TOKİ binaları nasıl inşa ediliyor? TOKİ Başkanı Ömer Bulut A Haber'de anlattı
Deprem bölgesi, Toplu Konut İdaresi eliyle yeniden inşa edilecek. Konutlarda gelinen son nokta ne? TOKİ Başkanı Ömer Bulut, A Haber muhabiri Yüksel Akalan'ın sorularını yanıtladı. Bulut, "Radye temel ve tünel kalıp sistemi kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesi, Toplu Konut İdaresi eliyle yeniden inşa edilecek. Konutlarda gelinen son nokta ne? TOKİ Başkanı Ömer Bulut, A Haber muhabiri Yüksel Akalan'ın sorularını yanıtladı.
İşte o açıklamalardan satır başları;
Burası Gaziantep'te sosyal konut uygulaması yaptığımız bir yer. Burası 10 bin konutluk bir alan. 7 bin konutluk kısmını başladık ve şu anda devam ediyoruz. Kalan kısmını deprem konutları için ayırdık ve onlar için inşa edeceğiz. Bu depremle birlikte TOKİ konutlarının hiçbirinin yıkılmamış olması, çok önemli bir hasar almamış olması toplumda ayrı bir ilgi oluşturdu.

TOKİ'nin sistemi de merak edildi. Burası bir yaşam alanı, konutlar bir kısımda cami var, sosyal donatı alanları var, okulumuz yapılacak. Tünel kalıp sistemi için hazırlanan sistemin donatıları şu anda yürüyor. Dün incelemeye geldiğimizde yeni dökülmüştü, ışımak konulup betonun pürüzünün alınması sağlanıyordu. L şeklinde 2 tane kalıp var. Onların birleşmesiyle bir tünel oluşuyor. İşte buna tünel kalıp sistemi deniyor.

Döşeme ile taşıyıcı perde ve kolonların beraber dökülmesidir. Bununla birlikte herhangi bir soğuk derz herhangi bir adelans problemi yaşanmadığından dolayı işçilik hatalarını da tolere edebildiğinden dolayı deprem esnasında oluşabilecek yüksek miktardaki yanal ve temelden gelen yükleri karşılayabilecek bir sistem ortaya çıkmış oluyor. Zemin +4 ya da zemin +3 kat olarak inşaatlara devam ediyoruz. Yatay mimari ile gelen güvenilir bir taraf var. Bina yükü azaldığından dolayı depremin şiddeti az hissediyorsunuz.






