Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Dolmalık fıstık bir diğer adıyla çam fıstığının fiyatı, son 2 yılda üçe katlanınca ona da hile karıştı. Çok para kazanmak isteyen hilebazlar, işlemden geçirdiği yer fıstığını dolmalık çam fıstığı adı altında piyasaya sürüyor.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Dolmalık fıstık bir diğer adıyla çam fıstığı...

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Kilosu 700 liraya dayanınca fırsatçılar da harekete geçti. Fıstığı daha ucuza mal edip daha pahalıya satmanın bir yolu bulundu.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Hilebazlar işlemden geçirdiği yer fıstığını dolmalık çam fıstığı adı altında piyasaya sürüyor.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

"AYNI TAT YOK"

Esnaf, "Bu yer fıstığının kilosu 30 lira diğerinin 700 arada 670 lira fark var. Bunları o nedenle karıştırıp satıyorlar. Ama aynı ta yok." dedi.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Dolmalık fıstığın fiyatı 2 yılda tam 3 katına çıktı. O nedenle kuruyemişçiler tezgahlarında fiyatı biraz daha ucuz olan ithal dolmalık fıstık satmaya da başladı. Ama o da yerli fıstığın yerini tutmadı.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Gıda sahtekarları Türk yemeklerinin vazgeçilmezi yoğurda da el attı. Sahtekarlar sınır tanımayarak şimdi de içerisine mumun ham maddesi olan parafin katıyorlar. Üstelik sadece o değil. Hayvan ve bitkilerden elde edilen jelatin de yoğurda katılan maddeler arasında.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Peki doğal yoğurt nasıl anlaşılır? Detayları A Haber muhabiri Aslı Bilger Kutludağ aktardı.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Yoğurt Türk yemeklerinin vazgeçilmezi magnezyum ve kalsiyum deposu.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Gıda sahtekarları geleneksel lezzetimiz yoğurda da el attı.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Mumun ham maddesi parafin. Parafinin elmayı daha parlak göstermek için üzerien sürüldüğünü duymuştuk ama bu kez sahtekarlar parafini yoğurda katıyorlar.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Sahtekarların başvurduğu bir diğer yöntemse yoğurdun içine jelatin katmak.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Jelatin yoğurdun maliyetini düşürüyor. Böylece üretici az ham maddeyle çok kazanç sağlayabiliyor.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

2 KİLO YERİNE 1 KİLO SÜTLE YAPIYORLAR

Gıda mühendisi Ebru Kayıran, "Jelatin hayvanlardan da bitkilerden de üretilebiliyor. 2 kilo yerine bir kilo sütle yoğurt yapıyorlar. Sağlığa bir zararı yok ama sütün besin değerini alamıyorsunuz. Aynı fiyatı ödeyip daha düşük besin değerli bir ürün alıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Yoğurdun ömrünü uzatmak ya da kıvamını arttırmak için başka katkı maddeleri de katılıyor.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Peki katkı maddesi katılmamış doğal bir yoğurdu anlayabilmek mümkün mü?

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Kayıran, "Çok değil ama kıvamından belki anlayabilirler. Daha sert oluyor kıvam artırıcılar katılan yoğurtlar. Doğal yoğurtlar biraz daha sulu oluyor." şeklinde konuştu.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Ev yoğurdu dediğiniz zaman, bu süt açık süttür. Piyasadan günlük pastörize süt de alabilirsiniz ama onların hepsi belli bir işlemden geçiyor. Bu işlemlerde sütün yağını alıyorlar, biraz homojen hale getiriyorlar. Dolayısıyla sizin burada tutturduğunuz yoğurt bir miktar kıymet kaybediyor

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Süt bir taşım kaynadıktan sonra ılındığı zaman, ki ev kadınları ve uğraşan insanlar iyi bilirler, süt parmağınızın değeceği sıcaklığa eriştiğinde mayalanıyor. Bu noktada insanların aklı karışıyor. Bir kısmı diyor ki 'hazır mayalar var, onlardan kullanalım'. Nohuttan da maya yapabilirsiniz, başka bir şeyden de maya yapabilirsiniz, bir yerden aldığınız yoğurdun mayasını da kullanabilirsiniz. Bunların her biri ayrı bir ekosisteme dönüşür. Yani standart yoğurt diye bir kavram yok

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Gerçek yoğurt eğer manda sütünden yapılan değilse kaskatı olmaz. Endüstrinin işlemi o katılaşma işlemine neden oluyor. Gerçek yoğurt hafif sulanır. Suyu da besleyicidir. Çünkü o peynir altı suyundan oluşmakta. Ekşitirseniz daha başka bir şeye dönüşür. Yoğurt bebekler ve çocuklar için tatlı, erişkinler için ekşisinin daha makbul olduğunu söyleyebiliriz

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Bizim coğrafyamızda detoks işlemini yapan sistem yoğurtla besleniyor. Bakınız sütle değil, yoğurtla besleniyor. Ekşime ile birlikte detoks için gereken hammaddelerde daha fazla artış meydana geliyor. Siz de vücudunuzun eksiğini gidermek için bu coğrafyada bunu kullanıyorsunuz. Ama kışın boza da bunu kurtarabilir.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Diğer gıdalarda bu özellik yok. Çünkü süt dediğiniz şey bir yaşam formudur. Süt bir besin maddesi değildir. Biz beslenme niyetiyle de kullanıyoruz ama akışkan yaşam formu bebeğin eksiğini tamamlamak üzere annenin dokusundan salgılanıyor. O yüzden de yaşam formu olduğu için peynir, yoğurtya da kefire dönüştürebiliyorsunuz. Bunların her biri de insana farklı farklı kaynaklar sağlıyor.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Piyasadaki bütün ambalajlı ürünler bir homojenizasyon işleminden geçmek zorunda ki raf ömrü uzasın. Dolayısıyla bildiğiniz bir açık yoğurtçu varsa güvenle alabilirsiniz. Çünkü yoğurdun içinde bakteri üremez. Yoğurt zaten kendiliğinden de oluşan bir şey. Piyasadan içtiğiniz ayranla, aldığınız yoğurtla, kutulanmış ürünlerle eksiklerin karşılanması maalesef mümkün değil. İnsanlar bir hastalık söz konusu olduğunda 'içine bir şey mi katıyorlar' diye bir etken arıyor. Hayır!

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Bir şey katmıyorlar. Mevcut katma değeri ortadan kaldırırsanız bozulmamaya başlıyor. Ve bu sizin için vücudunuzda eksiklik demek. Bütün hastalıklar bir katığın ya da bir kimyasalın fazlalığıyla ortaya çıkmaz. Vücudunuzun savunmasını zayıflatırsak zaten sistem çöker. O zaman da hastalık ortaya çıkar. Dolayısıyla teraziyi yükseltmek istiyorsanız yoğurdu yiyeceksiniz.

Dolmalık fıstığa hile karıştı! Sahte çam fıstığına aldanmayın

Özellikle günlük süt ile evde mayalanan yoğurdun probiyotik içeriği artıyor ve bağırsaklar için daha da faydalı bir hal alıyor. İçerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarda diş ve kemik oluşumunu destekleyen yoğurt, yetişkinlerde de özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber oluşan osteoporoz, kemik yoğunluğunda azalma gibi hastalıkların önüne geçiyor. Bu yüzden her gün üç porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmesi ihmal edilmemeli.