Deprem hareketliliği neden arttı? Fay hatları harekete mi geçti?
17 Kasım tarihinde Düzce’de 5 şiddetinde bir deprem yaşandı ve İstanbul ile çevre illerde hissedildi. Dün ise Erzurum’da 5,1 büyüklüğünde bir meydana geldi. Her iki depremde de ekipler anında harekete geçerek vatandaşların yardımına koştu. Türkiye peş peşe gelen şiddetli depremlerle bir kez daha karşılaştı ve deprem gerçeğiyle yüzleşti. Büyük Marmara depremi yine akıllara geldi. Düzce ve Erzurum depremleri ne anlama geliyor? Deprem hareketliliği neden arttı? Fay hatları harekete mi geçti? Ay tutulmasının etkisi var mı? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy değerlendirdi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un canlı yayında açıklamaları:
"Türkiye'nin deprem haritasına bakıldığı zaman çizgiler 5,5'tan büyük depremlerin olabileceğinin işareti. Fayların olmadığı bir yer yok. Biz deprem konusunda aktif ve tehlikeli bir ülkeyiz. Zaman zaman bu gerilimlerle depremler ortaya çıkıyor. Ama bunlar yıkıcı depremler değil.

Bunlar bence uyarıcı depremler. Bu depremler tek bir noktada toplanmıyor. Önce Kuzey Anadolu Fayı üzerinde oldu ardından Erzurum'da oldu farklı bir fay hattı üzerinde. Şimdi de Tokat'ta bir deprem yaşandı.

Daha öncesinde Malatya'da ve bağımsız olarak Konya'da deprem yaşandı. Dolayısıyla Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi olarak görülmelidir.









