Son dakika: Mısır-Türkiye arasındaki ilişki Atina’yı panikletti!
Son dakika haberine göre Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Mısır'ın hidrokarbon arama faaliyetlerinde Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırlarını kabul etmesi ve boru hattı projesi güzergâhından Rum kesimini çıkarma önerisi, Atina’yı çok rahatsız etti. Yunanistan yapacağı hamlelerini gizli tutmaya çalışsa da, Mısır cephesinden açıklama geldi.
Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki son hamleleri ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ankara-Kahire ilişkileri ile ilgili açıklamaları Atina'da panik yarattı. Önce Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Mısırlı mevkidaşı Samih Sükri'yi aradı. Geçen çarşamba akşamı da Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'yi telefonla arayarak, hem Kahire'nin niyetlerini öğrenmeye çalıştı, hem de duydukları endişeyi dile getirdi.

ATİNA'DA GİZLİ TUTULMAYA ÇALIŞILDI
Miçotakis'in Sisi ile telefon görüşmesi Atina'da gizli tutuldu. Ancak, Kahire'den açıklama yapılınca, Yunanistan hükümet sözcüsü Aristotelia Peloni, "Çok sık temas kuruyorlar. Dolayısıyla her temas için açıklama yapmaya gerek yok" demek zorunda kaldı. Kahire'nin Atina'da telaşa yol açan hamleleri şunlar oldu:

TÜRKİYE'YE UYGUN İHALE
Mısır, 18 Şubat'ta Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama-sondaj çalışmaları için 24 parselde ruhsat ihalesi açtı. İhale ile ilgili yayınlanan haritadaki 18'inci numaralı parselin sınırları, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirlendi. Türkiye'nin kıta sahanlığını yok hükmünde sayan Yunanistan, haritanın değiştirilmesini istedi.







