Usta sanatçı Kadir İnanır'a hüzünlü veda! Yeşilçam'ın efsanevi ismi son yolculuğuna uğurlandı
Yeşilçam'ın usta sanatçısı Kadir İnanır, tedavi gördüğü hastanede 77 yaşında hayatını kaybetti. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen anma töreninde ailesi, sanat dünyasından dostları ve sevenleri usta sanatçıyı gözyaşlarıyla andı. Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran İnanır, cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Türk sinemasının efsanevi ismi Kadir İnanır, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 26 Haziran 2026 tarihinde 77 yaşında hayatını kaybetti. "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Tatar Ramazan", "Yılanların Öcü" ve daha birçok unutulmaz yapımda başrol oynayan Yeşilçam'ın usta sanatçısı için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde anma töreni düzenlendi.
CANLI ANLATIM
KÜLTÜR BAKANI ERSOY: İKİNCİ BİR KADİR İNANIR OLMAYACAK
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki anma programının ardından Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde ikindi namazını müteakip cenaze namazı kılınırken törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy burada basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
Ersoy, İnanır'ın Türk sinemasında müstesna bir yer edindiğini belirterek, "Yeşilçam'ın hayatımıza uzanan, evimize ve ailemize dâhil olan eşsiz değerlerini birer birer uğurluyoruz. Bir devir artık geride kalıyor. O devirle birlikte birkaç neslin anıları, heyecanları ve unutulmaz hatıraları da hafızalarımızda yerini alıyor." ifadelerini kullandı.

Kadir İnanır'ın beyaz perdede canlandırdığı karakterlerle milyonların hayatına dokunduğunu vurgulayan Ersoy, usta sanatçının Türk sinemasına kazandırdığı eserlerin yıllar geçse de değerinden hiçbir şey kaybetmeyeceğini dile getirdi.
Ersoy, "Dila Hanım, Derviş Bey, Bodrum Hâkimi, Selvi Boylum Al Yazmalım, Tatar Ramazan... Onun filmleri anıldığında hepimizin zihninde unutulmaz sahneler canlanıyor. Büyük sanatçılar geride sadece filmler değil, nesiller boyu yaşayacak izler bırakırlar." dedi.
Kadir İnanır'ın döneminin en güçlü yapımlarına hayat verdiğini ve Türk sinemasının klasikleri arasında yer alan pek çok eserde unutulmaz performanslar sergilediğini ifade eden Ersoy, "İkinci bir Kadir İnanır olmayacak. Ancak onun açtığı yolda yeni sanatçılar yetişecek, mirası yaşamaya devam edecek." diye konuştu.

Bakan Ersoy, açıklamasının sonunda Kadir İnanır'ın ailesine, yakınlarına ve sanat camiasına başsağlığı dileyerek, "Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Aziz hatırası ve eserleriyle daima yaşayacaktır." ifadelerini kullandı.
KADİR İNANIR'IN CENAZE TÖRENİNE YOĞUN KATILIM
Cuma günü İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 77 yaşında vefat eden Türk sinemasının usta ismi Kadir İnanır için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde anma töreni düzenlendi.
Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve İBB Başkan Vekili Nuri Aslan'ın yanı sıra sinema, siyaset ve sanat dünyasından pek çok kişi katıldı.
BİNLERCE SEVENİ BİR ARAYA GELDİ
Törenin ardından Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ne getirilen İnanır'ın cenazesi için sanat camiasından isimler, ailesi, yakınları ve binlerce seveni bir araya geldi. A Haber muhabiri Erşan Karaca, tören alanındaki atmosferi, "Türk sinemasının acı kaybı, efsane Kadir İnanır hayatını kaybetti. Cenaze namazı öncesinde burada oldukça yoğun bir kalabalık var" sözleriyle aktardı.
Cenaze törenine gösterilen yoğun ilgi, Kadir İnanır'ın Türk sinemasında bıraktığı derin izi ve sevenlerinin usta sanatçıya duyduğu vefayı bir kez daha gözler önüne serdi.
USTA SANATÇININ REPLİKLERİ DAKİKALARCA ALKIŞLANDI
Türk sinemasının efsane ismi Kadir İnanır, 77 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen anma töreninde ailesi, sanat camiasından dostları ve sevenleri İnanır'ı büyük bir hüzünle yad etti.
HARBİYE'DE TARİHİ KALABALIK: SALON TIKLIM TIKLIM DOLDU
Usta sanatçının son vedası için sabahın erken saatlerinden itibaren Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ne çok sayıda kişi geldi. Salon kısa sürede dolarken, sevenleri usta sanatçıya son görevlerini yapmak için tören alanında bir araya geldi.
A Haber muhabiri Mustafa Kadir Mercan, törendeki yoğunluğu, "Sadece koltuklar değil, sahne araları, koltuk araları ve merdiven boşlukları Kadir İnanır sevenleriyle, arkadaşlarıyla ve akrabalarıyla dolup taşmış durumda" sözleriyle aktardı.
Salonun saat 12.00'de açılmasının ardından tüm kapasitenin dolduğunu belirten Mercan, "Sevenleri, büyük ustaya son görevlerini yapmak için bu noktada buluştu" ifadelerini kullandı.
'DELİ KADİR' REPLİĞİYLE SALONDA ALKIŞ TUFANI
Törende Kadir İnanır'ın hayatını ve filmlerini konu alan özel klip gösterildi. Klipte yer alan "Ben Kadir, Deli Kadir! Oyarım seni!" repliği salonda yankılandığında salondakiler usta sanatçıyı dakikalarca alkışladı.
Kadir İnanır'ın hayat hikayesinin anlatıldığı görüntülerde, "Seni yeneceğim İstanbul!" diyerek başladığı mücadelesi ve annesine verdiği sözü anlattığı anlar salondakileri derinden etkiledi.
Özel gösterimde usta sanatçının röportajlarından kesitler ve unutulmaz filmlerinden sahneler de yer aldı. Tören boyunca duygu dolu anlar yaşandı.