Foley sanatçısı Ali Ören’in inanılmaz hikayesi Dizi ve filmlerin tüm doğal seslerini üretiyor

Her bir insan ayrı bir hikaye barındırıyor. Kiminin hikayesi sessiz sedasız içinde taşıdıklarından oluşurken, kimi de bizlere başarı dolu öyküsüyle örnek oluyor. A Haber ekibi, bu hafta da farklı yerlere gitti ve farklı insan yaşamlarına konuk oldu. Foley sanatçısı Ali Ören çalışma yöntemlerini ve hayat hikayesini A Haber mikrofonlarına anlattı.
Bu atölyede bazen bir kuş sesi bazen de bir atın koşma sesini duyabilirsiniz. Foley artisti Ali Ören tam 16 senedir dizi ve filmlere efekt sesleri üretiyor.

44 Yaşındaki Ali Ören, "Foley efekt yapmaktır. Bir efekt sanatıdır. Dizilerde filmlerde televizyonda gördüğünüz görüntülerdeki bardak koyma yürüme işte saç tarama alkışlama gibi efektif seslerin tamamının bir stüdyo içerisindeki ortamda kaydedilip daha sonra o ekrandaki görüntüleri yüklenmesidir benim bu işe başlama hikayem babam sayesinde oldu kendisi de bu mesleği icra ediyordu ben de ondan öğrendim." dedi.

Şemsiyeden kuş, kibrit kutusundan at koşma sesi. İşini büyük bir aşkla yapan Ali Ören, dizi ve filmlerde duyduğumuz tüm doğal sesleri yüzlerce malzemeyle bu atölyede yapıyor.







