Başkan Erdoğan'dan dünyaya net mesaj: İsrail'e fırsat verilmemeli

Başkan Erdoğan'dan dünyaya net mesaj: İsrail'e fırsat verilmemeli

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye-Pakistan arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini yinelediklerini belirtti. Başkan Erdoğan katil İsrail'e ilişkin de "Savaş bağımlısı mevcut İsrail hükümetinin coğrafyamızı tekrar özellikle barut ve kan kokusuna boğmasına fırsat vermemek gerekiyor." dedi. Erdoğan ayrıca, Pakistan ile enerji, ulaştırma, kritik mineraller ve bilgi teknolojileri alanlarındaki iş birliğini daha da derinleştirme kararlılığını vurguladı.

Başkan Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Pakistan Başbakanı Şerif ve heyetini İstanbul'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, Pakistan'ın Belucistan eyaletinde yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlanması sonucu yaşanan kazada vefat edenlere Allah'tan rahmet diledi.

Şerif'e de ülkesi ve milleti adına taziyelerini ileten Erdoğan, "Bugün yaptığımız görüşmelerde, ikili ilişkiler başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş teatisinde bulunduk." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan, "Evvela İslamabad Mutabakatı ile sağlanan sükunet sayesinde tüm dünya derin bir nefes almıştır. Son günlerde uluslararası basına yansıyan haberler, müzakere sürecinin hangi zorluklarla yürütüldüğünü ortaya koymaktadır." diye konuştu.

Bu neticenin alınmasında büyük emeği geçen Şerif'i ve Pakistanlı kardeşlerini tebrik ettiğini söyleyen Erdoğan, "Biz de bölgemizde gerilimin azaltılmasına ve sorunların diplomasi yoluyla çözülmesine katkı sağlayacak her adımı özellikle destekledik, destekliyoruz. İsrail yönetiminin mutabakatı dinamitlemeye yönelik tahriklerini dikkatle takip ediyoruz. Siyasi bekasını bölgede çatışmaların sürmesine bağlayan siyonist katliam kadrosu, özellikle Lübnan'ı ve Suriye'yi rahat bırakmıyor." dedi.

Başkan Erdoğan, "İsrail işgal güçleri Gazze'deki mazlumlara yönelik hukuk ve insanlık dışı saldırılarına da devam ediyor. Savaş bağımlısı mevcut İsrail hükümetinin coğrafyamızı tekrar özellikle barut ve kan kokusuna boğmasına fırsat vermemek gerekiyor. Türkiye, hangi inanca mensup olursa olsun bölge sakinlerinin tamamının huzur ve güven içinde yaşadığı bir iklimin hakim olmasını istemektedir." dedi.

Böyle bir iklimin tesisi için her türlü gayreti gösterdiklerini aktaran Erdoğan, "Bölge ülkelerinin iradesi ve katkısından güç almayan hiçbir çözüm kalıcı olamaz. Bölgemizde barış, istikrar ve refahın güçlendirilmesi için Pakistan başta olmak üzere kardeş ülkelerle dayanışma halinde çalışmayı sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu.

Başkan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. (Foto: AA) Başkan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. (Foto: AA)

"YATIRIMCILARIMIZI PAKİSTAN'DA DAHA FAZLA FAALİYETTE BULUNMAYA TEŞVİK EDİYORUZ"
Başkan Erdoğan, Pakistan'la her alanda dayanışmalarının sürdüğünü belirterek, "Ticari ve yatırım ilişkilerimizin de bu dayanışmaya yaraşır şekilde daha da geliştirilmesi için atabileceğimiz adımları bugün de ele aldık. Ticaret hacmimizi evvelce belirlediğimiz 5 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefimizi teyit ettik. Özellikle Karaçi'de iş insanlarımız için tesisi öngörülen özel ekonomik bölge konusunda ticaret bakanlıklarımız çalışıyor. Benzer şekilde tercihli ticaret anlaşmamızın kapsamının genişletilmesi hususunda da görüşmeler sürüyor." diye konuştu.

(Foto: AA) (Foto: AA)

Pakistan Başbakanı Şerif'in bugün katıldığı iş forumunun da yatırım ve ticaret noktasında münasebetlerine katkı yapacağına inandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizler de yatırımcılarımızı Pakistan'da daha fazla faaliyette bulunmaya teşvik ediyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin en önemli unsurlarından olan savunma sanayisi alanındaki işbirliğimiz yeni projelerle her geçen gün gelişiyor. Aşama aşama hayata geçirdiğimiz bu projelerin Pakistan'ın gücüne güç katacağına inanıyorum. Pakistan'la enerji, ulaştırma, kritik mineraller ve bilgi teknolojileri alanında işbirliğimizi derinleştirmek istiyoruz. Sayın Başbakanla bugün kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik."

Başkan Erdoğan, bugünkü görüşmelerinin ve ele aldıkları kararların hayırlara vesile olmasını temenni etti.

ŞERİF'İN AÇIKLAMALARI
Şerif, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Vahdettin Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Misafirperverliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Şerif, "Tarihin modernlikle buluştuğu, doğu ve batının zengin kültürlerinin yan yana geliştiği muhteşem İstanbul şehrini ziyaret etmek her zaman büyük bir zevktir." diye konuştu.

Şerif, Yunus Emre'nin "Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim" dizesine atıfta bulunarak, şu değerlendirmede bulundu:

"İki ulus arasındaki ilişkiyi hiçbir söz daha iyi tarif edemez. Pakistan, tıpkı Türkiye'nin her Pakistanlının kalbinde yer bulduğu gibi, her zaman Türk halkının kalbinde bir yuva bulmuştur. Bu eşsiz dostluk, yüzyıllara dayanan ortak tarihimiz, ortak inancımız, karşılıklı fedakarlıklarımız ve sarsılmaz bir kardeşlik duygusu sayesinde şekillenmiştir. İki modern devletimiz kurulmadan çok önce bile, halklarımız tarihin seyrini belirleyen anlarda omuz omuza durmuştur."

Zor zamanlarda iki ülkenin birbirinin yanında durduğunu belirten Şerif, "Bu dayanışma ruhu, Pakistan'ın zorluklarla karşılaştığı her durumda, ister savaş, ister yıkıcı depremler, ister sel felaketleri olsun, olağanüstü bir cömertlikle karşılık buldu, Türk halkı, Pakistan'ın yanında kararlı bir şekilde durdu." dedi.

Şerif, 2010'da Pakistan'daki sel felaketinde Erdoğan'ın bölgeyi ziyaret ettiğini ve eşi Emine Erdoğan'ın bölgede etkilenenlere destek için kolyesini bağışladığını hatırlattı.

Pakistan ve Türkiye'yi "iki kalp tek ruh" şeklinde tanımlayan Şerif, şöyle devam etti: "Günümüzün liderleri arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yılı aşkın süredir sürdürdüğü cesur ve dinamik liderlik döneminde sergilediği vizyonu, cesareti ve sarsılmaz kararlılığı gösteren çok az kişi vardır. Onun bilge ve sağduyulu liderliği altında Türkiye, ekonomik, teknolojik ve stratejik açıdan olağanüstü bir dönüşüm geçirmiştir."

Şerif, Erdoğan'ın Türkiye'nin ulusal itibarını ve özgüvenini güçlendirmiş, ülkenin bağımsız sesini korumuş ve bölgesel ile küresel meselelerde en etkili ülkelerden biri olarak Türkiye'nin konumunu yücelttiğini vurgulayarak, "Pakistan, onun dostluğuna, bilgeliğine, tutarlı rehberliğine ve desteğine büyük değer vermektedir." dedi.

"TÜRKİYE'NİN BAŞARISI, PAKİSTAN'IN BAŞARISIDIR"
"Türkiye-Pakistan İş Forumu"na katıldığını hatırlatan Şerif, "Bugün tanık olduğum iyimserlik, yenilikçilik ve girişimci iş ruhu, Pakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ortaklığın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkin liderliği altında yeni bir aşamaya girdiğine ve yeni bir sayfa açtığına dair inancımı bir kez daha pekiştirdi." diye konuştu.

Şerif, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok kapsamlı ve verimli görüşmeler yaptıklarını belirterek, "İkili ticaret, yatırım ve endüstriyel işbirliğindeki artan ivmeden duyduğumuz memnuniyeti dile getirirken ekonomik ortaklığımızın tam potansiyelini ortaya çıkarmak için atılacak somut adımları da gözden geçirdik. İki ülke arasındaki muazzam iyi niyet rezervi, karşılıklı olarak kararlaştırdığımız 5 milyar dolar tutarındaki ikili ticaret hedefine ulaşmamız için bize eşsiz ve ideal bir fırsat sunuyor." ifadelerini kullandı.

Pakistan'ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meselesinde Türkiye'nin yanında kararlı bir şekilde durmaya devam edeceğini söyleyen Şerif, "Türkiye'nin Cammu Keşmir halkına ve onların meşru kendi kaderini tayin hakkına gösterdiği ilkeli ve sarsılmaz desteğe yönelik Pakistan'ın derin minnettarlığını bir kez daha ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Şerif, Erdoğan'la diyalog, diplomasi ve karşılıklı saygının, anlaşmazlıkları çözmek ve uluslararası barış ile güvenliği korumak için tek sürdürülebilir yol olmaya devam ettiği yönündeki ortak inancı bir kez daha teyit ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin, İslamabad Mutabakat Anlaşması'nın imzalanmasıyla sonuçlanan Pakistan'ın bölgedeki barış çabalarına verdiği güçlü ve sarsılmaz destek için derin ve samimi şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Pakistan ve Türk halkının geleceğinin parlak olduğunu dile getiren Şerif, şunları kaydetti: "Bugün aldığımız kararlar kağıt üzerinde kalmayacaktır. Bu kararlar, daha fazla ticaret, daha güçlü yatırımlar, daha derin stratejik işbirliği ve her şeyden önce halklarımız için daha iyi bir geleceğe dönüşecektir. Sevgili kardeşim Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu eşsiz ortaklığı daha da güçlendirme konusunda Pakistan'ın sarsılmaz kararlılığını temin ederim. Türkiye'nin başarısı, Pakistan'ın başarısıdır. Pakistan'ın ilerlemesi, Türkiye'nin ilerlemesidir."

Başkan Erdoğan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Vahdettin Köşkü'nde görüştü (Foto: AA) Başkan Erdoğan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Vahdettin Köşkü'nde görüştü (Foto: AA)

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye'ye geldi.

BAŞKAN ERDOĞAN ŞERİF'İ KABUL ETTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i kabul etti.

Vahdettin Köşkü'ndeki karşılama töreninin ardından Başkan Erdoğan ile Pakistan Başbakanı Şerif, ikili görüşmeye geçti.

(Foto: ahaber.com.tr ekran görüntüsü) (Foto: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç hazır bulundu.

Liderler, ikili görüşmenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

GÖRÜŞME YAKLAŞIK 1 SAAT SÜRDÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i kabulü sona erdi. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. İki lider, daha sonra heyetler arası çalışma yemeğine geçti.

BAŞKAN ERDOĞAN İLE ŞERİF, HEYETLER ARASI GÖRÜŞMEYE BAŞKANLIK YAPTI
Vahdettin Köşkü'nde baş başa görüşen Başkan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şerif, daha sonra heyetler arası görüşmeye geçti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Pakistanlı yetkililer yer aldı.

DETAYLAR A HABER'DE
Vahdettin Köşkü önünden iki lider arasındaki görüşme öncesi detayları aktaran A Haber muhabiri Ahmet Nazif Vural, "Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile an itibarıyla İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi. Heyetler arası toplantının da olacağı bugünkü görüşme oldukça büyük bir öneme sahip. Öyle ki NATO zirvesinin hemen öncesinde Türkiye'de gerçekleşen çok önemli, çok kritik bir görüşme" şeklinde konuştu.


DİPLOMASİ TRAFİĞİNDE PAKİSTAN'IN ROLÜ
Görüşmenin uluslararası dengeler açısından önemine dikkat çeken Ahmet Nazif Vural, "NATO zirvesine Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump da katılacak. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif aslında geride bıraktığımız aylar içerisinde çok defa karşı karşıya geldi. Bunun sebebi de Pakistan'ın üstlenmiş olduğu o barışçıl rol, özellikle diplomatik bir barış sürecindeki rolüydü. ABD, İsrail ve İran arasındaki o savaşla alakalı anlaşma, Pakistan tarafından yapılan o barışçıl rolle yapıldı diyebiliriz" sözleriyle diplomasi trafiğinin perde arkasını aktardı.

(Foto: ahaber.com.tr ekran görüntüsü) (Foto: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)


Görüşmenin takvimine ve sonrasındaki sürece dair bilgi veren Ahmet Nazif Vural, "İki lider 17 Nisan 2024'te düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nda da beraberlerdi. O zamandan bu zamana ilk görüşme şu an İstanbul'da gerçekleşiyor. Başkan Erdoğan'ın yaklaşık bir saat sonra Şahbaz Şerif ile birlikte yapacağı açıklamalar, önümüzdeki haftanın gündemi için çok kritik önem taşıyor. Satır aralarında hem ticarete hem küresel gelişmelere hem de siyasi gelişmelere dair dünya çapında kritik mesajlar verilecektir" ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin