Ramazan ayı, Müslümanlar büyük bir coşku ve heyecanla karşılandı. Bu mübarek ayda misafir ağırlamak ve bereket dolu sofralar kurmak önemli bir gelenek. İftar ve sahur sofraları, özenle hazırlanan yemeklerle donatılırken, bu sofraların baş tacı ise sıcacık Ramazan pidesi oluyor. Fırından yeni çıkmış mis kokulu pide, iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri! Ramazan ayının gelişiyle birçok kişi, evde taş fırın lezzetinde Ramazan pidesi yapmanın püf noktalarını araştırıyor. İşte mutfağınızı enfes kokularla dolduracak, içi yumuşacık, dışı nar gibi kızarmış ev yapımı Ramazan pidesi tarifi...
Ev yapımı Ramazan pidesinin en önemli aşaması, hamurun kıvamını doğru tutturmaktır. Pidenin içi yumuşacık, dışı ise nar gibi kızarmış olmalıdır.
Malzemeler
3 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
50 ml sıvı yağ
200 gr ekşi maya
12 gr tuz
10 gr şeker
Üzeri İçin
1 yumurta sarısı
Susam / çörek otu (isteğe bağlı)
Yapılışı
Geniş bir yoğurma kabına ekşi mayayı, ılık suyu, tuzu ve şekeri ekleyip iyice karıştırın.
Sıvı yağı ve unu azar azar ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Üzerini temiz bir bezle örtüp 1-2 saat mayalanmaya bırakın. (Eğer daha lezzetli ve hafif bir pide isterseniz, hamuru bir gece önceden yoğurup buzdolabında 14-16 saat dinlendirebilirsiniz.)
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp nazikçe toparlayın ve yağlı kağıt serili tepsiye alın. 30 dakika daha dinlendirin.
Parmak uçlarınızla pide şeklini vererek yüzeyini klasik baklava deseniyle süsleyin.
Üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp isteğe göre susam ve çörek otu serpiştirin.
Önceden 220 dereceye ısıtılmış fırında, bir kap içinde su buharı oluşturarak pişirin. Buhar sayesinde pide daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.
Yaklaşık 15-20 dakika piştikten sonra nar gibi kızaran pidenizi fırından çıkarın ve dinlendirdikten sonra servis edin.