Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da

Giriş Tarihi:Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da

İran'da dün gece petrol rafinerilerine düzenlenen saldırıların ardından bölgede büyük bir çevre felaketi endişesi yaşanıyor. Yangınlar sonucu gökyüzüne yayılan kimyasal gazların bölgedeki yağışlarla birleşerek "zehirli yağmura" dönüşmesi, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmeye başladı. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, A Haber ekranlarında konuya ilişkin kritik uyarılarda bulunarak, bu tehlikeli hava sisteminin rotasını ve Türkiye üzerindeki etkilerini tüm detaylarıyla paylaştı. Bölgedeki son durumu aktaran A Haber Muhabiri Ekber Karabağ da "Tahran’da artık hava zehirli. Dün gece yapılan saldırıların ardından Sağlık Bakanlığı yetkilileri vatandaşlara sokağa çıkmamaları, çıkmak zorunda kalanların ise mutlaka maske takmaları yönünde uyarılarda bulunuyor" dedi.

İran'daki petrol rafinerilerine düzenlenen saldırıların ardından çıkan yangınlar, bölgeyi çevre ve sağlık açısından büyük bir riskle karşı karşıya bıraktı. Atmosfere yayılan kimyasal gazların yağışlarla birleşerek asit yağmuruna dönüşebileceği uyarısı yapılırken, Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, zehirli bulutların Türkiye'ye ulaşıp ulaşmayacağı konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ASİT YAĞMURLARI İÇME SUYU HAVZALARINI TEHDİT EDİYOR
İran'ın kuzey ve batı kesimlerinde etkili olan yağışların, rafinerilerdeki yangınlarla birleşerek ölümcül bir risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, "İran'ın kuzeyinde ve batı kıyılarında yağmur, Tebriz'e doğru ise karla karışık yağmur etkili oluyor. Rafinerilerdeki yangınlarla birlikte, asit yağmuru olarak adlandırılan kimyasal yağışlar meydana geliyor. Bu yağışlar, özellikle yakın mesafede konsantrasyonu çok yüksek değerlere çıkararak içme suyu havzalarında bile büyük riskler oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da - 1

"SÜLFÜRİK ASİT VE KARBONMONOKSİT SOLUMAYIN"
Saldırılar sonrası atmosfere yayılan zehirli gazların içeriğine ve sağlığa etkilerine değinen Tek, "Yağışın olmadığı alanlarda bile hava kirliliği açısından önemli riskler var. Sülfürik asit oluşumu, karbonmonoksit ve partiküler maddeler akciğerlere kadar inerek tahrişe neden oluyor ve oksijen akışını engelliyor. Uzun süre solunması halinde zehirlenmelere yol açabilecek bu havadan korunmak hayati önem taşıyor" sözleriyle tehlikenin boyutunu aktardı.

Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da - 2

TÜRKİYE İÇİN RİSK VAR MI?
Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri olan zehirli bulutların Türkiye'ye ulaşıp ulaşmayacağı sorusuna da açıklık getirildi. Adil Tek, "Türkiye üzerine böyle bir sistemin gelmesi şu an için mümkün değil. Avrupa üzerinden gelen bir yüksek basınç sistemi var ve bu akışları İran'ın doğusuna, Türkmenistan sınırına doğru taşıyor. Hakkari bölgesi dahil olmak üzere ülkemizin sınırlarına bu kirliliğin gelme ihtimali atmosferik akışlar nedeniyle gözükmüyor" diyerek yüreklere su serpti.

Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da - 3

VATANDAŞLARA KRİTİK UYARI: MASKE VE ŞEMSİYESİZ ÇIKMAYIN
Bölgede yaşayanlar için acil önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "İran Kızılayı'nın da belirttiği gibi, mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı. Eğer çıkılacaksa mutlaka maske takılmalı, yağıştan korunmak için şemsiye ve şapka kullanılmalı" tavsiyesinde bulundu.

Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da - 4

Adil Tek ayrıca evlerde alınacak önlemlere dair, "Evlerdeki klimalarda ve havalandırma sistemlerinde mutlaka HEPA tipi filtreler kullanılmalı, kirliliğin içeri sızmaması için kapı ve pencereler mümkün olduğunca kapalı tutulmalı" ifadelerini kullandı.

Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da - 5

YAĞAN YAĞMUR DAHİ ASİTLİ YAPIDA!

A Haber Muhabiri Ekber Karabağ da Tahran'dan son durumu aktardı. Tahran'da dün gece gerçekleştirilen petrol tesisleri saldırılarının ardından şehir adeta sessiz bir felaketle güne uyandı.

Saldırılar sonrası gökyüzünü kaplayan dumanlar, hava kalitesini insan sağlığını tehdit edecek seviyeye taşıdı. Bölgedeki son durumu aktaran A Haber Muhabiri Ekber Karabağ, "Tahran'da artık hava zehirli. Dün gece yapılan saldırıların ardından Sağlık Bakanlığı yetkilileri vatandaşlara sokağa çıkmamaları, çıkmak zorunda kalanların ise mutlaka maske takmaları yönünde uyarılarda bulunuyor" ifadelerini kullandı. Sabah saatlerinde yağan yağmurun bile asitli bir yapıda olduğu belirtilirken, şehirdeki kasvetli hava saldırıların izlerini taşıyor.

Petrol rafinerileri vuruldu! İran'da zehirli yağmur alarmı! Türkiye risk altında mı? | A Haber Tahran'da - 5
Mobil uygulamalarımızı indirin