Susuzluk korkusu endişelendirdi! Vatandaşlar depoya hücum etti
Son günlerde yurt genelinde yağan yağmur ve kara rağmen barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 30'ları aşamaması 'Yazın susuzluk yaşanır mı?' endişesini artırdı. Kuraklık yaşanacağı endişesi vatandaşı su deposuna hücum ettirdi. Telefonları susmayan depo üreticileri stoklarını eritti. Vardiyayı artıran üreticiler, personelini artırdı. Ek üretim planlıyor.
Olası kesintilere karşı hazırlıklı olmak isteyen vatandaşların su deposu talebi patladı. Depo satışlarındaki artışla birlikte pompalı hidrofora olan talep de hızlandı. Kuraklığın konuşulduğu dönemlerde telefonları susmayan depo üreticileri, stoklarını eritti. Kar yağışının etkisiyle satışların bir miktar hız kestiğini aktaran üreticiler, "Bizim sektörde satışlar ilkbahar ve yaz döneminde artardı. Şimdi kıştan talep başladı. Bu durum yazın, özellikle su kesintileriyle birlikte talebin iki kat artacağını işaret ediyor. Buna hazırlıklı olmak için üretimi artırıyoruz" diyor.

STOKLAR BİTTİ
Karmod Plastik'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Mehmet Çankaya, son bir ayda, su deposu stoklarının bittiğini belirterek, "Yüksek talebe yetişebilmek için iki vardiya çalışmaya başladık. Özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerden çok ciddi talep patlaması var" dedi. Yönetmelik gereği, binaların iskân alabilmesi için su deposu koyma zorunluluğu olduğunu aktaran Çankaya, "Ancak eski apartmanlarda depo bulunuyor. Malum İstanbul'da da 15 yıldır su sıkıntısı yaşanmıyordu. O nedenle de insanlar depo ihtiyacı hissetmedi. Ancak bu yıl kuraklık, yeniden su kesintisi endişesini ortaya çıkardı" diye konuştu.

TÜKETİM İKİ KAT ARTTI
Çankaya, pandemi döneminde hem hijyen nedeniyle hem de evde daha çok vakit geçirilmesi nedeniyle su tüketiminin arttığı bilgisini verdi. Çankaya, "4 kişilik bir aile bir haftada 750 litre su tüketirken bu oran pandemide 1.500 litreye çıktı. Tüketim iki kat artarken barajlardaki doluluk da ciddi oranda düşüyor. Bu da özellikle yaz mevsiminde su kesintilerinin artacağı endişesini getiriyor" şeklinde konuştu. Bir tonluk deponun 750 TL'den başladığı bilgisini veren Çankaya, "10 dairelik bir apartman için 15 bin litrelik depo yeterli olur. Bir haftalık su ihtiyacını karşılayan bu deponun fiyatı ortalama 5 bin TL'den başlıyor. Ve fiyatlar kaliteye göre değişiyor" ifadelerini kullandı.








