ABD Başkanı Trump, dünyayı sarsmaya devam ediyor. En başta da Avrupa'yı sarsıyor. NATO'dan çıkacağını, AB'yi yalnız bırakacağını söyleyerek tehdit ediyor. Daha düne kadar kendileri dışında kimseyi düşünmeyen hatta dışlayan Avrupa ise ne yapacağını şaşırmış durumda.
Avrupa, çareyi savunma sanayiine 800 milyar dolar ayırmakta ve yeni güvenlik mimarisi oluşturmak için 50 yıldır kapısında beklettiği Türkiye'nin kapısını çalmakta buluyor.
O kapı sonuna kadar açılır mı bilemem ama ilk işaret Türkiye-İtalya ortaklığıyla verildi. Türkiye'nin gözbebeği savunma sanayii şirketlerinden Baykar,"son aylarda artan küresel ve bölgeselgüvenlik endişeleri çerçevesinde" İtalya'nın en büyük savunma sanayii firmalarından Leonardo ile insansız hava sistemleri alanında stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu Türkiye açısından son yılların en önemli hamlesiydi. Düne kadar bot dâhil askeri açıdan başta ABD ve İsrail olmak üzere Batı'ya bağımlı olan Türkiye, son 15 yılda deyim yerindeyse savunma sanayii alanında devrim yaptı.
Bu teknolojik sıçramada devlet kurumlarına paralel hatta öncülük noktasında hakkını teslim edelim BaşkanErdoğan'ın siyasi iradesi kadar bürokratik engellemelere rağmen direnen rahmetli Özdemir Bayraktar ve çocuklarının çabası dikkate değerdi. Selçuk ve Haluk Bayraktar kardeşler, İHA teknolojisindeki hamleleriyle sadece iç ihtiyacı karşılamadı, aynı zamanda Baykar'ı bir dünya markasına dönüştürerek Türkiye'yi savunma sanayii alanında en üst noktaya taşıdı.
Bu başarı, İtalya'nın en önemli savunma sanayii firması Leonardo'yla işbirliğinin de kapısını araladı ve tarihi bir anlaşma gerçekleşti. İki firmanın hedefinde sadece savunma sanayiinde değil, uzay çalışmaları gibi birçok sektörde sinerji oluşturma da var. Anlaşmanın, Avrupa'nın güvenlik endişelerinin arttığı ve savunma sanayiine 800 milyar dolar bütçenin ayrılacağı bir zamana denk düşmesi de ilginçti. Avrupa medyası anlaşmaya bu yüzden büyük ilgi gösterdi. İtalyan gazeteleri bir yana The Times, Le Figaro, The Guardian ve BBC gibi onlarca medyada, "akıllıca hareket" manşetleri atılıyor, "birlikte yürüyüşünbaşladığı" söyleniyordu.
İtalyan gazetelerinden sadece birinden söz edeceğim. Yüksek tirajlı La Repubblica haberi okuyucularına, "Leonardo ve Baykar, İHA pazarında100 milyarlık bir avda" başlığıyla veriyor ve öve öve bitiremiyordu. Ama şunu da unutmayalım; çok değil 10 yıl önce aynı gazete, Başkan Erdoğan düşmanlığıyla bin yıl önceyi hatırlıyor ve "Selahaddin Eyyubi durduruldu" manşeti atıyordu. Nereden nereye...
Avrupa'nın bu noktaya gelmesi elbette olumlu. Çünkü bu işbirliği başka kapıları da açacak görünüyor. SelçukBayraktar, küresel altüst oluştan söz ederek işbirliğinin önemine dikkat çekiyordu: "Elbette, dünyanın maruz kaldığıjeostratejik tektonik kırılma,tüm dünyada dengeleri bir anlamdaaltüst ediyor. Bizim Avrupa'ylayürüteceğimiz yakın savunma işbirliği,dünyanın bu kırılmayı dahadengeli bir şekilde yaşamasınakatkı sağlayacaktır."
Türkiye'nin İHA-SİHA teknolojisindevardığı nokta savaş doktrinini değiştirirkenve dünyanın büyük ilgisini çekerkenuzun yıllardır içeride itibarsızlaştıran,küçümseyen hatta "Dokunacağız" diyenucube bir siyasetçi ve gazeteci takımıvardı. Özellikle Baykar'a sınır tanımadansaldıran bu takımın zekâsındanşüphe etmemek mümkün değildi. Çünkü"yapay zekâ" bile gerçeği görüyor vesorduğum Baykar'ın başarısıyla ilgilisoruya şöyle cevap veriyor: "Baykar ve Leonardo arasındakiortaklık anlaşması, Avrupasavunma sanayisinde yeni bir çağınhabercisi olarak değerlendirilebilir."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.