A HABER GALERİ
TÜBİTAK köy yoğurduna sınıf atlattı! Dünya bunu konuşuyor
Köy yoğurtlarını inceleyen TÜBİTAk, yaptığı üretimle dünyanın dikkatini çekti. ABD'de iki ayrı tıp merkezinde yürütülen bilimsel araştırmalarda ev yoğurtlarının kanserle mücadelede büyük destek olduğu kanıtlanmıştı. Şimdi de TÜBİTAK köy yoğurtlarını inceledi. TÜBİTAK MAM Türk damak tadına uygun, 3 ay dayanıklı doğal yoğurt geliştirdi.
- 3
- 23
![TÜBİTAK köy yoğurduna sınıf atlattı! Dünya bunu konuşuyor](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/7d93df/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2019/12/03/1575378132501.jpg&mw=730&l=1)
GENETİK DEĞİŞİKLİK YOK
Yoğurdun üretimi, Anadolu'nun geleneksel yoğurtlarından izole edilmiş, tanımlanmış, karakterize edilmiş kültürlerden seçilmiş bakterilerle sağlandı. Piyasada üretilen yoğurtlarda kullanılan bakteri kültürlerinin çoğunluğu genetik değişikliğe uğratılarak sadece bir kez yoğurt yapımında kullanılacak şekilde hazırlanırken buluş konusu kültürlerde genetik değişiklik uygulanmadı.
- 4
- 23
![TÜBİTAK köy yoğurduna sınıf atlattı! Dünya bunu konuşuyor](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/5d9d59/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2019/12/03/1575378148195.jpg&mw=730&l=1)
Buluş konusu bakteriler, patojenlere karşı çeşitli antimikrobiyal "etM" yapan maddeler geliştirdiklerinden, yoğurtların daha uzun süre güvenli bir şekilde kalmasını sağlıyor; buzdolabı koşullarında çok yavaş asit ürettikleri için de uzun süre ekşimeden muhafaza edilebiliyor. Projeyle, üç aylık muhafaza sonunda yoğurtların hala mililitrede 107 kob bakteri içerdikleri ve hoşa giden ekşilik, lezzet ve aroma özelliklerini taşıdıkları tespit edildi.