Ürdün'de teröre karşı 5'li toplantı! Bakan Fidan'dan Lazkiye uyarısı: Suriye'de olanlar provokasyon! | Zirveden Şam yönetimine destek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile birlikte Amman’da Beşli Güvenlik Zirvesi'ne katıldı. Bakan Fidan Lazkiye'de yaşanan olaylara ilişkin, 'Suriye hükümetinin hiçbir provokasyona gelmeden haftalardır sürdürdüğü politikanın, bir provokasyonla rayından çıkarılmaya çalıştığını görüyoruz' dedi. Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye tarafından yayınlanan ortak bildiride, Suriye'nin güvenliğinin altını oyan tüm girişimler kınanarak, Şam yönetimine destek verildi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile resmi temaslarda bulunmak üzere birlikte Ürdün'e geldi.
Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Fidan, önemli açıklamalarda bulundu.
Lazkiye'de son olarak ortaya çıkan ve Suriye güvenlik güçlerine dönük saldırıların "provokasyon" olduğunu belirten Bakan Fidan, "Suriye'yi rayından çıkarmaya çalışıyorlar" dedi.
Fotoğraf: Reuters
BÖLGE ÜLKELERİNE ÇAĞRI: GEREĞİNİ YAPIN
Bölge ülkelerinin kendi sorumluluklarını üstlenmesi ve gereğini yapması gerektiğini belirten Bakan Fidan, "Suriye'de yeni kurulan hükümete her yönüyle yardımcı olmak konusunda kararlılığımız var." dedi.
Fidan, "Suriye hükümetinin hiçbir provokasyona gelmeden haftalardır sürdürdüğü politikanın, bir provokasyonla rayından çıkarılmaya çalıştığını görüyoruz." dedi.
TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK VURGUSU
"İsrail'in yayılmacı politikalarına karşı ortak duruşumuzu yansıtıyoruz." diyen Bakanı Fidan "Irak, Suriye ve Türkiye için ortak düşman olan PKK'nın bölgeden silinmesi bizim önceliklerimiz arasında yer almakta. Suriye için bölge ülkeleri olarak sorumluluk almalıyız. Bir sonraki toplantıya Türkiye'de ev sahipliği yapacağız." ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Reuters
ORTAK BİLDİRİ İLE ŞAM YÖNETİMİNE DESTEK
Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye tarafından yayınlanan ortak bildiride, Suriye'nin güvenliğinin altını oyan tüm girişimler kınanarak, Şam yönetimine destek verildi.
Ürdün'ün ev sahipliğinde düzenlenen Suriye ve Komşu Ülkeler Toplantısında, Suriye'nin istikrarı ve terör örgütü DEAŞ'ın oluşturduğu tehdit ön plana çıkarken, DEAŞ'la mücadelede ortak operasyon odası kurulmasına karar verildi.
Başkent Amman'da gerçekleşen toplantı sonrasında, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani ve Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Recci ortak basın toplantısı düzenledi.
Fotoğraf-DHA
DEAŞ İLE MÜCADELEDE DESTEK
Safedi basın toplantısında, Suriye'nin güvenliğinin komşu ülkeler için taşıdığı öneme değindi ve komşu ülkelerle bu konuda neler yapılması gerektiğini görüştüklerini ve pek çok noktada hemfikir olduklarını söyledi.
DEAŞ'ın Suriye ve bölge için oluşturduğu tehditle mücadelede birlikte hareket etme konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Safedi, Suriye'nin güvenliği ve istikrarının komşu ülkeler için önemli olduğunu ifade etti.
TOPLANTININ 2. TURU TÜRKİYE'DE OLACAK!
Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, nisan ayında 2. Suriye ve Komşu Ülkeler Toplantısına Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını kaydetti. İsrail'in, bölgede hedeflerine ulaşmak için kaos ortamı oluşturmaya çalıştığına ve terörizmin yeşerdiği ortamlara katkıda bulunduğuna vurgu yapan Safedi, "Türkiye'ye yönelik her türlü terör tehlikesi bize yönelik de bir tehdittir." diyerek teröre karşı ortak duruşlarını ifade etti.
Fotoğraf-İHA
Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin de toplantıda DEAŞ'ın Suriye ve komşu ülkeler üzerindeki tehditlerine odaklanıldığını aktardı. Irak ve Suriye'nin istikrarının ayrılmaz bir bütün olduğunun altını çizen Hüseyin, "Irak'ın DEAŞ'tan çok çektiğini, bu örgüte karşı verilecek mücadelenin ise sadece Suriye değil bölgesel düzeyde olması gerektiğini" dile getirdi.
DEAŞ'ın gücünün ve faaliyet gösterdiği alanın büyüdüğüne dikkati çeken Hüseyin, Suriye yönetiminin katılımıyla bir operasyon odası kurulması konusunda mutabakata vardıklarını aktardı.
Lübnan Dışişleri Bakanı Recci de Suriye'nin istikrarının Lübnan için çok önemli olduğunu belirtti. Recci, silah, uyuşturucu kaçakçılığı ve terörizmle mücadele de dahil olmak üzere ülkeler arasında işbirliği olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE-ÜRDÜN 3+3 TOPLANTISI
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile birlikte Amman'da "Türkiye-Ürdün 3+3 Toplantısı"na katıldı.
Ürdün Kralı 2. Abdullah, güvenliğini, istikrarını, toprak bütünlüğünü koruma konusunda Suriye'nin yanında olduklarını belirtti. Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral Abdullah başkent Amman'daki El-Hüseyniye Sarayı'nda, Suriye ve Komşu Ülkeler Toplantısına katılan ülkelerin temsilcilerini kabul etti.
Kral Abdullah, Ürdün'ün, Suriye'nin güvenliğini, istikrarını, toprak bütünlüğünü koruma ve vatandaşlarını koruma konusunda yanında durduğunu vurguladı.
Açıklamada Ürdün Kralı Abdullah'ın şu ifadeleri kullandığı belirtildi:
"Suriye'ye komşu ülkeler arasında koordinasyonun sürdürülmesinin öneminin yanı sıra, özellikle terörle mücadele, sınır güvenliği ve silah ile uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi konularında ortak zorluklarla başa çıkmak açısından büyük önem taşımaktadır."
Suriyelilerin evlerine ve yurtlarına dönebileceği uygun şartların oluşturulmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Kral Abdullah, dönüşün gönüllü ve güvenli olmasının altını çizdi.
