Kıdem tazminatı tavan ve taban hesaplama nasıl yapılır? Ayrımcılık tazminatı nedir? İhbar tazminatı kimleri kapsıyor?
Kıdem tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve ihbar tazminatı işçilerin temel hakları arasında yer alıyor. İş yerlerindeki mobing, haksızlık gibi konularda ayrımcılık tazminatı devreye giriyor. İşten çıkarılma durumlarında ise kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı işçiye ödeniyor. Kıdem tazminatı işçinin çalıştığı yıl kadar brüt maaş anlamı almasına geliyor. İhbar tazminatı ise işten çıkarıldıktan sonra mağdur olan işçiye ödenen tazminat olarak adlandırılıyor. Vatandaşlar ihbar, kıdem ve ayrımcılık tazminatı ile ilgili birçok konuyu merak ediyor. Peki, kıdem tazminatı tavan ve taban hesaplama nasıl yapılır? Ayrımcılık tazminatı nedir? İhbar tazminatı kimleri kapsıyor? İşte detaylar...
- 1
- 31

İşçiler çalıştıkları iş alanlarında devletin güvencesi altında bulunuyor. Mobbing olayları, haksızlık, işçinin yıpratılması gibi olaylarda kurumları çok ciddi cezalar bekliyor. İşçiler haklarını iş mahkemelerine taşıyarak da alabiliyor. İşçinin en büyük hakkı işten çıkarılması durumunda çalıştığı yıla oranla aldığı kıdem tazminatı oluyor. Kıdem tazminatına habersiz işten çıkarma durumlarında ihbar tazminatı da ekleniyor. İşçilerin bilmediği bir tazminat daha var, ayrımcılık tazminatı. Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem'in gündeme getirdiği bu tazminat ile milyonlarca kişinin kaderi değişebilir. Peki, ayrımcılık tazminatı şartları neler? İşte detaylar...
- 2
- 31

Kıdem tazminatı kişinin çalıştığı yıl ile brüt maaşının çarpılması ile hesaplanıyor. İhbar tazminatı ise çalışılan yıla göre belirleniyor ve 2 haftadan 8 haftaya kadar çıkıyor. Geri dönüş tazminatında ise 30 kişiden fazla işyerinde çalışanlar, 1 ay içinde dava açtıklarında 8 brüt maaşa kadar tazminat alabiliyor.
- 3
- 31

ÇALIŞANLAR BİLMİYOR
30 kişiden az personeli olan şirketlerin çalışanlarının ise farklı bir güvencesi bulunuyor. Bu çalışanlar işe geri dönüş davası açamıyorlar ancak 'kötü niyet tazminatı' ile alacakları parayı 3'e katlayabiliyorlar.
- 4
- 31

Kötü niyet tazminatı fesih hakkını kullanırken işverenin yaptığı hatalarla ortaya çıkıyor. Birçok çalışan bundan habersiz olduğu için de bu tazminatı kaçırıyor. Oysa ihbar tazminatının 3 katı ödeniyor ve ciddi bir tutar oluşturuyor.
- 5
- 31

Burada çalışanın işten çıkarılırken haksızlığa uğraması söz konusu. Örneğin; bir işçi sadece evlendiği için ya da hamile kaldığı için işten atılmışsa devreye kötü niyet tazminatı giriyor. Yine ırk, cinsiyet ayrımı, sendika üyeliği, hakkını arama gibi konularda da kötü niyet tazminatına hükmediliyor.