66 kişiye mezar olan otel yangını! İSG uzmanı Nuri Bingöl: Sistemler eksiklik görülüyor
Bolu’da bulunan Grand Kartal Oteli’nde gece saatlerinde çıkan yangın 76 kişiyi hayattan kopardı. Gelişmeleri A Haber canlı yayınında değerlendiren iş güvenliği ve sağlığı uzmanı Nuri Bingöl, yangınların elektriksel ve mutfak kaynaklı 2 ana sebepten meydana geldiğini ve burada restoran kaynaklı yangında gerekli sistemlerin eksik olduğunu söyledi.
Bolu'da 237 müşterinin bulunduğu otelde çıkan yangında ilk belirlemelere göre 76 kişi yaşamını yitirdi. Gece yarısı başlayan yangın otelin dış cephesinin ahşap kaplama olması nedeniyle hızlı şekilde.
Yangın sırasında panikleyenler çarşafları birbirine bağlayıp pencerelerden sarkarak aşağıya inmeye çalıştı. Pencerelerden yardım çağrısında bulunanlar oldu. Gelişmeleri A Haber spiker Cansın Helvacı'nın sunduğu Ajans Bugün programında değerlendiren iş güvenliği ve sağlığı uzmanı Nuri Bingöl sistemlerin eksik olmasına dikkat çekti.
Ekran görüntüsü / A Haber
TEK CEPHEDEN MÜDAHALE
İş güvenliği ve sağlığı uzmanı Nuri Bingöl: Müdahale alanları kısıtlı olduğu için itfaiyenin yanaşacağı diğer alan kapalı olduğu için tek cephede müdahale edilebildi. Dolayısıyla bu da yangının kontrol altına alınmasını güçleştirdi. Şu an itibarıyla bina boşaltılmış durumda ve itfaiye gereken müdahaleyi yapıyor. Kontrollü yanma alevler sönene kadar devam edecek. Alt katlara da yangın sıçramadı. Birkaç saat içinde alevler sönecektir.
Ekran görüntüsü / A Haber
SU BUHARI RİSKİ
İtfaiye olay yerine ulaştığında ilk olarak alevlere su sıkarak göreve başlamaz. Su buharı da zarar verme riski taşır. Bu nedenle ilk olarak arama-tarama ve kurtarma işi yaparlar. Şu anda tahliyeler bitti ancak ekipler tarama işine devam etti. İçeride yanıcı madde ne kadar çoksa alevlerde o kadar sürecektir. Yani sadece ahşap malzeme olarak düşünmeyelim bunu yanabilecek her malzeme her kimyasal alevleri yükseltir.
Ekran görüntüsü / A Haber
YANGININ 2 TEMEL NEDENLİ
Burada yangın güvenliği açısından eksik kısımlar var. Otomatik yangın söndürme sistemi, restorandaki söndürme sistemi, davlumbaz söndürme sistemleri olarak geçer. Restoranlarda yağ yangınları meşhurdur. Yangınların çıkabileceği 2 ana neden var; 1 tanesi elektriksel nedenler diğeri de mutfakta çıkan yangınlardır. Burada gereken önlem alınırsa yangını büyük ölçüde önlemiş olursunuz.
Ekran görüntüsü / A Haber
YANGININ 2 TEMEL SEBEBİ VE EKSİKLİK
Bu yangın restoran kaynaklı görünüyor. Burada otomatik mutfak davlumbaz söndürme sistemleri olsaydı yangın çıkmazdı çıksaydı da baskılanırdı. Odalardaki insanları kurtarmak için kurulan sistemlerin çalışması gerekirdi. Şu an kesin bilgiye sahip değiliz ancak yangının bu kadar büyümesinin sebebi bu sistemlerin olmadığını ya da çalışmadığını gösteriyor.
Ekran görüntüsü / A Haber
BİNA SİSTEMİNDE EKSİKLİK
Yani içerideki sistemin öncelikle müdahaleyi kendisi gerçekleştirmesi gerekiyor. Burada bir aksaklık var. Otel gibi yerlerde yüksek sayıda kişilere yemekler hazırlanıyor ve çok miktarda yağ kullanılıyor. F kısmında olan yağ yangınlarını su ile söndüremezsiniz. Özel sistemler gerekir. Yangına su ile müdahale alevlerin büyümesi anlamına gelir. Bina eski ve eski yönetmeliğe göre yapılmış ve bu yeni sistemlerin eksik olma olasılığı yüksek. Yeni mevzuatta bunlar zorunlu.
