10 büyükelçinin arkasındaki güç kim? Türkiye’de neyi hedefliyorlar?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısına çok sert tepki göstermişti. Başkan Erdoğan’ın “İstenmeyen adam ilan edilecekler” sözleri dünyada geniş yankı buldu. New York Times gazetesi, "Kavala" çağrısı arkasındaki gücün ABD yönetimi olduğunu yazdı. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Levent Ersin Orallı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Filiz Katman değerlendirdi.
Uzmanı Filiz Katman'ın canlı yayında öne çıkan ifadeleri
"Ulus devletlerin oluşum süreciyle beraber kendi iç siyasetlerinde özgür oldukları tanınmamla beraber kabul edilmiş oluyordu. Bunun için elçilik açma önemli göstergelerden biri. Elçiler ülkelerinin temsilcisi olarak iç işlerine müdahale etmeyecek şekilde hareket etmeleri Viyana sözleşmesinde belirtiliyor. Bunu aşan durumlarda farklı yöntemler uygulanabilir. Diğer ülkelerde benzer süreçler işledi. Türkiye'de kendi iç işlerine müdahale olarak gördüğü bir duruma tepki gösteriyor. Ortada büyükelçilerin yaptığı gayri hukuki bir durum var.

Yaptıkları adaletli bir yargılamasının önünde geçiyor aynı zaman başka amcaları taşıyor gibi duruyor. Burada ülkelere baktığımız zaman İngiltere'nin etkisi altında ülkeler var ve bunu İngiltere olarak da okumak gerekir. ABD'nin Yunanistan ile anlaşmaları ve buraya yaptığı askeri yığınağı gayet iyi biliyoruz.

Suriye ve Irak'taki durumu gayet yakından biliyoruz. Doğu Akdeniz'de de bir yapı oluşturmaya çalışıyor. Türkiye bu durumu kırdı ve dolayısıyla bunu çevrelemenin bir parçası olarak okumak gerekiyor. Buradan hareketle bahsedilen ülkelere bakıldığı zaman olayı İngiltere olarak okumak daha doğru olacaktır.









