilişkin önemli ayrıntılara ulaştı.
* Savcı Doğan'ın Yargıtay'a atanmasının ardından, soruşturmaya Gökalp Kökçü devam etti.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

FETÖ'CÜLER TUTUKLANIYOR

* Bu süreçte FETÖ'cü eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tutuklandı.
* Savcı Kökçü, Akyürek ve Yılmazer'in yanı sıra dönemin emniyet müdürleri ve müfettişlerin de aralarında olduğu 26 kamu görevlisi hakkında ikinci büyük davayı açtı. Bu iddianamede "FETÖ'nün Dink'e suikast yapılacağını bildiği ve cinayete yol verdiği" belirtildi. Emniyet İstihbarat Dairesinde C Şube Müdürü olan Yılmazer'in "C-5 Büro" adında hükümet onayı alınmadan gizli, yasadışı bir birim kurduğu da kaydedildi.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

KİLİT İSİM 15 TEMMUZ'DA YARALANAN ALBAY

* 15 Temmuz darbe girişiminin ardından genişletilen soruşturma ise dönemin İstanbul jandarma istihbarat görevlilerine uzandı.
* Darbe girişimi başarısız olunca örgüt tamamen açığa çıkmıştı. Cinayetin işlendiği tarihte İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ASAF Tim komutanı olarak görev yapan yüzbaşı Muharrem Demirkale, Dink'i öldürmek için Agos gazetesi çevresinde bulunan Ogün Samast'ı takip eden jandarma görevlilerinin komutanıydı.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu


* Demirkale, 2016 yılında albay rütbesindeyken 15 Temmuz darbe girişimine katıldı ve Ankara Jandarma Genel Komutanlığı binasındaki çatışmada yaralı olarak ele geçirildi.
* Demirkale'nin HTS (telefon görüşme trafiği) kayıtlarında Dink cinayetinden bir gün önce FETÖ savcısı Zekeriya Öz ile bir hattından 3 kez, diğer cep telefonu hattından 2 kez, cinayetten bir gün sonra da bir kez görüştüğü belirlendi. Onlar bu görüşmeleri yaparken, Demirkale'ye bağlı ASAF timleri de Agos gazetesi ve çevresinde keşif yapıyordu.
* 2007'de Ergenekon operasyonlarıyla ünlenecek olan savcı Zekeriya Öz, cinayetten sonra polislerin ihmaline ilişkin soruşturmayı yürütecekti.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

FETÖ'NÜN ALTIN ÇOCUĞU

* Jandarma Tim Komutanı Muharrem Demirkale için ise "FETÖ'nün altın çocuğu" deniyordu.
* Savcı Gökalp Kökçü, Öz ve Demirkale'nin yanı sıra o dönem İstanbul İl Jandarma Komutanlığında görevli Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve gazeteciler Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan, Faruk Mercan, Ercan Gün'ün aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 8'i firari 51 kişi hakkında üçüncü bir iddianame hazırladı. Bu iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ana dava ile birleştirildi.
* Bu son iddianamede, öncekilerden farklı olarak FETÖ'nün cinayete "yol verdiği" değil, "direkt iştirak ettiği" yönünde delillere yer verildi. Cinayetin doğrudan Gülen'in azmettirmesi ile işlendiği öne sürüldü.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

DEŞİFRE OLUNCA TEHDİT ETTİLER

* Selim Berna Altay dışında Fikret Seçen, Muammer Akkaş, Hikmet Usta gibi ilk başta Dink soruşturması ve davasına bakan hakim ve savcıların tamamına yakını FETÖ'den tutuklandı veya yurtdışında kaçtı. Seçen, Akkaş, Usta ve Öz halen FETÖ firarisi olarak aranıyor.
* Öte yandan Ali Fuat Yılmazer, 16 Mart 2017'de mahkemedeki savunmasında "Gülen grubu bugün de benim için terör örgütü değil. Siz ileride hiç yargılanmayacağınızı mı düşünüyorsunuz" diyerek mahkeme heyetini tehdit ett. Azılı FETÖ'cüler zaman zaman benzer tehditlerle hakimlere ve savcılara gözdağı vermeye çalıştı.

Hrant Dink suikastının 16. yıldönümü! FETÖ’nün ilk kurşunu

DOSYA İSTİNAF TARAFINDAN ONAYLANDI

* 13 Haziran 2019'da tetikçi ve arkadaşlarının dosyası, zaman aşımı yakın olduğu için ayrıldı ve mahkeme 17 Temmuz 2019'da dosyası ayrılan 9 sanıktan 7'sine 2,5 yıldan 99,5 yıla kadar hapis, 2 sanığın beraatine karar verdi.
* Kamu görevlileri ve gazetecilerin yargılanması 26 Mart 2021'de tamamlandı. 131 duruşma yapılan davada 26 sanık mahkum olurken, 39 sanık hakkında beraat ve düşme kararları verildi, 13 firari sanığın dosyaları ayrıldı. Sanıklardan FETÖ'cü eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek ağırlaştırılmış müebbet, eski albay Muharrem Demirkale ve Yavuz Karakaya müebbet hapse mahkum edildi.
* Kararda, Dink cinayetinin FETÖ'nün talimatları, amaç ve idealleri doğrultusunda işlendiğini vurgulandı.
* Dosya istinaf tarafından onaylandı, Yargıtay incelemesi ise halen sürüyor.

Bazı yollar trafiğe kapatılacakBazı yollar trafiğe kapatılacak BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

Hrant Dink davasında flaş gelişmeHrant Dink davasında flaş gelişme HRANT DİNK DAVASINDA FLAŞ GELİŞME
FETÖ’nün hamisi Kılıçdaroğlu!FETÖ’nün hamisi Kılıçdaroğlu! FETÖ'NÜN HAMİSİ KILIÇDAROĞLU!
Hrant Dink suikastında flaş gelişmeHrant Dink suikastında flaş gelişme HRANT DİNK SUİKASTINDA FLAŞ GELİŞME

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Kamuya 3 bin yeni personel alımı yapılacak! Doğum izni artıyor mu? Bakan Göktaş açıkladı
Hamas doğruladı! Raid Saed İsrail saldırısında şehit düştü
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Zemheri ayı nedir, kaç gün sürer? İşte 2025-2026 Zemheri başlangıç ve bitiş tarihi
  • Türkiye’nin en nadir bebek isimleri: Sadece bir kişide var! İşte TÜİK'in o listesi
  • İŞKUR İspanya ağır vasıta şoför başvuru ekranı açıldı mı? Kimler başvurabilecek?
  • Google 67 akımı nedir, ekran neden sallanıyor? 6-7 akımı ne anlama geliyor?
  • Memur maaşları ocakta ne kadar olacak? Zamlı tablo ortaya çıktı: Polis, doktor...
  • Kar, yağmur, sis… Meteoroloji yeni haftayı açıkladı: Hangi iller risk altında?
  • ÖGG 94. Yenileme sınavı bugün saat kaçta? Özel Güvenlik sınav kaç soru, kaç dakika?
  • 15 dakika yeter! Kışın çamaşırları anında kurutan o yöntem: Tek bir malzeme
  • Ocak temizliğine son veren ipucu! Tencereye attığınızda taşma duracak
  • Osimhen Afrika Kupası’na gidecek mi? Süper Lig’den Afrika Kupası’na kimler katılacak?
  • iOS 26.2 yayımlandı! O özellik çok işinize yarayacak: İşte tüm yenilikler
  • Sultanlar Ligi’nde derbi! Galatasaray-Beşiktaş voleybol maçı ne zaman, hangi kanalda?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS