Türkiye'de bitmeyen 28 Şubat kafası! Küfredip hakaretler savurdu: "Başörtülüler imha edilsin" diyen Hatice Öncel tutuklandı
Türkiye’de son günlerde 28 Şubat dönemini hatırlatan provokatif olaylar gündemde. Mersin’de bir tatil sitesinde tesettürlü bir kadının havuza alınmaması üzerine soruşturma başlatılırken benzer bir olay daha yaşandı. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, kızını sınava götürdüğünü söyleyen bir kadın metroda karşılaştığı başörtülü kadın için "Her tarafından cahillik akıyor. Mümkünse bütün kapalılar imha edilsin" ifadelerini kullandı. Skandal sözlerin sahibi Hatice Öncel "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı.
Türkiye'de son günlerde 28 Şubat dönemini hatırlatan ve toplumun değerlerini hedef alan provokatörler dikkat çekiyor.
BİTMEYEN 28 ŞUBAT ZİHNİYETİ
Mersin'de bir tatil sitesinde tesettürlü bir kadının haşemayla havuz alanına alınmaması sonrasında soruşturma başlatılırken firari site yöneticisi Hakan Mehmet GÜNGÖR hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

BAŞÖRTÜLÜ VATANDAŞLARA AĞIR HAKARET
Öte yandan bu olayın üzerine sosyal medyada yer alan bir videoda kızını sınava götürdüğünü söyleyen Hatice Öncel isimli bir kadın, metroda karşılaştığı başörtülü bir vatandaşı hedef aldı.
"MÜMKÜNSE KAPALILAR İMHA EDİLSİN"
Metroya biniş anına ilişkin eleştirilerde bulunan kadın "Her tarafından cahillik akıyor" dedikten sonra işi daha da ileri götürüp "Mümkünse bütün kapalılar kapatılsın, imha edilsin" ifadelerini kullandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada "kapalılar imha edilsin" şeklinde paylaşım yapan Hatice Öncel isimli şahıs hakkında soruşturma başlattı. Şahıs hakkında gözaltı talimatı verildi. Kararın ardından şahıs gözaltına alındı.
TUTUKLAMA TALEBİ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Öncel'in emniyetteki işlemleri tamamlandı. Şüpheli, sağlık kontrolünün ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi.
Savcılıkta ifade veren Öncel, tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
"BENİM ANNEM DE KAPALI"
Emniyetteki ifadelerini kabul eden Öncel, hakimlikteki ifadesinde, paylaşımı bilerek yapmadığını ve pişman olduğunu beyan etti. Paylaşımının herhangi bir kesime yönelik olmadığını öne süren Öncel, "Benim annem de kapalıdır. Serbest bırakılmayı talep ederim." dedi.
Şüpheli avukatı ise müvekkilinin olay günü kızının YKS sınavı stresi altında olduğunu, işten çıkarıldığını ve astım hastası olduğunu öne sürerek adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.
SAVCILIĞIN SEVK YAZISI
Savcılığın tutuklama talebine ilişkin sevk yazısında, suça konu videonun TikTok platformunda paylaşımına ilişkin soruşturma başlatıldığı, bunun üzerine emniyet tarafından şüphelinin kimliğinin tespit edildiği belirtildi.
Yazıda, şüpheli Hatice Öncel'in emniyette verdiği ifadesinde, söz konusu paylaşımı kendisinin yaptığını ve paylaşımın yapıldığı hesabın kendisine ait olduğunu kabul ettiği aktarıldı.
Öncel'in videoda kullandığı sözlerin, soyut saygısızlık ve reddin ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya veya bu tür tavırları pekiştirmeye elverişli olduğu vurgulanan yazıda, özellikle "Kapalılar imha edilsin" cümlesinin ağır, yoğun tarzda kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte, etkili bir şiddet çağrısı ve nefret söylemi mahiyetinde olduğu kaydedildi.
Yazıda, şüphelinin eyleminin hedef aldığı kitleye karşı tasarlayarak zarar vermeye, öç almayı gerektirecek şiddette nefret duymaya yönelik hareketlerin zeminini oluşturan psikolojik bir halin ortaya çıkmasına neden olacak nitelikte olduğu değerlendirildi. Şüphelinin paylaşımını TikTok üzerinden belirsiz sayıda kişinin görebileceği şekilde herkese açık olarak yapması nedeniyle, aleniyet unsurunun da oluştuğu ifade edildi.
TUTUKLANDI
Sosyal medya platformlarında başörtülülere yönelik ifadeleri nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli Hatice Öncel tutuklandı.
HATİCE ÖNCEL BÖYLE YAKALANDI
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Başsavcılığı konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bazı sosyal medya platformlarında yer alan ve kamuoyuna yansıyan paylaşımlarda, bir şahsın başörtülü vatandaşlara yönelik olarak kullandığı ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmıştır.
Yapılan incelemeler neticesinde, söz konusu paylaşımları gerçekleştirdiği değerlendirilen H.Ö. isimli şahıs hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri kapsamında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçundan soruşturma yürütülmektedir.
Soruşturma kapsamında şüphelinin tespiti ve yakalanmasına yönelik gerekli işlemler başlatılmış olup, gözaltı talimatı verilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımız, toplumun huzurunu, kamu düzenini ve vatandaşlarımızım temel hak ve özgürlüklerini hedef alan, ayrımcılığı ve nefreti teşvik eden eylem ve söylemlere ilişkin iddiaları titizlikle değerlendirmekte; ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli adli işlemleri kararlılıkla yürütmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

BAKAN GÜRLEK: KUTUPLAŞTIRICI İFADELERE İZİN VERMEYİZ
Adalet Bakanı Akın Gürlek ise yaptığı açıklamada kutuplaştırıcı eylemlere izin vermeyeceklerini ifade ederken şunlar söyledi:
Toplumumuzun birlik ve beraberliğini, din ve inanç kardeşliğini hedef alan; ayrımcılığı, nefreti ve kutuplaşmayı körükleyen her türlü söylem ve eylemle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kamu düzenini ve vatandaşlarımızın temel haklarını korumak adına, nefret suçlarına karşı hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde gerekli adımlar atılmaya devam edecektir.
AK PARTİ'DEN SERT TEPKİ
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı, "Türkiye, birilerinin insanları inançları ve kıyafetleri nedeniyle hedef gösterdiği, toplumdan dışladığı eski Türkiye değildir, asla da olmayacaktır." açıklamasında bulundu.
Kadın Kolları Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bir kadının, "kapalılar imha edilsin" şeklinde bir ifade kullanmasını en sert şekilde kınadıkları belirtildi.
Fotoğraf-AA
Kadınların başörtüsü takıp takmayacağına, hangi inanca sahip olacağına ya da nasıl yaşayacağına karar verme haddinin hiç kimseye ait olmadığı vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Kadınlar, birbirlerinin tercihlerini, yaşam biçimlerini ve kimliklerini yok sayarak değil, farklılıklarına rağmen birbirlerinin haklarını savunarak güçlenir. Kendi tercihine saygı beklerken başkasının tercihine tahammül edememek özgürlük değil, tahakküm anlayışıdır. İnancı ve kıyafeti nedeniyle milyonlarca vatandaşımızı hedef alarak 'imha edilsin' çağrısında bulunmak, kabul edilemez bir nefret söylemidir. Bir kadının, başka kadınları yalnızca tercihleri ve inançları nedeniyle hedef göstermesi ise toplumsal kutuplaşmayı derinleştiren, ortak yaşam kültürüne zarar veren son derece talihsiz bir tutumdur."
"HUKUKİ SÜRECİN DE SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Ülkede, başörtülü kadınların yıllarca ayrımcılığa, baskıya ve yasaklara maruz kaldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Büyük mücadelelerle kazanılan hakların ardından, bugün aynı ayrımcı zihniyetin yeniden nefret diliyle ortaya çıkmasına asla müsaade etmeyiz. Türkiye, birilerinin insanları inançları ve kıyafetleri nedeniyle hedef gösterdiği, toplumdan dışladığı eski Türkiye değildir, asla da olmayacaktır. AK Parti Kadın Kolları olarak, kadınları hedef alan her türlü ayrımcı ve nefret içerikli söylemin karşısında durmaya, hukuki sürecin de sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz."
Fotoğraf-AA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medyada başörtülülere ayrımcı sözler sarf eden kişiye tepki göstererek, konu hakkında suç duyurusunda bulunarak hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildirdi.
Bakan Göktaş, NSosyal hesabındaki paylaşımında, başörtülü kadınları hedef alarak "imha edilsin" ifadesini kullanan şahsın sözlerini lanetlediklerini ve en güçlü biçimde kınadıklarını belirtti.
Kadınların inancı, kıyafeti ve yaşam tercihi üzerinden nefret dili üretmenin temel hak ve özgürlüklere, toplumsal barışa ve birlikte yaşama kültürüne açık bir saldırı olduğunu vurgulayan Göktaş, ülkede kadınların inançları ve tercihleri nedeniyle ayrımcılığa uğradığı dönemlerin geride kaldığını anımsattı.
Toplumun bir kesimini yalnızca kimliği, inancı veya yaşam tarzı nedeniyle hedef gösteren, dışlayan ve tehdit eden hiçbir anlayışın normalleşmesine izin vermeyeceklerine dikkati çeken Göktaş, şunları kaydetti:
"Milyonlarca kadını hedef alan bu ayrımcı ve nefret içerikli söylem asla kabul edilemez. Hiç kimse kadınları inançları sebebiyle hedef gösterme, aşağılayıcı ifadelerle anma veya yok edilmelerini çağrıştıran söylemlerde bulunma hakkına sahip değildir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak konu hakkında suç duyurusunda bulunarak hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız."
