Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek

Son dakika haberine göre Sağlık Bakanlığı "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberini güncelledi. Buna göre, en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde COVID-19 geçirmiş kişiler, pozitif biriyle temas ettiğinde, HES kodu riskli görünmeyecek ancak Vaka Takip Modülü'ne temaslı olarak kaydedilecek.

En az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde koronavirüs geçirmiş kişilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiğinde riskli görünmeyecek.

Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek - 1

Bu kişiler maske kullanımı, sosyal mesafe, hijyen gibi koruyucu önlemlere uyarak ve kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamına devam edebilecek.

Herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise aynı gün sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptıracak.

Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek - 2

5. GÜNDE TEST YAPTIRMA ZORUNLULUĞU
Semptom gelişmezse temasının 5'inci gününde PCR testi yaptırma zorunluluğu olacak. PCR testi yaptırmazsa 6'ncı gün HES kodu riskli hale gelecek ve kişi karantinaya alınacak.

PCR testinin pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı rehberine göre tedavi edilecek ve rehbere uygun izolasyon koşullarında takip edilecek.

Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek - 3

Testi negatif çıkarsa, sistemdeki kaydı 6'ncı günde sonlandırılacak, izolasyona alınmayacak ve HES kodu riskli duruma gelmeyecek. Ancak bu kişiler, 14 gün boyunca semptomlarını takip edecek ve 14'üncü günün sonuna kadar 65 yaş üzeri veya immünsüpresif kişiler ile bakımevi ve huzurevinde kalanlar gibi COVID-19 açısından riskli gruplara bakım veremeyecek.

Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek - 4

VARYANTLARDA İZOLASYON SÜRESİ NE OLACAK?
Dünya Sağlık Örgütünce "endişe verici varyant" olarak tanımlanan "Beta", "Gama" ve "Delta" ile Sağlık Bakanlığınca "tehdit edici varyant" olarak tanımlanan varyantların saptanması durumunda izolasyon süresi 14 gün olacak.

Son dakika: Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberini güncelledi! İki aşısı olanlar temaslı olsa da karantinaya girmeyecek - 5

Bu kişilerin izolasyonu 14'üncü günün sonunda test yapılmaksızın sonlandırılacak. Bu kişilere, izolasyonun erken sonlandırılması için PCR testi yapılmayacak.

Mobil uygulamalarımızı indirin