Çığ anında neler yapılmalı? Jandarmadan öğrencilere arama kurtarma eğitimi: A Haber Gümüşhane'de!
Doğu Karadeniz’de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı, üniversite öğrencilerine yönelik çığda arama kurtarma eğitimi düzenledi. Zigana Dağı'nda gerçekleştirilen tatbikatta, öğrencilere olası bir çığ felaketi karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. A Haber muhabiri Selman Kutlu, eğitim sırasında gelişmeleri anbean izleyicilere aktardı.
Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olmaya devam ediyor. A Haber ekibi bugün Gümüşhane'nin Zigana Dağı'nda Torul ilçesindeydi ve Gümüşhane Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen çığ arama kurtarma eğitimine katıldı.
Zigana Dağı'nda eksi 8 derecede zorlu bir eğitim gerçekleştiğini belirten A Haber muhabiri Selman Kutlu, "Şu anda burası -8 derece ama hissedilen -15 derecede. Gümüşhane Jandarma Komutanlığı'nın askerleri burada Gümüşhane Üniversitesi'nde Afet Yönetimleri Bölümü öğrencilerine eğitim veriyorlar." dedi.
A Haber - Ekran Görüntüsü
Selman Kutlu'un eğitmden aktardıkları şöyle:
Özellikle çığda oluşabilecek durumlarda arama kurtarma faaliyetleri anlatılıyor. Şu anda askerlerimizin zorlu hava şartlarında sığınmak için yaptığı yerdeyiz. Burada öğrencilere Mantis programıyla atış eğitimi veriliyor. Mehmetçiğimiz yerli ve milli yapımı özel silahları burada yine öğrencilere tanıtıyor. Her türlü ekipman ve özel cihazlar var. Lazer işaretleyici, mayın dedektörü gibi cihazlar sergileniyor.
A Haber - Ekran Görüntüsü
A'DAN Z'YE HER TÜRLÜ EKİPMAN VAR
Burada gösterilen ekipmanlar içerisinde bomba giysisi var. Bunun yanında bombada hasar azaltıcı ve sinyal kesici var. Özellikle jandarma arama kurtarma ekipleri arazilerde kullanılan ekipmanları gösteriyor. Her türlü ekipman jandarma ekipleri tarafından A'dan Z'ye düşünülmüş.
A Haber - Ekran Görüntüsü
KADES UYGULAMASI TANITILDI
Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen eğitimde bayan öğrencilere KADES uygulaması da tanıtıldı. Eğitim alanında jandarmanın özel arama kurtarma köpekleri de yer alıyor. Alanda Gümüşhane Üniversitesi'nde Afet Yönetimleri Bölümü öğrencileri arama faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Çığda oluşabilecek durumlara ve olası bir çığda mahsur kalmalara karşı her türlü eğitim jandarma eğitmeni tarafından veriliyor.
A Haber - Ekran Görüntüsü
TİPİ VE SOĞUK HAVADA ÇIĞ EĞİTİMİ
Burada sıcaklık -8 derece hissedilen ise -15 derece civarında. 50 santimlik bir kar var. İşte bu zorlu şartlar altında öğrenciler Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı tarafından özel bir eğitime tabi tutuluyor. Eğitim alanında önce işaretleme yapılıyor arıdan yer tespiti yapılıyor ve o alan öğrenciler tarafından kazılıyor.
A Haber - Ekran Görüntüsü
GELEN VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR
Zigana Dağı'nda devam eden eğitimde diğer yandan vatandaşlar da gelerek eğitim ile ilgili bilgi alıyor. Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı ekipleri yerli ve yabancı turistlere broşürler vererek bilgi vermeye devam ediyor.
A Haber - Ekran Görüntüsü
ÖZEL KIYAFETLERİYLE KESKİN NİŞANCILAR SAHADA
Askerlerimiz özel kıyafetleriyle birlikte kıpırdamadan duruyor. Keskin nişancı da dahil olmak üzere soğuktan korunabilmek ve kardan kamufle olabilmek için beyaz kıyafetleriyle bulunuyorlar. Aynı zamanda askerlerin ayağındaki özel beyaz renkli botları ve kıyafetleri her türlü şartlarla soğuktan koruyor. Keskin nişancı özel kamufle kıyafeti ise gerçekten tüyleri diken diken eden görüntü sunuyor.
A Haber - Ekran Görüntüsü
KAR MOTORLARI İLE TEYAKKUZ HALİNDELER
Bir yandan baktığımız zaman jandarmanın kar motorları da var. Zigana'da şuan kar kalınlığı 50 santimin üzerinde ve gerçekten çok soğuk bir hava var. Bu soğuk hava ne kadar sürecek? Bugün itibarıyla biraz azalmış durumda ama hafta sonu yeniden etkisini göstermesi bekleniyor.
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN