A HABER GALERİ
Yabani armut ağacına aşıladı çıkan sonuca inanamadı! Şekli ve lezzetiyle şaşırtıyor
Sivas'ın Ulaş ilçesinde yabani armut ağacının gövdesine ayva ve elma aşılanmasıyla ortaya çıkan meyve, şekli ve lezzetiyle şaşırtıyor. Ağacı aşılayan Mustafa Yıldırım, yılda yaklaşık 50 kilogram meyve verdiğini dile getirerek, "Tadına bakanlar değişik bir meyve olduğunu anlıyorlar. Böyle bir meyveyi görmediklerini ve yemediklerini söylüyorlar. Hatta 'yurt dışından mı' geldi diye soranlar oluyor." diye konuştu.
- 3
- 91
![Yabani armut ağacına aşıladı çıkan sonuca inanamadı! Şekli ve lezzetiyle şaşırtıyor](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/46f6e6/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2022/11/11/adanada-gorenleri-hayrete-dusuren-bitki-parmak-gorunumlu-narenciye-saskina-cevirdi-1668152656505.jpg&mw=730&l=1)
"İLK ÖNCE AYVA AROMASI VAR, ARDINDAN ARMUT VE ELMA VAR"
Ulaş Tarım ve Orman Müdür Vekili Burak Doğan da Yıldırım'ın kendilerine gelerek bahçelerinde farklı bir meyve olduğunu söylemesi üzerine ağacı incelediklerini anlattı.
Böyle bir meyveyi ilk kez gördüğünü aktaran Doğan, "Aroma olarak armut, ayva ve elma karışımı bir meyve olduğunu gördük. Armut ağacının üzerine ayva aşılaması ve sonrasında elma aşılandığını gördük." ifadelerini kullandı.
- 4
- 91
![Yabani armut ağacına aşıladı çıkan sonuca inanamadı! Şekli ve lezzetiyle şaşırtıyor](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/75a7ed/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2022/11/11/adanada-gorenleri-hayrete-dusuren-bitki-parmak-gorunumlu-narenciye-saskina-cevirdi-1668152662908.jpg&mw=730&l=1)
Ulaş Tarım ve Orman Müdürlüğünde ziraat mühendisi olarak görev yapan Gökhan Çetinkaya da meyvenin tadına baktığında ayva ve elma aroması ile armudun kumlu yapısının fark edildiğini söyledi.
- 5
- 91
![Yabani armut ağacına aşıladı çıkan sonuca inanamadı! Şekli ve lezzetiyle şaşırtıyor](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/fd1844/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2022/11/11/adanada-gorenleri-hayrete-dusuren-bitki-parmak-gorunumlu-narenciye-saskina-cevirdi-1668152665747.jpg&mw=730&l=1)
Meyvenin tadının ve şeklinin şaşırtıcı olduğunu belirten Çetinkaya, şunları kaydetti:
"Ağacı incelediğimizde ilk olarak kökten bir armuda ayva aşılandığını, ayvanın da uç dallarına elma aşılandığını görüyoruz. Elmayı elmaya aşılayabilirsiniz ama burada ayva ve armut gibi iki farklı familyamız var. Normalde çok mümkün olmayan ve zor tutan bir aşıdır ama bunu başarmışlar. Ortaya değişik bir meyve çıkmış aroma ve lezzet olarak. Bunu çoğaltma yöntemi araştırılabilir. Tat olarak ilk önce ayva aroması var, ardından armut ve elma var. Her dalda aslında farklı bir tat var."