A HABER GALERİ
Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Rengine göre ayırt edebilirsiniz! Meğer hakiki olanlar...
'Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?' sorusunun cevabı araştırılıyor. Zeytinyağı, sağlığımıza birçok fayda sağlayan lezzetli bir yağ türüdür. Ancak pazarlarda sahte veya düşük kaliteli zeytinyağlarına rastlamak mümkündür. Hakiki zeytinyağını anlamak için bazı yöntemler vardır. İşte natürel ve sahte zeytinyağı arasındaki fark...
Tadım Testi: Zeytinyağını tatmak için bir çay kaşığı kullanın. Kaliteli bir zeytinyağı, tatlı, acı ve baharatlı notalarla zengin bir lezzete sahiptir. Genzinde bir hafif yakıcı his bırakmalıdır. Bu, zeytinyağının yüksek kalite ve tazelik seviyelerine işaret eder.
Koku Testi: Zeytinyağını koklarken, meyvemsi, çimenimsi veya taze bir zeytin kokusu almalısınız. Kalitesiz yağlar, tiner, boya veya küf gibi hoş olmayan kokular içerebilir.
Donma Testi: Bu test, zeytinyağının saflığını göstermek için kullanışlıdır. Zeytinyağını bir bardakta dondurucuda yaklaşık yarım saat bekletin. Hakiki zeytinyağı, 0 ile -6 derece arasında donar ve homojen bir şekilde kristalleşir. Eğer zeytinyağı sadece belirli bölgelerde donarsa veya sıvı kısımlar kalıyorsa, bu kalitesiz bir yağın işareti olabilir.
Ayrıca, tanınmış ve güvenilir zeytinyağı üreticilerinden alışveriş yaparak kaliteli bir ürün elde etme olasılığınızı artırabilirsiniz.
KALİTELİ ZEYTİNYAĞI NE RENK OLUR?
Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir, seçimlerinizi rengine bakmadan yapabilirsiniz.
Zeytinyağının rengine bakarak hatalı kararlar verilmemesi için Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), zeytin degüstasyon yani tadım bardaklarının koyu renkli olması zorunluluğunu getirmiştir.