Uzman isimden uyarı geldi! ‘Okullar açılmadan aşı yaptırın’
6 Eylül’e okullar açılıyor! Okulların açılmasına sayılı günler kala ailelere dikkat çeken uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, koronavirüs (kovid-19) aşısına işaret etti. 12-16 yaş aralığında olan ve kronik hastalığı olan çocukların aşılarının en azından birinci dozlarını okullar başlamadan yaptırmalarını önerdi.
Okulların açılmasına geri sayım başladı. Çocuklar açısından kovid-19 dönemini değerlendiren Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, ailelere dikkat çeken uyarılarda bulundu.

"ÇOCUKLAR KORONAVİRÜSÜ DAHA HIZLI ATLATTI"
Ailelerin pandeminin başından bu yana çocuklara karşı korumacı bir yaklaşım sergilediğini anlatan Uzm. Dr. Hülya Çarman, "Uzun süre çocuklarda koronavirüs dışında hiçbir hastalığı görmedik. Mevsimsel grip, üst solunum yolu enfeksiyonu ve alerjilere rastlamadık. Mart aylarında alerjileri çok sık görmemiz gerekirken ailelerin çocuklarını aşırı korumalarından dolayı bunları görmedik. Çocuklarda koronavirüs genellikle çok hafif seyretti. Her hastada yüksek ateş oldu, bazılarında ishale rastladık. Akciğer tutulumu çocukların çoğunluğunda olmadı. Büyük yaş grubunda birkaç vakada akciğer tutulumu gördük. Ebeveynlerine göre çocuklar koronavirüsü daha hızlı atlattı" diye konuştu.

"İLK DOZLARIN OKULLAR BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ"
12-16 yaş arasında olan ve kronik rahatsızlığı bulunan çocuklara Sağlık Bakanlığı'nın aşı hakkı tanıdığını anlatan Uzm. Dr. Hülya Çarman, şöyle devam etti:
"Kronik hastalıklardan kastımız astım, diyabet, böbrek hastalığı, otoimmün hastalıklar. Bu çocuklara aşı onayı var. 18 yaş üstü zaten aşılanıyor. Aileler aşıya ilgili, bizleri arayıp 'aşı yaptıralım mı?', 'hangi aşıyı yaptıralım' diye soruyorlar. Bebeklik aşıları konusundaki hassasiyetimizi koronavirüs aşılarında gösteriyoruz. Yaşı uygunsa, koşulları uyuyorsa özel bir alerjik reaksiyonu yoksa mutlaka aşı yapılmasını öneriyorum. Aşı olacak grupta olan çocukların aşılarının en azından ilk dozlarının okullar başlamadan yapılmasını öneriyorum. Çocuklarımızı daha güvenle okula göndereceğiz. Yine korunma önlemleri alınacaktır. En azından önümüzdeki kış ayları için bir ön adım ve tedbir anlamında adımımızı bu sayede atmış oluruz. İlk dozların okullar başlamadan önce yapılması çok önemli."




