A HABER GALERİ
Ekmekle ilgili müthiş kefiş!
Hacettepe Üniversitesinden gıda mühendisleri, 2 yıl süren araştırmalarının sonunda, maya ile yapılan ekmekte yüksek oranda "mutluluk hormonu" olarak da bilinen melatonin bulunduğunu tespit etti.
- 2
- 13
![Ekmekle ilgili müthiş kefiş!](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/6abe05/0/0/0/0/0/0?u=http://i.ahaber.com.tr/galeri/yasam/ekmekle-ilgili-muthis-kefis/3.jpg&mw=730)
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayalı ekmeğin tarihçesinin binlerce yıl öncesine dayandığını belirtti.
- 3
- 13
![Ekmekle ilgili müthiş kefiş!](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/83ef6e/0/0/0/0/0/0?u=http://i.ahaber.com.tr/galeri/yasam/ekmekle-ilgili-muthis-kefis/4.jpg&mw=730)
Uzmanların "ekmek yemeyin" tavsiyesinin neden insanlar üzerinde etkili olamadığı fikrinden yola çıkarak ekmek yeme davranışının neden binlerce yıldır değişmeden devam ettiğini ortaya çıkarmak için bilimsel araştırmalara başladıklarını anlatan Gökmen, ilk önce literatür incelemesi yaptıklarını aktardı.
- 4
- 13
![Ekmekle ilgili müthiş kefiş!](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/882995/0/0/0/0/0/0?u=http://i.ahaber.com.tr/galeri/yasam/ekmekle-ilgili-muthis-kefis/5.jpg&mw=730)
"Melatoninin ekmeğin mayalanarak kabarmasıyla birlikte yüksek oranda arttığını gördük"
Ekmeğin nesiller boyunca tüketilmesinin nedenlerini ortaya çıkarabilmek için, ekmeğin mayalanması sırasında sinir sistemini uyaran nörotransmitter özellik gösteren ve mutluluk veren maddelerin bulunup bulunmadığını saptamak üzere çalışmalara başladıklarını söyleyen Gökmen, şöyle devam etti: