Instagram Whatsapp ve Facebook neden çöktü? Basit bir hata nedeniyle milyonlar etkilendi iddiası! Whatsapp'a neden girilemedi?
Dün gece saatlerinde sosyal medya platformları Whatsapp, Facebook ve Instagram'da yaşanan erişim sıkıntısı tüm dünyanın gündemine oturdu. Konuya ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ederken milyonları etkileyen olayın nedeninin basit bir hata olduğu iddia edildi. Peki Whatsapp Facebook ve Instagram neden çöktü? Facebook'a neden girilemedi? Instagram sayfası neden yenilenemedi?
Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook tarihinin en uzun süren erişim sıkıntısını yaşadı. Dünyada büyük şaşkınlığa neden olan erişim sorunuyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Facebook'tan da kesintiye ilişkin resmi duyuru geldi.

18.40 CİVARINDA ERİŞİM SORUNU BAŞLADI
İnternet sitelerindeki çökme sorununu bildiren "Down Detector" isimli internet sitesine göre Türkiye saatiyle 18.40'tan itibaren Facebook, Whatsapp ve Instagram'a dünya genelinde erişim sorunları yaşandı.

PEKİ NEDEN ÇÖKTÜLER?
Facebook'un altyapı direktörü Santosh Janardhan, şirketin sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığının saptandığını bildirdi. Konfigürasyon ise yapılandırma anlamına geliyor. Yani Facebook mühendisleri ayar değişikliği yaparken sistemi kitledi.

BASİT BİR HATA MI NEDEN OLDU?
Veri merkezleri arasındaki iletişimdeki başlayan aksaklık kısa sürede tüm Facebook sistemini sardı.

HİZMETLERİ TAMAMEN ORTADAN KALDIRDI
Facebook'tan yapılan açıklamada, "Veri merkezlerimiz arasındaki trafiği koordine eden ana yönlendiricilerdeki ayar değişikliği soruna neden oldu. Bu da iletişimi engelledi. Veri merkezleri arasındaki trafikteki bu bozulmanın etkisi giderek artarak hizmetlerimizin ortadan kaldırdı" denildi.
Sorunun aynı zamanda şirketin operasyonlarında kullandığı sistemleri kullanılamaz hale getirmesinin çözümü zorlaştırdığını kaydeden Janardhan, "Platformlarımızda yaşanan kesintiden dolayı tüm dünyada bize güvenen kişi ve şirketlerden özür dileriz" ifadesini kullandı.






