CANLI | Ekrem İmamoğlu'na casusluk soruşturması! Merdan Yanardağ gözaltında | TELE1’e kayyum atandı
Yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında iki yeni soruşturma başlatıldı. İlk soruşturma, casusluk suçlamasıyla tutuklanan Hüseyin Gün’ün dijital materyallerinde yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan iddialar üzerine yürütüldü. İddialara göre, 2019 yerel seçimleri sürecinde seçmenlere ait gizli bilgilerin sızdırılması ve bu veriler üzerinden çeşitli eylemler planlandığı öne sürüldü. Bu kapsamda, Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan ve Hüseyin Gün ile bağlantılı olduğu belirlenen Merdan Yanardağ gözaltına alındı. İkinci soruşturma ise “İstanbul Senin” adlı mobil uygulama üzerinden vatandaşların kişisel verilerinin sızdırıldığı iddialarına ilişkin başlatıldı. Bu kapsamda, aralarında İmamoğlu’nun da bulunduğu 15 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Yanardağ'ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu TELE1 kanalına kayyum atandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın casusluk soruşturmasında, Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında da "casusluk" suçlamalarıyla işlem başlatıldı. Tele1 TV' nin kurucusu Merdan Yanardağ gözaltına alındı.
CANLI ANLATIM
TELE1’E KAYYUM ATANDI
Yolsuzluk soruşturması kapsamında görevden alınan ve tutuklanan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu'nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan ve Gazeteci Merdan Yanardağ hakkında 'casusluk' suçundan başlatılan soruşturma kapsamında TELE 1 televizyonuna kayyum atandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuya ilişkin açıklamasında, “Şüpheli Merdan Yanardağ'ın söz ve eylemleriyle birçok kez soruşturma kapsamında suç işlediği, kanalın fiili kullanıcısı olduğu, resmi kayıtlarda ise oğlu Alp Yanardağ'ın şirket sahibi olarak göründüğü, bu suçlarda da TELE 1 isimli Tv kanalını kullandığı gerekçesiyle kanalın sahibi olan ABC RADYO TELEVİZYON VE DİJİTAL YAYINCILIK ANONİM ŞİRKETİ'ne İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nce bugün verilen kararla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun yönetim kayyımı olarak atanmasına karar verilmiştir" denildi.
GÖZALTINA ALINAN İSİMLER BELLİ OLDU
Gözaltına alınan bazı şüphelilerin kimlikleri ise şöyle:
"Kobil Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, Kobil Mycity Platform Teknoloji AŞ'de yazılım geliştirme uzmanı Abdullah Uygun, Kobil Teknoloji AŞ'de yazılım müdürü Ayhan Güvenli, Adem Ok, Iraz Bayrak, İdris Yıldırım, Mehmet Çağlar Kuru, Emrah Yüksel, Hüsnücan Şen, Elif Yıldız Kızılca, Esra Huri Bulduk, Nuri Cem Ceylan, Şehide Zehra Keleş Yüksel"
İBB'YE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDA 15 ŞÜPHELİ YAKALANDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, "İstanbul Senin" uygulaması üzerinden 4,7 milyon kullanıcının kişisel verileri ile konum bilgilerinin iki farklı ülkeye sızdırıldığı iddiasıyla 15 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Ekrem İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütünün faaliyet ve eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, söz konusu uygulama üzerinden 4,7 milyon kullanıcının kişisel verileri ile konum bilgilerinin iki farklı yabancı ülkeye sızdırıldığının, bu kullanıcıların kişisel verileri ile konum bilgilerinin "darkweb"te satışa çıkarıldığının, aynı uygulama içerisinde yer alan "İBB Hanem" isimli alt uygulamada 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin işlenerek, program dışına sızdırıldığının belirlendiği kaydedildi.
Söz konusu tespitlerle ilgili olarak programlarda yönetici olan, İBB iştiraki şirketlerin de arasında olduğu 6 ayrı şirkette yöneticilik yapan, adı geçen örgüt yöneticileriyle ilişkisi tespit edilen 13 şüpheli ile firari örgüt yöneticisi Murat Gülibrahimoğlu'nun şirketlerine naylon fatura kesme eylemlerine iştirak ettikleri anlaşılan 2 şüphelinin de aralarında olduğu toplam 15 şüpheli hakkında, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek", "vergi usul kanuna muhalefet" ve "Ekrem İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak" suçlarından gözaltı kararı verildiği aktarılan açıklamada zanlıların tamamının yakalandığı belirtildi.