Siyonistlerden ateşkes itirafı! Gazze’nin güvencesi Türkiye
İsrail ile Hamas arasında sağlanan barış anlaşmasının ardından siyonist İsrail basınında dikkat çeken değerlendirmeler yapıldı. İsrail merkezli Haaretz gazetesinde yer alan analizde, Türkiye’nin Gazze ateşkesi sürecinde hem Washington hem de Hamas nezdinde “adil arabulucu” olarak öne çıktığı vurgulandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın izlediği dengeli diplomasi sayesinde Ankara’nın bölgesel diplomaside yeniden merkez konuma geldiği belirtilirken, Türkiye’nin Gazze’nin geleceğinde garantörlük üstlenebileceği ifade edildi.
Haaretz gazetesi, Türkiye'nin bir zamanlar İsrail tarafından dışlandığı Filistin diplomasisinde yeniden kilit bir rol üstlendiğini belirtti.
Haberde, Ankara'nın Hamas ile Washington arasında yürüttüğü arabuluculuk çabalarının Başkan Erdoğan'ın bölgesel nüfuzunu güçlendirdiği ve Hamas'ın siyasi varlığını da koruma altına alabileceği vurgulandı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan - ABD Başkanı Donald Trump
TRUMP, BAŞKAN ERDOĞAN'IN HAMAS'I İKNA ETMESİNİ İSTEDİ
Haaretz'in haberine göre Başkan Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisinden Hamas'ı Gazze Şeridi için hazırladığı 20 maddelik planı kabul etmeye ikna etmesini istediğini söyledi.
Gazete, Erdoğan'ın diplomatik yaklaşımında "anlatmak" ve "ikna etmek" kavramlarının öne çıktığını, baskı ve tehdit dilinden uzak durduğunu yazdı. Ankara'nın Kasım 2023'te başlattığı arabuluculuk girişimleriyle kendisini "eşgüdüm, anlayış ve esneklik" temelinde bir siyasi ortak olarak konumlandırdığı aktarıldı.
İsrail merkezli gazete
HAARETZ: "ANKARA İKİ ROL ARASINDA DENGE KURUYOR"
İsrail merkezli gazete, Ankara'nın şu anda iki farklı diplomatik rolü bir arada yürüttüğünü belirtiyor.
Buna göre Türkiye, bir yandan Mısır ve Katar ile birlikte İsrail'le bir anlaşmayı sonuçlandırma ve Hamas'ı anlaşmayı imzalamaya ikna etmekle görev üstlenirken, diğer yandan ise Hamas, Türkiye'den anlaşmanın uygulanmasının garantörü olmasını talep ediyor. Bu kapsamda Türkiye'nin ateşkesin sürdürülmesinden, esir takasına ve Gazze'nin uluslararası denetimli yeni yönetimine geçiş sürecine kadar rol üstlenmesi bekleniyor.
Haaretz, bu durumun Türkiye'yi "adil arabulucu" konumuna getirdiğini, Ankara'nın 2022'deki Ukrayna-Rusya tahıl anlaşmasında da benzer bir diplomatik başarı sergilediğini vurguluyor.











