CHP'de adaylık yarışı! Kılıçdaroğlu'nun en büyük rakibi 100 bin imza ile Ekrem İmamoğlu

CHP cumhurbaşkanlığı adaylığı krizi devam ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan hamleler peş peşe geliyor. İmamoğlu'nun Karadeniz gezisi sonrası Diyarbakır programı CHP içinde tartışmaları iyiden iyiye alevlendirdi. Konuyu köşesine taşıyan Sabah yazarı Şebnem Bursalı, "Kılıçdaroğlu, 'ben adayım' algısını daha da pekiştirmeye çalışıyor ama en büyük rakibi kendi partisi içinden. Hatta, kendi ısrarıyla ve pek çok parti kurmayıyla ters düşmesine sebep olduğu halde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday yaptığı Ekrem İmamoğlu!" diye yazdı.
Sabah yazarı Şebnem Bursalı, CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasındaki cumhurbaşkanlığı adaylığı yarışını bugünkü köşesine taşıdı.

İşte Şebnem Bursalı'nın yazısı:
Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu arasında yaşanan 'adaylık yarışı' CHP içinde 'el mi yaman bey mi yaman' sözünün karşılığı şu sıralar! Cumhurbaşkanlığı için Millet İttifakı'nın ortak adayı olmakla ilgili başlarda isteksiz olan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kurmay çevresinin baskısı ve yönlendirmesi ile tam konsantre 'aday olduğunu' ilan etti, etmeye devam ediyor. Daha birkaç ay öncesine kadar Cumhurbaşkanı adayı olacak kişinin 'GenelBaşkan olmaması gerektiği' açıklaması yapan Kılıçdaroğlu, bırakın artık Genel Başkanlık sıfatını, yaptığı tarifler ve attığı adım ve strateji ile her geçen gün 'ben adayım' algısını daha da pekiştirmeye çalışıyor. Ama gelgelelim en büyük rakibi kendi partisi içinden. Hatta, kendi ısrarıyla ve pek çok parti kurmayıyla ters düşmesine sebep olduğu halde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday yaptığı Ekrem İmamoğlu!

İmamoğlu'nun bu niyeti seçildikten sonra değil, daha adaylığı sürecinden belliydi. 'Ben aslında Büyükşehir'e değil,Cumhurbaşkanlığı'na adayım' mesajını ortaya koyan her adımı attı, atmaya devam ediyor. Kaldı ki bu niyetinde yalnız da değil, ciddi bir milletvekili (CHP'li) destekçisi de var. Millet İttifakı ortaklarından Meral Akşener'in 'kardeşim' diyecek kadar, Fatih Sultan Mehmet'e benzetecek kadar desteği de var. İttifakın diğer ortağı HDP'yi memnun edecek adımlar atmaya en başından bu yana devam ediyor. Kayyım atananHDP'li belediye başkanlığına destekturundan tutun da, Diyarbakır'adefalarca gidip Diyarbakır Anneleriniziyaret etmeden dönmesi ve daha nicelerive eşi Dilek hanımın, SelahattinDemirtaş'ın eşi Başak Demirtaş iledüzenli olarak görüşmesi ve ilişkileriyakın tutma girişimi de bu adımlardansadece birkaçı. Belediye Başkanı seçildiğinden bu yana İstanbul'dan çok Anadolu yollarında, il il dolaşan Ekrem İmamoğlu'nun son olarak doğuyu kapsayan ziyaretleri de CHP içinde artık rahatsızlığı gün yüzüne çıkardı. CHP İl Başkanınınkarşılamadığı Diyarbakır'dan önceGenel Başkan Yardımcısı SeyitTorun'un teşkilatlara talimat verdiği vehatta İmamoğlu'na gezinin iptali içinuyarı gönderdiği de biliniyor.
Önümüzdeki günlerde bu gezinin ve verilen mesajların yankılarını, yansımalarını daha çok tartışacağımız kesin. 29 Eylül'de İstanbul'daki Tarım Zirvesi öncesinde bu zirveye katılacak tüm CHP'li Belediye Başkanlarına bir gün erken gelmeleri davetini yapan ve gelen bütün CHP'li Başkanlara iki buçuk yıl içinde neler yaptığını anlatan tanıtımlar düzenleyen İmamoğlu'nun bu tavrı bir ay önce de rahatsızlık yaratmıştı. Sadece Genel Merkez yönetimi değil, başkanlar da İmamoğlu'nun bir Belediye Başkanı gibi değil, Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı adayı olarak bu çalışmaları gerçekleştirdiği yorumunu yaptılar. Ve; aynı toplantıda İmamoğlu'nun ekibi gelen başkanlara ve ekiplerine "Eğer CHP Cumhurbaşkanıadayı olarak ilan etmezse 100 binimza toplayıp aday olacağız" mesajı da açık açık verilmişti. Bir aydır fısıltıyla konuşulan bu konu, İmamoğlu'nun Genel Merkez'in 'gitme' talimatına rağmen yaptığı Elazığ ve Diyarbakır gezisi ve mesajlarının ardından artık iyice su yüzüne çıktı.





