A Haber'e bağlanan deprem uzmanından açıklama: Fay zonu aktif!
Marmara Denizi, İstanbul Büyükçekmece açıklarında meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem kentte kısa süreli paniğe neden oldu. A Haber'e telefonla bağlanan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bu tür sarsıntıların beklenen depremler arasında yer aldığını belirterek, depremin aynı fay zonu üzerinde gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti. Sarsıntının merkez üssünden çok uzak yerlerde bile hissedildiğini ifade eden Ersoy, bu büyüklükte bir depremden yıkım beklenmeyeceğini ancak fay hattının aktif olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Prof Dr. Ersoy, İstanbul'da meydana gelen deprem sonrasında A Haber canlı yayanına telefonla bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, yaptığı değerlendirmelerde, "Halen artçıların devam ettiği bir süreç içerisindeyiz. Dolayısıyla daha önce meydana gelen 6.2 ile 5.9'un depremlerinin Kumburgaz fayı üzerinde gibi görünüyor. Henüz harita üzerinde görme şansım olmadı ama bu büyüklükteki depremler elbet yaşanacak" ifadelerini kullandı. Akabinde sarsıntının merkez üssünden çok uzak yerlerde bile hissedildiğini ifade eden Ersoy, bu büyüklükte bir depremden yıkım beklenmeyeceğini ancak fay hattının aktif olduğunun bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
FAY ZONU AKTİF
Prof Dr. Ersoy'un konuya ilişkin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Şu anda yaşanan 4 büyüklüğündeki depremi ben Maltepe'deyim ve hissedenler varmış. Avrupa yakasına göre zeminler farklı olmasına rağmen aşağı yukarı 40 kilometre uzaktayız. Depremin merkez üssünden ona rağmen buradan da hissedilmiş. Bu büyüklükte herhangi bir yıkım beklenmez. Bu sadece fay zonunun aktif olduğunu gösterir.
"6.2'NİN ÜZERİNE ÇIKARSA YENİDEN YORUMLANABİLİR"
Ne zaman ki 6.2'nin üzerine çıkarsa ancak o zaman yeni bir deprem gözüyle bakılabiliriz. Bu artçıların normalde 1 ay devam etmesi gerekir ama yine de bir net bir zaman dilimi söylemek zor. Bazen 15 günde sönümlenirken bazen 1 ay sürebiliyor. Ama daha sonraki dönemlerde yalnızca Kumburgaz fayında değil Avcılar ya da Adalar fayında faaliyetler olduğu zaman bunu farklı yorumlayabiliriz.
FOTOĞRAF: AHABER.COM.TR - EKRAN GÖRÜNTÜSÜ
"4 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM HİSSEDİLEBİLİR ÇÜNKÜ..."
Bu sarsıntıdan yeniden deprem beklenebilir mi?
Elbette başka depremler olabilir gün geçmiyor ki Marmara dahil olmak üzere küçük de olsa depremler meydana geliyor. 23 Nisan'dan bu yana neredeyse bir aylık bir süreç geçti. Bu aşamada artçılar olabilir ama 4 büyüklüğündeki bir depremin farkı hissedilebilir olması. Nitekim ben merkez üsse yaklaşık 45 kilometre uzağında olmama karşın burada hissedenler var.
FOTOĞRAF: AHABER.COM.TR - EKRAN GÖRÜNTÜSÜ
"AVRUPA YAKASINDAKİ ZEMİN DAHA HİSSEDİLEBİLİR"
Nitekim Avrupa Yakasındaki zemin daha hissedilebilir bir zemin Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bakırköy ve Zeytinburnu gibi merkez üssü oralara daha yakın olduğu için biraz daha fazla hissetmiş olabilirler.
FOTOĞRAF: AHABER.COM.TR - EKRAN GÖRÜNTÜSÜ
"O FAYDA OLMUŞSA ENERJİ BOŞALIMI OLUR"
Bu depremin diğer fay hatlarını etkileme riski var mı?
Aynı yer için konuşuyorsak ve bu deprem Kumburgaz fayındaysa bunca depremden sonra elbette ki enerji boşalımı oluyor. Ama bu boşalım bir transfer olayıdır. Ancak başka segment dediğimiz parçalar üzerinde yeni stresler ekleyebilir.
FOTOĞRAF: AHABER.COM.TR - EKRAN GÖRÜNTÜSÜ
"İSTANBUL'UN ZEMİNİ DAHA İYİ!"
İstanbul çevresinde bu fay zonu 15 ile 30 kilometre arasında değişen uzaklıklarda. Ama sevindirici olan şu ki bu faylar kara üzerinde değil. İkincisi ise İstanbul ve Marmara bölgesinde ova yok. Ova ve dere zeminleri yumuşak ve pekişmemiş zeminler olduğu için bunlar deprem dalgaları karşısında daha duyarlı ve hasar verici zemindeki bu dalgalanma nedeniyle üzerindeki yapılarda büyük hasarlar meydana geliyor. Bununla İstanbul çevresi Türkiye'nin şanslı zemin bölgelerinden bir tanesi.
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN