Yüksek Askeri Şura'dan Anıtkabir ziyareti! Başkan Erdoğan'dan önemli mesaj: Bayrağımız bu topraklarda bin yıldır dalgalanıyor
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde şura üyeleriyle birlikte Anıtkabir'i ziyaret ederek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Erdoğan, mesajında Türk bayrağının bu topraklarda bin yıldır gururla dalgalandığını vurguladı. Günün ilerleyen saatlerinde gerçekleştirilecek YAŞ toplantısında ise general ve amiral terfileri ile kadrosuzluk ve yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacak personelin durumu karara bağlanacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni komuta kademesinin şekilleneceği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştiriliyor. Terfi, atama ve emeklilik dosyalarının masaya yatırılacağı kritik zirve öncesinde şura üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti.
Tüm Türkiye'nin kilitlendiği toplantıda, TSK'nın stratejik noktalarındaki isimlerin görev süreleri ve yeni atamalar karara bağlanacak.
BAŞKAN ERDOĞAN VE YAŞ ÜYELERİNDEN ANITKABİR ZİYARETİ
Anıtkabir özel defterini imzalayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:
"Aziz Atatürk, 2026 yılı YAŞ toplantısı öncesinde bir kez daha huzurlarınızdayız. Malazgirt Zaferi'den sonra yaklaşık bin yıldır vatanımız olan bu topraklar için can veren tüm kahramanları rahmetle yad ediyoruz. Bayrağımız bu topraklarda bin yıldır dalgalanıyor.
Bölgemizde çatışmaların olduğu bir dönem icra ettiğimiz YAŞ toplantısının hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Dünyada geçilen zor bir dönemde TSK, milletimizin güven merkezi olarak görevini yapmaktadır. "
Toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki terfi, atama, emeklilik ve görev sürelerinin uzatılması gibi konular görüşülecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleşecek olan Yüksek Askeri Şura toplantısı üyelerin Anıtkabir ziyaretiyle başlıyor.
YAŞ toplantısında Adalet Bakanı Akın Gürlek, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Kara Kuvvetleri Komutanı Metin Tokel ilk kez yer alacak.
KOMUTA KADEMESİNDE KRİTİK DOSYALAR
Terfi, atama ve emeklilik dosyaları görüşülecek. Albaylıktan general ve amiral rütbelerine yükselecek personelin ve bir üst rütbeye terfi edecek general ve amirallerin dosyaları değerlendirilecek.
Terfi ve emeklilik dosyalarının yanı sıra kuvvet komutanlıklarında yapılabilecek olası görev değişiklikleri de toplantının gündeminde olacak. Ayrıca kadrosuzluk ve yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edilmesi planlanan personel de toplantıda belirlenmiş olacak.
Fotoğraf-AA
DENİZ VE HAVA KUVVETLERİNDE GÖZLER YENİ KARARLARDA
2025 yılı Yüksek Askeri Şura kararlarıyla Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Metin Tokel'in görev süreleri devam ediyor.
Bu süreçte gözler Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na çevrilmiş durumda. Öyle ki daha önce Donanma Komutanlığı görevinde bulunmuş olan Ercüment Tatlıoğlu 2022'den bu yana Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapıyor. 2024 ve 2025 yıllarında görev süresi uzatılan Tatlıoğlu'nun görev süresinin bir yıl daha uzatılması bekleniyor.
Şayet emekliye sevk edilirse Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için mevcut Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız ismi ön plana çıkıyor. Hava Kuvvetleri'nde de benzer bir durum söz konusu.
Muharip Hava Kuvveti Komutanı olarak görev yapan Ziya Cemal Kadıoğlu 2023 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmişti. 2023'te göreve gelen Kadıoğlu'nun görev süresi 2025 yılında uzatıldı. Kadıoğlu için de görev süresinin uzatılması gündemde.
Şayet emeklilik kararı çıkarsa Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ön plana çıkan isimse mevcut Muharip Hava Kuvveti Komutanı Rafet Dalkıran.
YAŞ ÜYELERİNİN İLK DURAĞI ANITKABİR
Şura çalışmaları, her yıl olduğu gibi devletin zirvesinin Anıtkabir ziyareti ile başlayacak. Programın detaylarını aktaran A Haber Muhabiri Hatice Kübra Bal, "Şura çalışmaları Başkan Erdoğan başkanlığında YAŞ üyelerinin Anıtkabir ziyareti ile başlayacak. Saatler 11.00'i gösterdiğinde Yüksek Askeri Şura üyeleriyle birlikte Başkan Erdoğan Aslanlı Yol'dan yürüyecek, daha sonra Ata'nın huzuruna çıkılarak mozoleye çelenk bırakılacak." sözleriyle sürecin başlangıcını ifade etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçecek olan Başkan Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak dünyaya ve millete önemli mesajlar verecek.
DEV ZİRVE CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ'NDE
Anıtkabir'deki törenin ardından heyet, kararların alınacağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçecek. Toplantının içeriğine dair bilgi veren Hatice Kübra Bal, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlayacak olan toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terfi, atama, görev süresinin uzatılması ve emekliye sevk edilme işlemlerinin dosyaları ele alınacak." ifadelerini kullandı. Bu yılki şurada dikkat çeken bir diğer nokta ise kabinedeki değişimlerin ardından bazı isimlerin ilk kez masada yer alacak olması. Toplantıya Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Akın Gürlek, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katılacak.

KOMUTA KADEMESİNDE GÖZLER BU İSİMLERDE
TSK'nın en üst düzey isimlerinin de hazır bulunacağı toplantıda, kuvvet komutanlarının durumları en önemli gündem maddesi olacak. Muhabir Hatice Kübra Bal, "Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Metin Tokel'in görev süreleri devam ediyor. Ancak Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu'nun görev sürelerinin uzatılması bekleniyor." sözleriyle komuta kademesindeki beklentileri aktardı. Eğer bu isimler emekliye sevk edilirse, yerlerine gelecek muhtemel isimler de kulislerde konuşulmaya başlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Oramiral Kadir Yıldız'ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ise Orgeneral Rafet Dalkıran'ın isimleri ön plana çıkıyor.
TERFİ HEYECANI: KORGENERALLER BİR ÜST RÜTBEYİ BEKLİYOR
Sadece kuvvet komutanlıkları değil, alt kademelerdeki terfi süreçleri de şuranın en kritik başlıklarından birini oluşturuyor. Hatice Kübra Bal, "Halen korgeneral rütbesinde bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Zorlu Topaloğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan İsmail Günaydın, Erdoğan Gür ve İsmail Üner'in bir üst rütbeye terfi konuları YAŞ toplantısında değerlendirilecek." ifadeleriyle TSK'daki rütbe heyecanına dikkat çekti. Şura kararlarının, Başkan Erdoğan'ın onayının ardından aynı gün içerisinde kamuoyuna duyurulması ve resmiyet kazanması bekleniyor.