Petrolde düşüş altında yükseliş! Piyasalarda son durum ne? Uzmanlar A Haber'de açıkladı

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
Petrolde düşüş altında yükseliş! Piyasalarda son durum ne? Uzmanlar A Haber'de açıkladı

Küresel piyasalarda savaş ve ateşkes mesajları arasında oluşan dalgalı seyir, yatırım araçlarında hareketlere neden oldu. Petrol fiyatlarında yüzde 6 oranında geri çekilme yaşanırken, ons altın yeniden yükselişe geçti. Borsa İstanbul ise 15 bin puan sınırına yaklaştı. A Haber canlı yayınında konuşan Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Erdem ile ekonomist İsmail Güner, piyasadaki son tabloyu değerlendirdi.

Piyasalarda yön arayışı sürerken yatırımcıların odağında petrol fiyatları, altın hareketi ve Borsa İstanbul'daki yükseliş yer aldı. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen "savaşı sonlandırma" mesajları sonrası küresel piyasalarda volatilite arttı. Petrol fiyatlarındaki geri çekilme risk algısını azaltırken, borsalarda yükseliş eğilimi güç kazandı.

Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme sonrası piyasalarda yeni fiyatlamalar oluştu. (Foto: A Haber)Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme sonrası piyasalarda yeni fiyatlamalar oluştu. (Foto: A Haber)

PETROLDEKİ GELİŞMELER PİYASALARI ETKİLİYOR

A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Faruk Erdem, petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketin dikkat çektiğini belirterek, petrolün hala 100 doların üzerinde olduğunu vurguladı. Petrolde 101 günlük stok kalmasının piyasalarda bir risk oluşturduğunun altını çizdi.

Erdem petrolün aşağı doğru hareket ederken altında da küçük bir oynama olduğunu belirtti. Açıklamasının davamında "Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC'ten çıkması, alternatif yolları hem Suudi Arabistan'ın hem BAE'nin alternatif yollarla piyasaya daha ucuz petrol sunacak olması gibi haberler tabii petrolü aşağı doğru çekiyor." dedi.

Uzman, kısa vadeli fiyat hareketlerinin piyasalarda risk oluşturabileceğini belirtti. (Foto: A Haber)Uzman, kısa vadeli fiyat hareketlerinin piyasalarda risk oluşturabileceğini belirtti. (Foto: A Haber)

ALTIN YATIRIMCISINA "KISA VADE" UYARISI

Faruk Erdem, petrol fiyatlarındaki düşüşün altın piyasasını doğrudan etkilediğini belirterek, "petrol düştüğü sürece enflasyon baskısı azalacak, bu faizlerle ilgili kararlar da değişecek" ifadelerini kullandı.

Ancak piyasadaki sert dalgalanmalara dikkat çeken Erdem, kısa vadeli al-sat beklentisinin ciddi risk oluşturabileceğini vurguladı. Altın bir anda yükselebileceği gibi sert şekilde düşebileceğine de dikkat çekti. "'Yükseliyormuş kuyumcudan altın alalım' diyen varsa o da onun kararıdır ama böyle düşünüp de çok zarar eden vatandaş da gördük. O yüzden çok dikkatli olmak lazım. 'Biraz param var altın da almak istiyorum', e git al bir kenara koy biraz bekle. Birazdan kastım da en az 6 ay, yıl sonunu bekle yani." sözleriyle yatırımcıları uyardı.

Piyasalardaki hareketlilik sonrası gram altın 6 bin 829 lira seviyesini gördü. (Foto: A Haber)Piyasalardaki hareketlilik sonrası gram altın 6 bin 829 lira seviyesini gördü. (Foto: A Haber)

GRAM ALTIN 6 BİN 900 LİRA SEVİYESİNE YAKLAŞTI

Piyasalardaki hareketlilik altın fiyatlarına da yansıdı. Gün içerisinde ons altın 4.700 dolar seviyesine yaklaşırken gram altın 6 bin 829 lirayı gördü.

Ekonomist İsmail Güner, Trump'ın savaşı sonlandırmayı düşünüyoruz şeklinde bir haberin piyasalar üzerinde ciddi anlamda bir volatilite oluşturduğuna dikkat çekti. "Bununla birlikte şu an petrol fiyatlarında %6'lık bir geri çekilme görüyoruz. Yani bunu piyasalar çok olumlu, bu haber akışını okudu gibi görünüyor." dedi.

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş altın fiyatlamalarında etkili oldu. (Foto: A Haber)ABD tahvil faizlerindeki yükseliş altın fiyatlamalarında etkili oldu. (Foto: A Haber)

Ekonomist Güner altındaki yükselişin yalnızca "güvenli liman" algısıyla açıklanamayacağını belirterek, küçük yatırımcıların detayı kaçırdığını belirtti. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"5.500 dolar seviyelerini görmüştü ons altın. Orada faizlerin aşağı geleceği yöndeki tema altın tarafına olan talebi arttırmıştı ve merkez bankalarının çok yoğun bir talebi vardı. Enflasyon düşüş eğilimindeydi bütün dünyada. Bu altını güvenli liman haline getirmişti. Şimdi son zamanlarda baktığımızda biraz daha faizlerin yükseliyor olması, özellikle de Amerika tarafında biz 10 yıllık tahvilleri baz alıyoruz, orada da ABD 10 yıllık tahvilleri 4,40'lara kadar yükseldi. "

Güner, küresel piyasalarda faizlerin yükselmesinin altını baskıladığını vurguladı. "Normalde evet güvenli liman ama faizler düştüğü zaman güvenli liman. Şu an faizler yükseldiği için altın tarafında o güvenli liman durumu biraz daha ortadan kalktı. Şu anki yükseliş tamamen çok fazla düşmesinden kaynaklı. Yani burada 4.500 dolarlarda kalmasından kaynaklı bir tepki." sözleriyle gelişmeleri değerlendirdi.

(Foto: A Haber)(Foto: A Haber)

"GÜVENLİ LİMAN" ALGISINDA FAİZ DETAYI

A Haber canlı yayında savaş haberleri ile altın arasındaki ilişkiyi değerlendiren Güner, "Trump'ın bu açıklamalarını biz doğru olarak kabul etmek durumundayız çünkü mecbur, piyasalar bunu şu an pozitif olarak algılamış durumda. Tersini de söylediği zamanda yapılacak bir şey yok. Yani biz bu durumlara alışık olmamız lazım. En azından temkinli hareket edeceğiz." dedi.

Küresel piyasalardaki gelişmeler Borsa İstanbul’daki işlem hacmine yansıdı. (Foto: AA)Küresel piyasalardaki gelişmeler Borsa İstanbul’daki işlem hacmine yansıdı. (Foto: AA)

BORSA İSTANBUL 15 BİN PUAN SINIRINA DAYANDI

Küresel piyasalardaki iyimser hava Borsa İstanbul'a da yansıdı. BIST 100 endeksi gün içerisinde 14 bin 961 puan seviyesine kadar yükseldi.

Güner, iyi haberlerin borsalar üzerinde pozitif etki yarattığını belirtti. Değerlendirmesini sonlandırırken şu ifadelere yer verdi: "Borsa, uzun zamandan beri ilk defa yüksek işlem hacmiyle, bunu özellikle de Türkiye'ye de bağlayabiliriz. Türkiye'nin buradaki güvenli ekonomi politikaları, aslında Borsa İstanbul'a olan talebi de arttıran en önemli sebeplerden bir tanesi olduğunun altını çizmek isterim."

(Foto: A Haber)(Foto: A Haber)

Faruk Erdem ise iç siyasetteki gelişmelerin de borsa üzerinde etkili olduğunu belirtti. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili çıkacak dava sonucunun da borsayı etkileyeceğini söyledi.

Mobil uygulamalarımızı indirin