Suriye'yi katletti Moskova'da sefa sürüyor: Beşşar Esad ve ailesinin hayatı deşifre oldu!
The Guardian'ın özel haberine göre; yüz binlerce sivilin ölümünden sorumlu tutulan, kimyasal silah saldırıları ve savaş suçlarıyla anılan Beşşar Esad, Suriye'den kaçtıktan sonra Moskova'da lüks bir hayat sürüyor. Esad ailesinin Rublyovka'daki elit yaşamı, sessiz sürgünü ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bağlantıları sızdırılmış verilerle ortaya kondu.
2011'de Suriye'de Arap Baharı'nın ilk günlerinde bir okul duvarına yazılan "Sıra sende doktor" ifadesi, Londra'da göz doktorluğu eğitimi almış Beşşar Esad'a yönelik bir meydan okumaydı. Aradan geçen 14 yılda 620 binden fazla insan hayatını kaybetti, yaklaşık 14 milyon kişi yerinden edildi. Sonunda Esad rejimi çöktü; Esad, 2024 Aralık ayında bir gece yarısı Şam'dan kaçarak Moskova'ya sığındı.
THE GUARDIAN YAZDI: ESAD YENİDEN GÖZ DOKTORLUĞUNA DÖNÜYOR
The Guardian'ın aile dostları, Rusya ve Suriye'den kaynaklar ile sızdırılmış verilere dayandırdığı özel haberine göre; Beşşar Esad, Moskova'daki sürgün hayatında Rusça öğreniyor ve oftalmoloji (göz hastalıkları) bilgisini tazeliyor.
Aileye yakın bir isim, diktatör Esad'ın göz doktorluğunu "bir tutku" olarak gördüğünü, para kaygısı olmadığını ve savaş öncesinde de Şam'da zaman zaman mesleğini icra ettiğini aktarıyor. İddialara göre Esad, Moskova'nın zengin elitlerini potansiyel hasta kitlesi olarak görüyor.
RUBLYOVKA'DA LÜKS: MOSKOVA ELİTLERİNİN KAPALI DÜNYASI
The Guardian'a konuşan iki ayrı kaynağa göre Esad ailesi, Moskova elitlerinin yaşadığı korunaklı Rublyovka bölgesinde ikamet ediyor. Burası, 2014'te Kiev'den kaçan eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç gibi isimlerin de yaşadığı, yüksek güvenlikli ve ultra lüks bir yerleşim alanı.
Batı'nın 2011'de uyguladığı yaptırımlar sonrası küresel finans sisteminden büyük ölçüde koparılan Esad ailesinin, servetinin önemli bölümünü Moskova'ya aktardığı, böylece Batılı düzenleyicilerin erişiminden uzak tuttuğu belirtiliyor. Ailenin maddi bir sıkıntı yaşamadığı özellikle vurgulanıyor.
ESKİ ÇEVRESİNDEN KOPUK, SESSİZ VE İZOLE
Lüks hayata rağmen Esad ailesi, geçmişte temas halinde oldukları Suriyeli ve Rus elit çevrelerden izole durumda.
The Guardian'a konuşan aile dostuna göre Beşşar Esad'ın dış dünyayla teması son derece sınırlı.
Yalnızca eski saraydan birkaç isimle irtibatı bulunuyor. Bu isimler arasında eski Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Mansur Azzam ve Esad'ın en yakın ekonomik isimlerinden Yassar İbrahim yer alıyor.