Gazze’de esir takası! Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Hamas kazandı, İsrail prestij kaybetti

Hamas, İsrail ile varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının üçüncü aşaması kapsamında 3 İsrailli esiri Kızılhaç yetkililerine teslim etti. Gelişmeleri A Haber’de değerlendiren güvenlik politikaları uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, “Hamas kazandı, İsrail prestij kaybetti.” dedi.
İsrail ve Hamas arasında sağlanan ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra anlaşmanın ilk şartlarından biri olan rehine takasının üçüncüsü bugün yapılıyor. İsrailli yetkililer, serbest bırakılacak İsrailli esirlerin 29 yaşındaki Arbel Yehoud, 19 yaşındaki Agam Berger ve 80 yaşındaki Gadi Moshe Mozes olduğunu açıklayarak, esirlerin ailelerinin bilgilendirildiğini belirtti.
Hamas ise şehit Yahya Sinvar'ın önünde kurduğu platformda esirleri Kızılhaç'a teslim etti. Gelişmeleri A Haber spikeri Haktan Uysal'ın sunduğu Ajans Bugün programında değerlendiren güvenlik politikaları uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın "Netanyahu hiçbir hedefine ulaşmadı. Hamas kazandı, İsrail prestij kaybetti." dedi.
TARİHİ ANLAR YAŞANIYOR
Güvenlik politikaları uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Şu anda tarihi bir an yaşanıyor. Orta Doğu'da oynanan oyunun ve insan haklarının ağır ihlalinin tecellisini görüyoruz. 7 Ekim'den beri bombardıman altında olan Gazze topraklarında canlı canlı insanların nasıl öldürüldüğünü dünya medyalarına servis eden İsrail'in mağlubiyeti var.
Ekran görüntüsü / A Haber
HİÇBİR HEDE ULAŞAMADI
Bakın araçların üzerinde makineli tüfekler var. Bakın Netanyahu hedefinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu söyledi ancak bunu başaramadı. Rehineleri kurtaracağını söyledi onu da yapamadı bir de bunun üzerine kendi vatandaşlarını öldürdüğü ortaya çıktı. Bunun da ötesinde Gazzelileri Mısır'a süreceğini söyledi. Ancak bunu hiç yapamadı.
Ekran görüntüsü / A Haberc
SOYKIRIM SUÇLARI
Tüm bunlara bakıldığında halihazırda devam eden 2 dava var. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail devletinin soykırım işlediği yönünde dava var. Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant ise soykırım ve insanlık suçundan yargılanıyor.






