Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı

Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 16 ilde sahte ekspertizle usulsüz vatandaşlık sağlayan şebekeye operasyon düzenlendiğini duyurdu. 72 şüphelinin yakalandığı operasyonda, haksız vatandaşlık alan 687 kişinin işlemlerinin iptal edileceği ve 2,5 milyar liralık usulsüzlüğün tespit edildiği açıklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, usulsüz yollarla Türk vatandaşlığı elde ettiği tespit edilen tam 687 kişinin vatandaşlığının iptali için yasal süreç başlattı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, düşük bedelli gayrimenkulleri sahte ekspertiz raporlarıyla yüksek değerli göstererek muvazaalı satış işlemleri üzerinden Türk vatandaşlığı kazandırdığı tespit edilen suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen operasyonda 72 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Gürlek, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının güçlü işbirliği ile suç örgütlerine ve sahtecilik faaliyetlerine karşı mücadeleyi tavizsiz sürdürdüklerini belirtti.

Başsavcılıklar ve polis teşkilatının suç örgütlerine karşı koordinasyon içerisinde çalıştıklarını belirten Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinasyonunda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında, düşük bedelli gayrimenkulleri sahte ekspertiz raporlarıyla yüksek değerli göstererek muvazaalı satış işlemleri üzerinden Türk vatandaşlığı kazandırdığı tespit edilen suç örgütüne yönelik operasyon başlatıldığını ifade etti.

Adalet Bakanı Akın Gürlek (Fotoğraf: AA)Adalet Bakanı Akın Gürlek (Fotoğraf: AA)

"687 KİŞİ VATANDAŞLIK KAZANDI"

Bakan Akın Gürlek, operasyona ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Soruşturma kapsamında, ülkemize girmesi gereken yaklaşık 2,5 milyar liranın girişinin sağlanmadığı, bunun yerine gerçeğe aykırı para hareketleri oluşturulduğu, Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerden menfaat temin edildiği ve 687 kişinin bu yöntemle vatandaşlık kazandığı tespit edilmiştir. 90 şüpheli hakkında verilen gözaltı kararı doğrultusunda İstanbul merkezli 16 ilde 72 şüpheli yakalanmıştır. 7 şirkete el konularak kayyum atanmış, 1045 gayrimenkule, Bodrum'daki bir otele, 15 motorlu araca, bir yata ve 10 banka hesabına el konulmuştur.

Soruşturma kapsamında çok sayıda adrese baskın yapıldı. (Fotoğraf: DHA)Soruşturma kapsamında çok sayıda adrese baskın yapıldı. (Fotoğraf: DHA)

Bu yöntemle vatandaşlık kazandığı anlaşılan kişilerin Türk vatandaşlıklarının iptaline yönelik olarak da çalışmalar başlatılmıştır. Bu vesileyle bu önemli soruşturmayı titizlikle yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızı, sahadaki operasyonu başarıyla icra eden İstanbul İl Emniyet Müdürlüğümüzü ve süreçte görev alan tüm kamu görevlilerimizi yürekten tebrik ediyorum. Devletimizi zarara uğratan, vatandaşlık hukukunu istismar eden ve haksız kazanç sağlayan yapılara karşı hukukun bütün imkanları kararlılıkla kullanılacaktır."

Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı - 1

Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı - 2Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı - 3

Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı - 4

Sahte ekspertizle vatandaşlık sağlayan şebekeye büyük operasyon! Bakan Gürlek detaylarını açıkladı - 5

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin