Reuters: ABD istihbaratı, İran'ın CIA tesislerine yönelik saldırılarında Rusya'nın hedefleme desteği verip vermediğini araştırıyor
İran'ın Körfez bölgesindeki CIA tesislerine düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından ABD istihbaratı, Rusya'nın İran'a hedefleme bilgisi veya gelişmiş İHA teknolojisi sağlayıp sağlamadığını araştırıyor.
Konuya yakın dört kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, ABD'li istihbarat analistleri henüz Rusya'nın saldırılardaki rolüne ilişkin kesin bir sonuca ulaşmış değil. Ancak saldırıların yüksek isabet oranı ve etkili şekilde gerçekleştirilmiş olması ile Moskova'nın uzun süredir İran'a sağladığı teknik destek, Rusya ihtimalini güçlendiren unsurlar arasında değerlendiriliyor.
Reuters ekran görüntüsü
CIA TESİSLERİNE YÖNELİK SORUŞTURMANIN AYRINTILARI İLK KEZ ORTAYA ÇIKTI
Reuters'ın daha önce aktardığı üzere, Rusya'nın İran'ın Körfez'deki ABD hedeflerine yönelik saldırılarında çeşitli teknik destek ve hedefleme yardımı sağladığı biliniyordu. Ancak CIA tesislerine yönelik saldırılarda olası Rus desteğine ilişkin yürütülen istihbarat soruşturması ilk kez gündeme geldi.
Reuters ve diğer uluslararası medya kuruluşlarının daha önce bildirdiği saldırılarda, Mart ayında en az iki CIA tesisi hedef alındı. Bu tesislerden biri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki ABD Büyükelçiliği içerisinde bulunan CIA istasyonu, diğeri ise Irak'ın doğusundaki bir CIA tesisi olarak gösterildi.
Kuveyt ABD askeri tesisi (Arşiv)
Kaynaklar, başka CIA noktalarının da hedef alındığını öne sürerken, güvenlik gerekçesiyle bunların yerleri ve sayıları hakkında ayrıntı paylaşmadı.
"RUSYA HEDEF BELİRLENMESİNDE ROL OYNAMIŞ OLABİLİR"
Batılı bir istihbarat kurumunun hazırladığı ve bölgedeki bir yetkilinin erişim sağladığı iç yazışmada, Rusya'nın bölgedeki CIA tesislerinin hedef alınmasında rol oynamış olabileceği değerlendirmesine yer verildi.
Körfez'de görev yapan ve istihbarat raporları hakkında bilgi sahibi iki Batılı yetkili ise analistlerin, Suudi Arabistan'daki saldırıda Rusya tarafından geliştirilen sistemlerle güçlendirilmiş İran yapımı Şahed İHA'larının kullanıldığına inandığını aktardı. Yetkililere göre saldırıda kullanılan ilk İHA, büyükelçilik binasının dış cephesinde zayıf bir noktada gedik açtı. İkinci İHA ise bu açıklıktan içeri girerek infilak etti.







