A HABER GALERİ
Hamas’ın Gazze’deki TÜNEL AĞI! Öyle bir yerden çıkışı var ki... A Haber'de anlattı: İsrail sadece tünellerle karşılaşmayacak...
Katil İsrail Gazze'de katliamına devam ediyor. Kara saldırısına neden başlamadılar? Savaş yer altına mı inecek? Gazze'nin altındaki tünellerde neler var? Tünellerin çıkışı nereden? Askeri Stratejist Dr. Eray Güçlüer, 'Hiç kimsenin söylemediği bir şeyi söyleyeyim' ifadelerini kullandı çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Hamas'ın Gazze'deki tünel ağı...
Zira İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada "Hamas'ın inşa ettiği ikinci kata ulaşmaya çalışıyoruz" demişti.
Conricus, "Gazze'yi siviller için bir katman ve Hamas için bir başka katman olarak düşünün. Hamas'ın inşa ettiği ikinci katmana ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlar Gazzeli siviller için kurulan sığınaklar değil. Bunlar yalnızca Hamas ve diğer teröristlerin, İsrail'e roket atmaya ve terörist göndermeye devam edebilmeleri, operasyon düzenlemeleri için var." demişti.
Hamas lideri İsmail Haniye tünellerin "İşgale karşı koymada ve düşmanla yer altından ve yer üstünden çatışmada yeni bir stratejiyi" temsil ettiğini söylemişti.
Yabancı bir kanalda tüneller için "Bunların hepsi İsrail'in Hamas'a ait olduğunu düşündüğü yeraltı tünelleri. İsrail askerleri karadan giriş yaparken, Hamas askerlerini ve rehineleri bu tünellere indirebilir. Bu tünellerin bazılarının İsrail'in güneyine doğru ilerlediği de düşünülüyor. Bu da İsrail için bir başka kabus." ifadeleri kullanıldı.
2021 yılında yaşanan çatışmalarda İsrail ordusu, hava saldırılarında 100 kilometreden fazla tünel alanını yok ettiğini açıklamıştı.
Hamas ise tünellerinin 500 kilometreye kadar uzandığını, saldırılar sırasında yalnızca yüzde 5'inin vurulduğunu öne sürmüştü.
A Haber'de konuya dair açıklamalarda bulunan gazeteci Güngör Yavusarslan, "Hamas'ın kalbi Gazze'nin altında. Han Yunus bölgesi ise aşağı kısımda. Anlatılıyor konuşuluyor ama tünellerin içeriğini teknik özelliğini kimse bilmiyor" dedi.
Ancak uzmanlara göre İsrail ordusunun Hamas'ın savunmasının ana merkezi olarak gördüğü ve derinliği 30 metre olduğu düşünülen bu devasa tünelleri yok etmesi imkansız.
SAVAŞ YER ALTINA MI İNECEK?
Askeri Stratejist Dr. Eray Güçlüer: Tanklar ve zırhlı araçlar girecek kadar büyüklükte değiller. Bu Hamas'a zarar verir. Bazı zamanlar 2 metreye varan koridorlar şeklinde. Ne kadar dar olursa Hamas'ın savunması o kadar güçlü olur.
KARŞILAŞACAĞI SADECE TÜNELLER OLMAYACAK
İsrail kara saldırış yaparsa karşılaşacağı şey Gazze'nin altında sadece tüneller olmayacak. Ölüm çukurları, raylı karşı koyma sistemleri, karşı saldırı sistemleri, yer altı kapanları, tuzaklanmış sahte dehlizler, birbiriyle irtibatlı geçitler, pusu geçitleri gibi inanılmaz kavramlar üretmişler.
"KENDİ MEZARINI KAZMIŞ OLABİLİR"
Şu an Gazze'nin tamamında da tüneller var. Hamas'ın askeri gücü geçmişe oranla yaklaşık 8-10 kat artmış durumda. Artık İsrail için eğer girerse bu savaşın sonu nereye varır gerçekten kestirmek güç.
Bu İsrail'i orada çökertebilir de çok uzun süreceği için. Kendi mezarını da kazmış olabilir İsrail. Eğer başarılı olursa da bütün Gazze'yi ilhak etmek suretiyle işgal eder.
"ABD VE İSRAİL İÇİN VİETNAM'A DÖNÜŞÜR"
Doğal gaz sahasına da çökmeyi planlıyor. Girebilir de çıkabilir mi? Başarılı olamazsa hem ABD için hem de İsrail için bir Vietnam'a dönüşür, ondan bin beter bir duruma da dönüşebilir. Bu riskleri göz alamadıkları için kara saldırısı gerçekleştiremiyorlar.
İsrail kendi mezarını kazıyor olabilir. Eğer İsrailliler buna ikna edilirse bu cinnet halinden nasıl kurtulacaklar onu da bilmiyorum. 'Kendi mezarınızı hazırlıyorsunuz'a ikna edilebilirse aklı selim Yahudiler buna kanaat getirirse İsrail üzerinde bir baskı kurarlarsa bu savaş önlenebilir durabilir en azından.
"DENİZDEN ÇIKIŞI VAR"
Hiç kimsenin söylemediği bir şeyi söyleyeyim. Denizden çıkışı var bunun. Tünellerin bir bölümü denizin altına kadar uzanıyor. Su tünelin belli bir yerine kadar geliyor ama orada kalıyor. Suyun içine girip daha sonra denizin altından çıkarak sızma gerçekleştiriyorlar.
"MISIR'IN İÇİNE KADAR UZANIYOR"
Kuzeyde İsrail'in işgal ettiği toprakların içerisine kadar uzanan tüneller var ve hatta bazı İsrail askeri birliklerinin altına kadar bu tünelleri oyup oraya çok sayıda büyük patlayıcılar yerleştirilip bu şekilde havaya uçurulan İsrail askerleri var. İsrail bunları bulamıyor. Mısır'ın içine kadar uzanan tüneller var.
Hamas'ın yaklaşık 30 bin kişilik gücünü burada barındıracak imkanı var.