Ekran görüntüsü / A Haber
EKİPMAN KAYNAKLI
A Sınıfı iş güvenliği uzmanı Şenay Koçyiğit Özdoğan: Burada yangının çıkma sebebi güvensiz hareketler ve güvensiz durum olarak söylenebilir. Bilirkişi heyeti ortaya bir rapor koyacak. Bu rapordan sonra net olarak konuşacağız. Gece insanların uyuduğu, çalışanların orada olmadığını düşünürsek muhtemelen ekipmandan kaynaklı bir yangından bahsedebiliriz.
Bu kadar kapasitesi olan otelde giriş yapan müşterilerin ve çalışanların acil çıkış yönlerine ve yangın tüplerinin yerinin nerede olduğuna dair bilgilendirmeler yapılması gerekiyor. Bu bilgiler her misafire ve çalışana mutlaka verilmelidir.
Ekran görüntüsü / A Haber
KAHVALTI HAZIRLANIRKEN ELEKTRİK ARIZASI OLABİLİR
B Sınıfı İş güvenliği uzmanı Emine Karaciğay: Otelde yüzde 90 oranında bir doluluk olduğu görünüyor. Yangın başladıktan sonra gelen ihbarla bölgeye AFAD, UMKE, İtfaiye ve sağlık ekipleri 45 dakika içinde ulaşabildi. Bölgeye ulaşmak oldukça zor. Gözlemlediğimiz kadarıyla ekipman kaynaklı bir yangın olabilir. Buradaki eksiklikleri bilirkişi raporuyla göreceğiz.
Camdan atlayanları ve panikle kaçmaya çalışanlar olduğu ortada. Yangın acil çıkışları, ışıklandırma ve duman tahliye sistemleri yeterli mi? Bunlar bizim için önemli sorular ve cevaplar. Benim ilk tahminim mutfaktan yayılan bir alev. Sabah kahvaltısı için hazırlık yapılırken bir elektrik arızası meydana gelmiş olabilir.
Ekran görüntüsü / A Haber
GAZDAN HAYATINI KAYBEDENLER OLMUŞTUR
Prof. Dr. Afşin Ahmet Kaya: Öncelikle tabii binanın içerisindeki yapısal yeterlilikler, kanun mevzuat özelinde bakıldığında tabii ki böyle bir binanın içerisinde iki kat veya 20 yatağın üzerindeki olan bir binanın içerisinde iki tane acil çıkış kapısının yani yangın merdiveninin olması bir şart. Bu binanın içerisinde özellikle yatak odalarının olduğu yerde duvarların ve kapının yanmaz malzemeden oluşturulması bir şart.
Bunun haricinde yangın söndürme sistemi dediğimiz sisteminin olması ve çalışıyor olması şart. Bütün bu şartlar bir araya geldiğinde olası bir yangınla karşılaşıldığında hızlı ve etkin bir müdahale tabii ki gerçekleşebilir.
Bunun haricinde şöyle bir durum da var. Özellikle biz bu tarz, binalarda, işletmelerde, kurumlarda çalışanlardan ekipler oluşturuyoruz. Acil müdahale ekipleri. Bu ekipler hem yangına hem tahliyeye yardımcı oluyorlar. Genel itibariyle de bu ekiplerin yönlendirmesi, kişilerin tahliyesindeki kolaylığı oluşturuyor. Çünkü olayın meydana geldiği bölgeyle itfaiye teşkilatının olduğu bölge arasında bir mesafe var. Dolayısıyla bu mesafe arasındaki süreci yönetebilmek, kurumun içerisindeki genel itibariyle olan çalışanlar üzerinden ilerlemesi gereken bir süreç. Ancak ne yazık ki böyle bir süreç devam ederken bu süreci yönetmesi gereken kişilerin ne kadar eğitimli olduğu veya işte dönemlik çalışılan bir kurum olduğu için burası bu bahsettiğimiz eğitimle ilgili kısmın ne kadar içselleşip içselleşmediği de ayrı bir tartışma konusudur.
Bu olayın içerisinde muhtemelen gazdan etkilenen hayatını kaybeden vatandaşlarımız da olmuştur. Çünkü böyle bir yanma ürünü olarak ortaya çıkan karbondioksit, karbonmonoksit gibi gazlar da boğucu, zehirleyici, öldürücü dozdadır. Ve özellikle bu dozların alınması noktası da yangının meydana geldiği alandan itibaren başlayarak koridorlarda odalara doğru sızan dumanla meydana gelmiştir. Bu bahsettiğimiz duman özellikle karbonmonoksit çok sinsi bir gazdır. Çünkü kandaki oksijen taşımayla görevli olan hemoglobindeki demirle birleşir ve kanı zehirler, kişi anlamaz.
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN



