
"TÜRKİYE TEHDİT DEĞİL"
Bazı Yunan siyasilerin, Türkiye'yi tehdit olarak nitelendiren açıklamalarına tepki gösteren Akar, "Türkiye kimseye tehdit değil güvenilir, güçlü, etkin bir müttefik. Bunun bu şekilde bilinmesi lazım. Türkiye kimseye tehdit değil. Bunu tekrar tekrar kafalarına sokmaları, anlamaları lazım" dedi.
Türkiye'nin diyalog çağrılarının zafiyet olarak anlaşılmaması gerektiğini belirten Akar, "Samimi olarak iyi komşuluk ilişkileri içinde Ege'deki zenginliklerin adil şekilde paylaşılmasından söz ediyoruz ancak bunun yanı sıra şunu da söylüyoruz, hiçbir şekilde ne kendimizin ne Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu çiğnetmeyecek, hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
Bakan Akar, 3'üncü tarafların olaylara objektif yaklaşmasının önemini belirterek, "Duygusal, ön yargılı şekilde taraf olmayın, adil, objektif ve tarafsız olarak olayları değerlendirmelerini istiyoruz" dedi.
Kıbrıs konusunu 'milli mesele' olarak nitelendiren Akar, "Garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız. Kıbrıs konusunda egemen eşit, bağımsız 2 devletten bahsediyoruz. Artık mesele bu devletin kurulması değil kurulmuş olan bu devletin tanınması meselesidir" diye konuştu.

Etkin, caydırıcı ve sayın silahlı kuvvetler için yerli ve milli savunma sanayinin önemine vurgu yapan Akar, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliği, destek ve teşvikiyle savunma sanayisinde büyük atılımlar gerçekleştirilmiş, yerlilik ve millilik oranı yüzde 80'ler seviyesine ulaşmıştır" dedi.
Türkiye'nin milli piyade tüfeklerini ve tüm hafif silahları, çok namlulu roketatarları, fırtına obüsleri, İHA, SİHA, TİHA'ları, ATAK helikopterleri, fırkateynleri ve savaş gemileri ile akıllı hassas mühimmat ve füzeleri tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine geldiğini dile getiren Akar, "Önümüzde çetin yollar var, bunu biliyoruz. O yolları da geçerek Silahlı Kuvvetler'imizin ihtiyacı ne varsa bunları yerli ve milli şekilde karşılayacak düzeye geleceğiz. İnşallah yakın bir zamanda tankımızı da uçağımızı da motorumuzu da yapacağız. Başaracağız, buna inanıyoruz" diye konuştu.
Geminin inşasında görevli personel tarafından alkışlanan Bakan Akar, "Asıl bizim sizi eserinizden dolayı alkışlamamız lazım" diyerek, çalışanları tebrik etti; komutanlar ile birlikte alkışladı. Akar, çalışanların ve gemi personelinin yeni yılını da kutladı.

TCG ANADOLU
Dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye'nin en büyük savaş gemisi özelliğine sahip çok maksatlı amfibi gemi 'TCG Anadolu'nun ilk sac kesimi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle 30 Nisan'da yapıldı. 1 Temmuz 2020'de başlayan liman kabul testlerinin tamamlanmasının ardından 20 Haziran 2022'de geminin deniz kabul testleri başladı. İlk helikopter konuşlanmasının 17 Kasım 20222de yapılan geminin bu senenin ilk aylarında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edilmesi planlanıyor. Yaklaşık 3 futbol sahası uzunluğundaki gemide yerli savaş yönetim sistemi 'Advent' kullanılıyor. Son teknoloji radarlar ve sensörlerle donatılan gemi çıkarma araçları ve botların yanı sıra araç güvertesinde tankların ve zırhlı araçların bulunduğu 100'e yakın aracı taşıma imkanına sahip.