Aileye sinsi tuzağa karşı tarihi adım: Cinsiyetsizleştirmeye devlet tokadı

Aileye sinsi tuzağa karşı tarihi adım: Cinsiyetsizleştirmeye devlet tokadı

Cumhurbaşkanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeyle, 2026-2035 yılları arası "Aile ve Nüfus On Yılı" ilan edilirken; cinsiyetsizleştirme olarak tanımlanan yaklaşımlara karşı Türkiye genelinde kapsamlı bir politika süreci başlatıldı. Aile yapısını tehdit ettiği değerlendirilen akımlara karşı devletin tüm kurumlarıyla harekete geçtiği bu stratejik adımla, Türk aile yapısının korunması ve nesillerin olumsuz etkilerden uzak tutulması hedefleniyor.

Türkiye'de ailenin, toplumun temeli olarak kabul edildiği ve bu hususun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 41'inci maddesiyle teminat altına alındığına işaret edilen genelgede, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde aileyi "toplumun doğal ve temel birimi" olarak tanımladığı ve devlete ailenin korunmasına ilişkin görev yüklediği vurgulandı.

"VAROLUŞSAL BOYUTA ULAŞTI" UYARISI: DEMOGRAFİDE KRİTİK EŞİK

Genelgede, küresel ölçekte uzun yıllar nüfus artışının kalkınmanın önünde engel görülerek doğurganlığı azaltıcı politikalar uygulandığı anımsatılarak şunlar ifade edildi:

"Öte yandan, cinsiyetsizleştirme başta olmak üzere zararlı akımlar insan hakları ve bireysel özgürlükler söylemini araçsallaştırarak aile kurumunu, nesilleri, milli ve manevi değerleri tehdit etmeye başlamıştır. Günümüzde demografik yapımızda medeni durum, hane büyüklüğü, yaş profili ve mekansal dağılım boyutlarıyla belirgin bir dönüşüm yaşanmaktadır. Doğurganlık hızımız Cumhuriyet tarihimizin ölçülen en düşük seviyesine gerilemiş, aile ve nüfus yapısındaki menfi değişimler varoluşsal bir boyuta ulaşmıştır."

Aileyi korumaya alan Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)Aileyi korumaya alan Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)

MENFİ ETKİLERE GEÇİT YOK: NESİLLER KORUMA ALTINDA!

Aile ve nüfus politikalarının eş güdüm içinde etkin uygulanmasının büyük önem arz ettiği belirtilen genelgede, bu minvalde 15 Mayıs 2024 tarihli ve 32547 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi" konulu 2024/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu ve 172 sayılı Nüfus Politikaları Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Nüfus Politikaları Kurulunun kurulduğu hatırlatıldı.

2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesiyle ivme kazanan çalışmaların uzun vadeli ve bütüncül bir politika çerçevesinde yürütülmesi amacıyla 2026-2035 döneminin "Aile ve Nüfus On Yılı" olarak ilan edildiği belirtilen genelgede, mezkur dönemde hayata geçirilmesi hedeflenen stratejik öncelikler ile uygulama modeli ve araçlarını ortaya koyan "Aile ve Nüfus On Yılı Vizyon Belgesi"nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hazırlandığı ve Bakanlığın resmi internet adresinde "www.aile.gov.tr" yayımlandığı ifade edildi.

Cinsiyetsizleştirmeye karşı menfi etkilere geçit verilmeyecek (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)Cinsiyetsizleştirmeye karşı menfi etkilere geçit verilmeyecek (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)

İŞTE KRİTİK MADDELER

Genelgede, "Aile ve Nüfus On Yılı'nda, aile ve nüfusun güçlendirilmesine yönelik politikaların geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı biçimde hareket etmesini gerekli kılmaktadır." ifadesine yer verilerek, bu çerçevede yapılacaklar şöyle sıralandı:

ULUSAL VE ULUSLARARASI POLİTİKALARDA YENİ DÖNEM

Aile ve nüfus yapısının korunması ve güçlendirilmesi hususundaki ülke önceliklerimiz ulusal politika belgeleri ile kurumların stratejik plan ve programlarına dahil edilecek, bu öncelikler uluslararası belgelerin müzakere süreçlerinde ve uluslararası kuruluşların Türkiye ülke programlarının hazırlanması, kabulü ve uygulanmasında kamu kurum ve kuruluşlarınca esas alınacaktır.

HER POLİTİKAYA "AİLE ETKİSİ" DENETİMİ

Tüm kamusal politika, düzenleme, uygulama ile kamu kurumları tarafından yürütülen veya desteklenen araştırmalar aile koruma ve nüfus değişimine etkileri yönünden değerlendirmeye tabi tutulacak ve sonuçlar uygulama süreçlerine yansıtılacaktır.

KAMUDA YENİ YAKLAŞIM: AİLE ODAKLI YÖNETİM

Kamu kurum ve kuruluşları somut görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerinde aileyi koruyucu ve nüfusu artırıcı yaklaşımla hareket edecek, uygulamalarını buna göre yürütecek; resmi belgelerinde, plan ve programlarında, hizmet içi eğitimlerinde aile ve nüfus politikalarıyla uyumlu kavramsal çerçeve esas alınacak, bu çerçeveye ilişkin rehberlik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanacaktır.

Eğitimde milli ve manevi seferberlik başlatıldı ʺDijital Aile Kalkanıʺ oluşturuldu (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)Eğitimde milli ve manevi seferberlik başlatıldı ʺDijital Aile Kalkanıʺ oluşturuldu (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)

"CİNSİYETSİZLEŞTİRME VE BAĞIMLILIKLARA KARŞI" MÜCADELE

Aileyi ve nüfusu olumsuz etkileyen cinsiyetsizleştirme akımı, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar nesilleri her türlü menfi etki ve müdahaleye karşı koruyacak bütüncül bir politika çerçevesinde ele alınacaktır.

EVLİLİK VE AİLE KURUMUNA GÜÇLÜ DESTEK

Evlilik müessesesinin toplumsal itibarı korunacak, evliliklerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi ve nitelikli bir biçimde sürdürülmesi, genç yetişkinlerin evliliğe teşvik edilmesi ve evliliğin kolaylaştırılmasına yönelik mekanizmalar güçlendirilecektir.

"ANNELİK VE BABALIK" VURGUSU, ÇOK ÇOCUK POLİTİKASI

"Annelik ve babalık" çocuğun sağlıklı gelişimindeki belirleyici rolüyle toplumsal bir değer olarak tahkim edilecek, çok çocuklu aile yapısı desteklenecek, çocuk sahibi olmayı özendiren ve kolaylaştıran uygulamalar hayata geçirilecektir.

GENÇLİK, YAŞLILIK VE KUŞAKLARARASI DAYANIŞMA

Gençlerin donanımlı bireyler olarak yetiştirilmesine yönelik politikalar güçlendirilecek, yaşlı refahına yönelik sürdürülebilir sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri ile başta aile merkezli olmak üzere güçlendirilmiş bakım ve destek modelleri geliştirilecek, kuşaklar arası dayanışma pekiştirilecektir.

KIRSAL DÖNÜŞ VE KENTLERDE YENİ DÜZEN

Nüfusun dengeli dağılımını gözeten bütüncül bir çerçevede kırsal alandaki nüfus kaybının önlenmesi, kentlerde yoğunlaşan nüfusun kırsal alanlara geri dönüşünün özendirilmesi ve kentsel mekanların aile ve çocuk odaklı bir perspektifle dönüştürülmesi için bütüncül tedbirler hayata geçirilecektir.

HUKUKİ DÜZENLEMELER MASADA

Mevcut hukuki düzenlemeler aile ve nüfus yapısını koruma ve güçlendirme yaklaşımıyla gözden geçirilecek, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hukuki düzenlemelere ilişkin çalışmalar yürütülecektir.

2025-2035 arasında Aile ve Nüfus 10 yılı resmen başladı (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)2025-2035 arasında Aile ve Nüfus 10 yılı resmen başladı (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)

VERİ, AKADEMİ VE STRATEJİK TAKİP

Aile ve nüfus yapısında meydana gelen değişimlerin düzenli olarak takip edilmesi ve incelenmesine yönelik ulusal, stratejik ve resmi istatistik üretim araştırmaları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sorumluluğunda yürütülecek, güçlü aile ve nüfus hedefleri doğrultusunda lisansüstü programlar ve araştırma teşvikleri başta olmak üzere akademik altyapı geliştirilecektir.

KURUMSAL VE DİJİTAL ALTYAPI GÜÇLENDİRİLECEK

Aile ve Nüfus On Yılı Vizyon Belgesinin etkin icrası için kurumsal yapılanma, yerel uygulama kapasitesi, iş birliği, teknik ve dijital altyapı güçlendirilecek, personelin mesleki yetkinliği geliştirilecektir.

ULUSLARARASI ALANDA AKTİF DİPLOMASİ

Türkiye'nin konuya ilişkin olarak uluslararası mecralarda üstlendiği öncü rol tahkim edilerek diplomasi faaliyetleri yürütülecek, ülkemiz ile benzer tutum sergileyen ülkelerle iş birlikleri geliştirilecektir.

Gerekli hukuki düzenlemeler için atılacak adımlar masaya yatırıldı (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)Gerekli hukuki düzenlemeler için atılacak adımlar masaya yatırıldı (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)

DİJİTAL AİLE KALKANI VE MEDYA DENETİMİ

Tüm kitle iletişim araçlarındaki zararlı unsurların tespiti, değerlendirilmesi ve önlenmesine yönelik dijital aile kalkanı oluşturulması başta olmak üzere ilgili mevzuat kapsamında gerekli tedbirler alınacak, aile dostu yayıncılık teşvik edilecek ve sorumlu medya kullanımı bilinci yaygınlaştırılacaktır.

EĞİTİM VE İLETİŞİM KAMPANYALARI

Güçlü aile ve nüfus hedeflerine dair iletişim kampanyaları yürütülecek, bu konular örgün ve yaygın eğitim programlarında temel bir bileşen olarak ele alınacaktır.

"MİLLİ AİLE HAFTASI" İLANI

Her yıl mayıs ayının son haftası "Milli Aile Haftası" olarak kutlanacak, kamu kurum ve kuruluşlarınca bu haftanın anlam ve önemine uygun etkinlikler düzenlenecektir.

Dijital aile kalkanı ile aile dostu yayıncılık teşvik edilecek (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)Dijital aile kalkanı ile aile dostu yayıncılık teşvik edilecek (Fotoğraf: ahaber.com.tr - arşiv)

BAKANLIK KOORDİNASYONUNDA TAKİP VE RAPORLAMA

Aile ve Nüfus On Yılı kapsamında yürütülecek tüm çalışmaların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hareket edilmesi, bu Genelge ile Aile ve Nüfus On Yılı Vizyon Belgesi doğrultusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık faaliyetlerini belirleyerek mezkûr Bakanlığa raporlanması ve izlenmesi ile ihtiyaç duyulacak her türlü desteğin anılan Bakanlığa sağlanması hususlarında bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bakan Göktaş' ʺAile ve Nüfus On Yılıʺ genelgesine ilişkin yazılı açıklama yaptı (Fotoğraf: X platformu - ekran görüntüsü)Bakan Göktaş' ʺAile ve Nüfus On Yılıʺ genelgesine ilişkin yazılı açıklama yaptı (Fotoğraf: X platformu - ekran görüntüsü)

BAKAN GÖKTAŞ'TAN HAYIRLI OLSUN MESAJI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından yayımladığı paylaşımda, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanan "Aile ve Nüfus On Yılı" genelgesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Göktaş, "Aile ve Nüfus On Yılı Genelgemiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdogan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanarak gizlice girdi. Aile yapımızı koruyan, gençlerimizi destekleyen ve nüfus politikalarımızı uzun vadeli bir vizyonla ele alan güçlü bir yol haritası ortaya koyuyoruz. Güçlü aile, güçlü toplum hedefimize yön veren bu önemli adım için Sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Aile ve Nüfus Yılı'nda, büyük Türkiye ailemizin onun bir ferdinin yanında olmaya kararlılıkla devam ediyor. Hayırlı, uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin