A HABER GALERİ
Kaju yerken bir kez daha düşünün! Ölüme bile götürebilir
En sevilen kuru yemişlerden olan kaju fıstığı, ne kadar faydalı olsa da yanlış veya özellikle de fazla tüketiminde kişinin sağlığına zararlı bir hale gelebilmektedir. Peki kajunun yanlış tüketimi nasıl olmalı? İşte kaju ile ilgili bilinmesi gerekenler...
- 1
- 11
![Kaju yerken bir kez daha düşünün! Ölüme bile götürebilir](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/14755e/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/11/30/1701341109465.jpg&mw=730&l=1)
Diğer tüm besin maddelerinde olduğu gibi kaju fıstığının da aşırı tüketiminden kaçınılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Aksi takdirde aşırı tüketilmesi sonucunda istenmeyen etkiler görülebilir. Bu ters etkilerin en başında ve sıklıkla karşılaşılan sorun ise kilo artışına sebep olmasıdır. Çünkü kalorisi ve içeriğindeki yağ oldukça yüksek bir besindir.
- 2
- 11
![Kaju yerken bir kez daha düşünün! Ölüme bile götürebilir](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/efa4f4/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/11/30/1701341101230.jpg&mw=730&l=1)
Kajunun tarihine bakıldığı zaman 16. yüzyıla kadar uzandığı görülmektedir. O dönemlerde Brezilya'da keşfedilen kaju ağaçları, günümüzde pek çok yerde yetiştirilmesi planlanan ve yapılan bir bitki haline gelmiştir. Özellikle ekvator iklim kuşağını seven bu iklim altında kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Günümüzde Dünya'da kaju üretimi bakımından birinci sırada yer alan ülke ise Hindistan olarak bilinmektedir.
- 3
- 11
![Kaju yerken bir kez daha düşünün! Ölüme bile götürebilir](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/a6aa30/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/11/30/1701341108035.jpg&mw=730&l=1)
Her iklimde yetişmemesi nedeniyle her bölgede bulmak zordur. Aynı zamanda her bir kaju meyvesinden yalnızca 1 adet kaju elde edilmesi nedeniyle, diğer fıstık çeşitlerine göre fiyatı daha pahalı olmaktadır. Her kaju tanesi tek tek olarak kendi meyvesinden ayrılır. Daha sonra kabuğu soyularak kavrulur. Bu nedenle tüketiciye ulaştığı zaman kabuksuz halde olur.
- 4
- 11
![Kaju yerken bir kez daha düşünün! Ölüme bile götürebilir](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/980594/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/11/30/1701341108080.jpg&mw=730&l=1)
Ülkemizde de kuruyemiş olarak tüketimi oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya mutfağında ise genellikle tatlı ve yemeklerin içerisinde kullanılmaktadır. Peki, sağlığımıza oldukça faydası olan bu fıstığının yanlış kullanılması ile ortaya çıkan zararları nelerdir?
- 5
- 11
![Kaju yerken bir kez daha düşünün! Ölüme bile götürebilir](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/f6827e/0/0/0/0/0/0?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/album/2023/11/30/1701341109510.jpg&mw=730&l=1)
Kaju meyvesi Güney Amerika'nın ekvatora yakın yerlerinde yetişen ve bu bölgelere özgü bir fıstık türü olarak geçer. Biraz pahalı olmasına karşın oldukça sık tüketilir ve çok lezzetlidir. Kaju fıstığı yüksek miktarda protein ve sağlıklı yağlar içermektedir. Ancak tüketiminde aşırıya kaçıldığı zaman içeriğindeki bileşikler sebebiyle ciddi alerjik reaksiyonlara ve farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir.